Berta Sándor

Új rekord a LED-es adattovábbításban

Egy német kutatóintézet munkatársainak sikerült új adatátviteli rekordot elérniük a látható fény tartományában. A szakemberek egy LED-lámpa segítségével egy helyiségen belül 800 MBit/s-os sebességgel továbbítottak adatokat.

A látható fény kommunikáció (VLC) területén új rekordot értek el a berlini Heinrich Hertz Intézet (HHI) kutatói. A LED-es adattovábbítással ilyen sebesség mellett már bőven lenne lehetőség akár a HD felbontású filmek zökkenőmentes, gyors és biztonságos átjátszására, akár egy laptop vagy egy okostelefon esetében is. A HHI munkatársai szerint a hagyományos LED-ek csupán néhány kiegészítő beépítésével egy optikai WLAN-hálózat alkotóelemeivé varázsolhatók és így lehet a lámpákból hálózati adó.


A VLC-nek nevezett technikát a HHI kutatói eredetileg a Siemens és a France Telecom-Orange laboratóriumának szakértőivel közösen fejlesztették ki. A technikát jelenleg a HHI munkatársai fejlesztik tovább. A mostani sikeres kísérlet előtt a VLC-rekord 500 MBit/s volt. A szakemberek elmondták azt is, hogy májusban sikerült a mennyezetre szerelt, több mint tíz négyzetmétert bevilágító LED-ek segítségével 100 Mbit/s-os sebességgel továbbítani fájlokat. A vevőegységet a tíz négyzetméteres terület bármely pontján tetszőlegesen el lehetett helyezni. "Mindez azt jelenti a gyakorlatban, hogy négy HD felbontású videót játszottunk át négy különböző laptopra" - jelentette ki Anagnostis Paraskevopoulos, a HHI tudósa.

Az adatátvitel alapját a fénymoduláció jelenti. Modulátorok segítségével a LED-eket olyan gyorsan kapcsolják ki és be, hogy azt már az emberi szem nem képes észlelni. A laptopokra vevőegységként egyszerű fotodiódákat szereltek. A legnagyobb problémát jelenleg az jelenti, hogy amint valami - akár egy kéz - a LED és a fotodióda útjába kerül, azonnal megszakad az adattovábbítási folyamat.


A kutatók úgy vélték, hogy a VLC nem a hagyományos helyi hálózatok vagy a mobiltelefonoknál használt UMTS alternatívája lesz, hanem olyan területeken lehet majd hasznos, ahol a rádióhullámokat alkalmazó technológiák nem használhatók. Ilyen terület például az egészségügy: ha a kommunikáció egy része a műtőlámpa segítségével működhetne, akkor vezeték nélkül lehetne irányítani a műtétnél használt berendezéseket vagy lehetne továbbítani a röntgenképeket. Emellett a repülőgépekben jobban elüthetnék az időt az utasok, és a gyárakban, ipari létesítményekben is hatékony segítséget jelenthetnének a LED-es hálózatok.

Július végén jelentették be szakemberek, hogy a D-Light nevű projekt keretében kutatók a látható fényen alapuló adatátvitel (Li-Fi) megvalósításán dolgoznak. Az első Li-Fi termékek már a jövő év elején megjelenhetnek a piacon. Azonban jelenleg a LiFi-eszközök 10 MBit/s-os sebességet tesznek lehetővé. Ezt az év végéig 100 Mbit/s-ra növelnék. A fejlesztéseket mindenesetre segítheti, hogy az IEEE szervezet 802.15 nevű munkacsoportja már dolgozik a VLC szabványon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #23
    Na igen, és hány bitet visz át egy másodperc alatt? 50? Ha már adatátvitelt vizsgálsz, akkor nézd meg egy infrás adatátvitelű egér tudja-e azt, hogy bármerre fordítod az egeret, a vevő veszi a mozgást.
  • mujahedin #22
    Attól működik hogy egy rendes tv rendes távirányítója az érzékelőhöz képest köze sincs (akár pont ellenkező) irányba tartva is működik... az is infraledes.
  • Komolytalan #21
    "Egyebkent ahogy az infra jel mukodik falrol visszaverodve is, ugy ez a megoldas is mukodik visszaverodve, csak csokkent hatasfokkal."
    Ez így nagyon marketinges volt. Mennyi az a hatásfok? És mitől működne?
    A visszavert fény színe megváltozik. Megváltoztatja a fal színe. Ebből következik az, hogy ha visszavert fényre akarnak alapozni, akkor a teljes - igen, a teljes - spektrumot egy frekvenciaként kell kezelni.
    A másik hogy ha a vivő frekvencia megváltozik, akkor szerinted az erre modulált jel majd megmarad? Nem túl valószínű.
    A harmadik a hatásfok. Ha mondjuk horror árú házimozi festékkel van festve a fal, akkor lesz 60-70%. Egy visszaverődésre. Hát izé. Az infra távirányítók azért működnek (néha) tv-nek háttal is, mert néhány bitet visznek át másodpercenként. Azért ebből soká lesz 500Mbit.
  • kvp #20
    A villogas elkerulesere megfelelo folyamatos hullamu modulaciot kell hasznalni. Ez lehet pl. a phase shift keying, amikor a 0-at egy 01 sorozat, meg az 1-et egy 10 sorozat jelenti. A csomag szinkronizalasa pedig egy hosszabb csupa 0-at vagy csupa 1-et tartalmazo sorral tortenik. (ez olyan jel ami a normal forgalomban nem kerul atvitelre) A megoldas elonye, hogy az ado mindig 50%-os kitoltessel vilagit, ami nagy frekvencia eseten folyamatos fenynek tunik. (ha valaki latja az 50-60 Hz-es villogast meg nem jelenti, hogy a 10 MHz-est is fogja.

    A lathato/infra tartomany kozott nincs sok technologiai elteres, de teljesitmeny led-et konnyebb a lathato tartomanyban kapni, de ha a megoldast valaha hasznalni akarja valaki, akkor a sorozatgyartasban atterhet a teljesitmeny infra led-ek hasznalatara.

    Egyebkent ahogy az infra jel mukodik falrol visszaverodve is, ugy ez a megoldas is mukodik visszaverodve, csak csokkent hatasfokkal. Laptop eseten a kommunikacio pl. a kijelzo hatlapjaba, a webkameraval ellentetes oldalra epitett ado/vevo parral oldhato meg. Ilyenkor a laptopot valahova a mennyezeti fenyforras fenye ala kell tenni es nem szabad foleallni. (a gepet a sarokba pakolva pedig nem szabad a laptop es a lampa kozze allni, mert leesik a sebesseg)
  • Komolytalan #19
    Az még hagyján, hogy az összes commentet nem olvasta, de azt se amire válaszolt :-D
  • rotaboy #18
    Addig szép és jó az az elképzelés, hogy a mennyezetre teszek 4, 6, 8, 100 ledet (és persze vevőt) és akkor mindenhonnan lesz vétel és nem lehet leárnyékolni, de "laptopból" is szerezzek be 4, 100 db-ot? (laptop = vevő, műtő robot, ipari gép, stb)
  • csulok0000 #17
    Mellesleg a távirányító az infra tartományba esik (:
  • csulok0000 #16
    Se a cikket se a kommenteket nem olvasod ezek szerint
  • Rotyoka #15
    Távirányító led fényét látod? Nem.
  • Komolytalan #14
    Gondoltam én, de a cikk első mondata ez: "Egy német kutatóintézet munkatársainak sikerült új adatátviteli rekordot elérniük a látható fény tartományában."

    Én elolvastam a cikket is, nem csak a commenteket.