35
  • szaboi
    #35
    Nagyon is egyet értek. Érintőképernyővel pl. hogy lehetne oly finom maszkolást csinálni mint egérrel? Meg a videovágás szerkesztés?
    Jó dolog az érintőképernyő az biztos de azért ne alapozzunk mindent ujjal való maszatolásra
  • DjDano
    #34
    Én még mindig azt mondom, hogy a tablet az csak egy kiegészítő kütyü, miért is lenne kényelmes pl otthon 7-10 colos lebutított kütyün szerencsétlenkedni, amikor ott a 22 colos (vagy nagyobb) monitor és egy mindenre használható PC. Persze ha valaki sokat utazik, vagy üzletember annak már jól jöhet elismerem, de a PC leváltásáról beszélni badarság, méghozzá igen nagy.

    Mondjuk nekem a laptopról is hasonló a véleményem, hordozhatóság óriási előny, de otthon semmi pénzért nem használnám.
  • Dodo55
    #33
    Mondjuk én tipikusan az a fajta vagyok, hogy aki nem szeret szarakodni ilyen téren, egy Logitech G15-öm volt, amíg a koffeinfüggőségem áldozatául nem esett
  • Dodo55
    #32
    Én játszani sem tudok laptop billentyűzeten normálisan, pedig amin próbáltam az nem is az a tipikus compact laptop volt, numpad is volt rajta...

    Egy hogy slim, kettő hogy a control billentyűk (amik alatt nem csak a ctrl-t értem hanem a többi bevitel-control billentyűt is: shift, tab, alt stb...) általában túl kicsik vagy arrébb vannak a megszokottnál.
  • tmisi
    #31
    "Sok ismerősöm csinálja már pl azt, hogy van egy laptopja, amit otthon rendes nagy monitorral és normális billentyűzettel+egérrel használ."

    A monitort és az egeret még értem (nálam is így van), de billentyűzet minek? Max. ha gépírást végzel, akkor lehet hogy kényelmesebb a hagyományos keyboard.
  • WoodrowWilson
    #30
    "Lássuk be, hogy tök értelmetlen a jelenlegi technika fényében az, hogy egy sörös rekesz méretű doboz van az asztalon, amikor ugyan ez elférne egy DVD lejátszó méretében is (sőt akár még kisebb méretben is)."

    Ugyanaz biztos nem férne el. Vagyis nem most, hanem majd x év múlva. De akkor meg már sokkal jobb teljesítményt adna a sörös rekesz méretű. Van, akinek jó ez a kompromisszum a teljesítmény terén, van, akinek nem.
  • abdul alahmed
    #29
    videokártyát nem kell cserélni, jó pár éve pci express a csatolófelület, ami oda vissza kompatibilis, vinyóknál detto, ráadásul még szinte minden lapon ott figyel 1 régi ide port is. A memóriára, procira alaplapra igaz, főleg intelnél, amd-nél azért jópár évet el lehet lenni általában memória és alaplap csere nélkül, csak procit frissítgetve.
  • Crane
    #28
    @Molnibalage: Most még alacsony a tablet-ek teljesítménye. Ebből a mondatból a MOST MÉG a lényeg. Pl. 1998-ban seggre ültünk, mikor azt olvastuk az újságban, hogy 600Mhz-es processzor. A technika rohamosan fejlődik.
    @usersg A tablettre perifériákat kötni csak példaként említettem. Természetesen jelenleg ez nem optimális megoldás. Sok értelme valóban nincs. Esetleg később, ha komoly teljesítményük lesz.
    Sok ismerősöm csinálja már pl azt, hogy van egy laptopja, amit otthon rendes nagy monitorral és normális billentyűzettel+egérrel használ. Mert az kényelmesebb. A laptop meg összecsukva haver valahol az asztalon. Aztán ha valahova vinni kell a PC-t, akkor kikapja belőle a csatakit és bele a táskába. Bárhol előveszi, ott van neki minden.

    Én azt gondolom, hogy úgy mint a klasszikus asztali PC valóban lassan el fog tűnni. Helyüket átveszik a sokkal kisebb méretű, passzív hűtésű eszközök, amikre továbbra is lehet külső perifériákat kapcsolni.
    Lássuk be, hogy tök értelmetlen a jelenlegi technika fényében az, hogy egy sörös rekesz méretű doboz van az asztalon, amikor ugyan ez elférne egy DVD lejátszó méretében is (sőt akár még kisebb méretben is). A jövő az ilyen kis dobozoké, amik vezeték nélkül kapcsolódnak majd a perifériákhoz.

    A modularitását meg el kell felejteni. Eddig is kamu volt. Ha új generációs porcira akartál váltani, majdnem hogy mindent cseréltél a gépbe, mert muszáj volt (új alaplap az új foglalat miatt, de akkor már DDR3 memória kell, másik videó kártya, és már kicsi a táp is, meg jó lenne egy nagyobb winyó... stb-stb).

  • gopher
    #27
    Nem rég még a tabletek mellett kardoskodtam, viszont azóta eltelt pár hónap. Volt egy Playbook-om. Egy ideig nagyon tetszett, folyamatosan nyomkodtam. Utána már csak néha vettem elő, aztán már nem is vettem elő. Végül pedig eladtam és vettem egy laptopot. .. és örülök neki :D
  • lpmaskmancick
    #26
    Újabb baromságot állító cikk.
  • usersg
    #25
    "Aki tehát egy a PC-t leváltani képes platformban gondolkozik, ezeket a folyamatokat is szem előtt tartva kell hogy gondolkozzon,"

    És ha megalkotná azt az eszközt, ami minden tekintetben képes leváltani a pc -t, akkor tulajdonképpen újra feltalálja azt.. :)
    Nincs itt szó semmilyen leváltásról, vagy kiváltásról.
  • abdul alahmed
    #24
    dehogynem, cégnél még memóriát is bővítenek, kaphatnak az it-sek papírt is a gyártótól, hogy képzés után garancia megmaradásával nyúlhatnak bele.
  • Co1e
    #23
    soha a büdös életbe nem fognak tableten tabletre meg más platformra fejleszteni....
    ennyi a tömör véleményem...
  • Dodo55
    #22
    Szerettem volna cáfolni, hogy az állításod (ami önmagában teljesen igaz) miatt ne lenne szükség modularitásra, de ez olyan összetett dolog, hogy eddig bármilyen oldalról próbáltam megközelíteni beletörött a bicskám :)

    A lényeg kb, hogy van egy fajta láncreakció, amiben az általad említett geekek igen fontos katalizátorként működnek alacsony számuk ellenére. Ez a láncreakció teszi lehetővé a hardware-ek ilyen mértékű fejlődését és piacképességét. Ez egy komplex folyamat amit a programozói logikámmal én átlátok, de szavakba önteni kurva nehéz :)

    Még talán annyit tudok hozzátenni, hogy piaci szempontból ez egy nagyon "hasznos" folyamat, az igények gerjesztik a további igényeket, ebben van kulcsszerepe a geek-eknek (mint fogyasztók), a programozók elkényelmesedésének (kevésbé optimalizált software-ek, ez gyorsítja többé-kevésbé a munkaállomások elavulását is a felhasználói programok által), és persze a hardware gyártóknak.

    Valahova oda akarok kilyukadni, hogy modularitás nélkül lelassulna a teljes high-end hardwareipar fejlődése, amit jelenleg nagyban elősegít a moduláris (így költséghatékony) bővítési lehetőség. Aki tehát egy a PC-t leváltani képes platformban gondolkozik, ezeket a folyamatokat is szem előtt tartva kell hogy gondolkozzon, ha hasonlóan életerős piacot akar neki. Ha ez nem jön össze, legyen akármilyen jó az új platform, a PC-ket nem igazán, vagy csak nagyon lassan tudná megfolytani a sokkal optimálisabb piaci viszonyai miatt.
  • usersg
    #21
    "Ki mondta pl. azt, hogy nem lehet egy tabletre monitort és USB-s billentyűzetet kötni? Esetleg egeret?"

    De ez egy akkora marhaság... Ha fogsz egy tabletet, és abból egy laptop -ot akarsz faragni, akkor mi a f@nak vettél tabletet? Így csak többért kapsz egy rosszabb megoldást.
    Ha tablet kell, akkor legyen tablet. Tapizzad, meg bohóckodj vele. Kb arra való, mert értelmes dologhoz már túlzottan időrabló, és nehézkes. (ne én alkalmazkodjak már az eszközhöz)
    Ha meg rendes gép kell ami még nagyjából hordozható is, akkor laptop. Ha ennél is több kell, és nem akarom vinni a gépet sehova, akkor meg egyértelműen az asztali gép a nyerő. Én egy ilyen hozzászólást is szeretek normálisan begépelni, mert így kb 3 perc, és nem kínlódni valami érintős szarral.

    Tehát nincs itt semmilyen új korszak, csak a sok marketing bullshit, amit egy ilyen sg.hu -nak kötelezően be kell adni. Korábban meg a netbook volt a jövő... aztán most hol is van? Sehol.
    Korábban is volt tetris, meg gameboy, meg hordozható cd lejátszó, és mégsem erőszakoskodott senki azzal, hogy akkor dobd ki a rendes számítógépet. És ami azt illeti, ma sem dobják ki, hanem mellé vesznek ilyen játékszereket.
  • Khelben
    #20
    "Hardware-es modularitás (minimum olyan szintű bővíthetőségi lehetőségek mint PC esetén)"

    Az asztali pc felhasználók között is elenyésző az, aki maga rakja össze vagy bővíti a gépét. Egy cégnél, ahol használnak több ezer gépet, megveszik a dobozt, aztán pár év múlva, ahogy elavul, lecserélik egy másik dobozra. Ha elromlik, fogják az egész dobozt és beküldik a szervizbe. Senki nem nyúl bele, senki nem bővíti. És ez a fajta asztali pc felhasználás sokkal nagyobb volumenű, mint az egyszeri geek által otthon összerakott gép.
  • Dodo55
    #19
    Nem tudom, telefonon egy dolog, hogy nekem bevált az érintőképernyő, azt eleve a kezembe fogom, de pl PC-n biztos, hogy kényelmetlenebb lenne a karnyújtásnyira lévő monitort nyomkodni, mint a kézreeső billentyűzetet vagy egeret.

    A monitor pozíciója meg ugye méreténél fogva ott jó ahol van :)

    Sőt, múltkor nyomkodtam egy tabletet. Jó nagy kijelzője volt, ami miatt kifejezetten zavarbaejtő volt az agyamnak. Telefonon már mint mondtam megszoktam a touchscreent, PC, Laptopokon a "nagy" képernyőt, ez meg a kettő ötvözete és valahogy nagyon nem bírt ráállni emiatt az agyam. Egyszer az zavart, hogy érinteni kell (amikor monitorként tekintettem rá, az egész képet nézve), utána meg az, hogy hatalmasak a távolságok telefonhoz szokva (amikor az érintésvezérlésre koncentráltam épp).
  • Molnibalage
    #18
    Akkor is viccteljesítményük van. 3D alkalmazásra alkalmatlanok, talán még egy 1080p video is megfekteti őket. Videókódálás és más nyalánkság? Áh....
  • Narxis
    #17
    "Hardware-es modularitás (minimum olyan szintű bővíthetőségi lehetőségek mint PC esetén) vagy rettenetesen túlméretezett számítási, (belső)adatátviteli teljesítmény és adattároló kapacitás, ami legalább 3 de jobb ha 5 évig kielégíti az átlagigényeket"

    Ilyen biztos nem lesz. Egyrészt a buta többség miatt, másrészt sokkal nagyobb a profit ha nem 1-2 alkatrészt kell cserélni hanem egy egész készüléket.

    Am. meg nyilván a PC még megmarad jó hosszú ideig, de abban is biztos vagyok, hogy át fog alakulni az érintőképernyők terjedésével. Remélem olyan lesz mint a Star Trek-ben.
  • Dodo55
    #16
    Ja plusz a legfontosabb: megfizethető, a PC-kével egy nagyságrendű ár.
  • Dodo55
    #15
    Na akkor szépen sorban mondom milyen feltételeket kellene teljesítenie egy platformnak hogy a PC-t leválthassa:

    -Hardware-es modularitás (minimum olyan szintű bővíthetőségi lehetőségek mint PC esetén) vagy rettenetesen túlméretezett számítási, (belső)adatátviteli teljesítmény és adattároló kapacitás, ami legalább 3 de jobb ha 5 évig kielégíti az átlagigényeket

    -A PC-k mindenkori teljesítményével azonos vagy nagyobb teljesítményű, de hűtést oly mértékben kevésbé igénylő komponensek, hogy azok ne süljenek szét bezsúfolva egy 50-500 ccm-es térbe.

    -Olyan beviteli lehetőségek, melyek felérnek egy desktop billentyűzet és egy nagyméretű adta egér kényelmességével, precízitásával, gyorsaságával. Hirtelen csak a gondolatvezérlést tudnám erre példának mondani.

    -Teljes Win32 runtime támogatás akár natív, akár emulált (de sebesség tekintetében mindenképp kielégítő) módon. Mert nehogy már ne fusson rajta mindenféle program, ami egy PC-n simán.

    Na majd ha ez mind megvan, akkor lehet kezdeni temetni a PC-t, addig köszöni szépen jól lesz :)
  • Crane
    #14
    De azt is mondhatnánk: A PC nem vész el, csak átalakul. :)
  • Crane
    #13
    Azt hiszem itt azért vannak fogalmi zavarok. A PC a personal computer rövidítése. Magyarul: személyi számítógép.
    Ki a franc definiálta valaha is, hogy pontosan hogyan néz ki egy PC? Senki nem mondta, hogy a PC az egy nagy doboz, mellette egy monitor, külön billentyűzettel, és egérrel (hovatovább az egér pl. később jelent meg mint maga a PC).
    Egy laptop, egy táblagép, egy okos telefon szerintem (na most lehet páran megköveznek) ugyan úgy PC-nek tekinthető. Az hogy más a mérete, a kiépítése, illetve egy célra specializálták (pl. játékkonzolok) csupán egy dolog.

    Ki mondta pl. azt, hogy nem lehet egy tabletre monitort és USB-s billentyűzetet kötni? Esetleg egeret? Meg lehet tenni. Simán lehet egy "asztali gépet" csinálni belőle, és amikor mobilissá kell válni, akkor kikapja az ember és viszi.

    Ez egy teljesen lineáris fejlődése a PC-nek. Én nem látok ebben új korszakot. Ha csak nem úgy, ahogy annak idején a alfanumerikus kijelzők grafikusra váltottak. Vagy ahogy megjelent az egér. A TFT monitor... stb.

    Egyszerűen eljutott a technika odáig, hogy nem kell egy PC-nek nagy ház. Elfér az elektronikája egy tenyérnyi területen. Pont ezért, pont most vált csak igazán személyivé. Hiszen így bármikor bárhol velünk lehet.

    Szerintem most egy zavaros időszak van a computer világában. Keressük az optimális megoldást a hordozhatóság adta lehetőségre. Ezért lett hirtelen annyi termék: Laptop, netbook, e-könyv olvasó, táblagépek, okos telefonok.
    Szerintem 4-5 év múlva ki fog alakulni egy optimális megoldás, amit szeretni fognak az emberek, és ugyan olyan hosszú időt él meg mint a PC asztali formája. Nem tudom ez mi lesz. Lehet egy cső, amiből kihúzhatunk egy hajlékony kijelzőt, vagy egy mini projektorral kivetít képet és billentyűzetet is. És bármikor vezeték nélkül összekapcsolható más perifériákkal, akár egy HD monitorral, és rajztáblával, hogy pl. egy grafikus dolgozhasson vele. De ennek ellenére simán elfér majd az ember zsebében.

    Csak a PC formája változott. Ennyi. Szerintem.
  • Shid
    #12
    Egyetértek azzal a véleménnyel, hogy az asztali PC nem fog teljesen eltűnni, maximum háttérbe szorul. Hisz, kérlek javítsatok ki ha tévedek, de a táblákra és egyébb hordozható eszközökre szánt tartalmakat nem asztali gépen készítik? Ennek fényében az asztali PC eltűnése a hordozható gépek végét is jelentené. Ha csak erre a célra ki nem találnak az asztali PC -nél hatékonyabb eszközt.
  • Cat #11
    Androidon is van p2p program.

    ---------------------

    Egy ideje élvezek egy táblagépet. Azt kell mondjam, hogy felkelés után, amíg bebootol a gép fogom, bekapcsolom, és egyből netezhetek rajta, egy sec után. Amíg várok az indulásra - igaz, csak egy perc - megnyitom indexet és megnézem jött-e új levelem, és sokszor leragadok egy cikk olvasása közben, és van, hogy félóra után megyek csak oda a PC-hez.

    Ugyanígy szüleim; egyszerűen felmérhetetlenül gyorsabb, hogy kivihetek a konyhába anyámnak egy receptet, vagy este a fotelben, a tévé előtt ülve rákereshetek a tévéműsorra, vagy haverokkal kártyázva amikor vitatkozunk egy szabályon, nem kell bemennem a géphez, hanem ott helyben mutathatatom, hogy nekem van igazam.

    Mindezek a felhasználási területek nem keverendők össze a PC-vel! Dolgozni egyeduralkodó marad, de most őszintén, ez a kisebbség! Az asztalos, a tetőfedő, a fodrász nem ír blogot, nem állít elő tartalmat (vagy ha igen, ritkaság), neki nincs szüksége billentyűzetre, arra pedig hogy egy hír alá odaböfögjön valamit bőven elég az igazi virtuális mása.
  • FL Zoli
    #10
    A pc a fájlmegosztás után fog csak megszűnni
  • Botond #9
    Így van, a PC is azért bukott el, mert a 13 colos EGA monitorok túl kicsik voltak bármihez. Vagy várj, azt még túlélték? :D
  • wraithLord
    #8
    A "PC" csak egy formája a számítógépeknek. Ha a PC eltűnik, akkor csak annyi fog történni, hogy a lakásban a nagy házat és az az asztalon a monitort felváltja egy monitornak kinéző számítógép... - ami amúgy szintén PC, mert a PC Personal Computert jelent, és a tablet is személyi számítógép.
    Nem értem, miért jó ilyen híreket kihozni? Az átlagember leszarja, hogy mi van az asztalán (egy nagy doboz és egy monitor vagy egy felállított tablet - amit magával is vihet), ez maximum a hardvergyártókat és számítógépgyártókat érdekli.

    Persze kétlem, hogy az IBM-féle számítógép, amit "PC"-nek is neveznek, megszűnne létezni, mert a hátránya (a mérete) egyben az előnye is. Arányaiban olcsó, könnyen korszerűsíthető, javítható, karbantartható, stb. És otthon/irodában nem a hordozhatóság a szempont, hanem a kényelem, pl. hogy több órát tudj a gép előtt ülni fiziológiai károsodás nélkül. Persze emellett a helytakarékosség is lehet szempont, de aki erőgépet akar, annak valószínűleg nem az, tehát nem olyan PC-t fog venni, aminek minden az alaplapjára van integrálva.
  • rDAVE
    #7
    Ez még mindig hülye téma. :D PC-t nem váltja le ez a kütyü...
    Nekem van PC-m és konzolom is, amit nem cserélnék el semmilyen tábla gépre. Okostelefonom viszont van, amin nem játszom, csak leginkább PDF, DOC és zene lejátszására használom, de még ez is fizikai qwerty billentyűzettel rendelkezik.
  • Laza
    #6
    Ráadásul a netezés és tartalomfogyasztás csak egy része a PC-zésnek ... tehát nem tudják kiváltani ... főleg amivel csak tapizni lehet, meg tapizva 'gépelni'.
  • Molnibalage
    #5
    Nem értek egyet. Minden ilyen kis külyü a PC mellett él. Soha nem fogsz ilyen vicchülyeségeken komoly alkalmazást és munkát végezni, mert a kijezlő és kezelőeszköz mértet túl kicsi.
  • hurkaur
    #4
    juj. olajat a tuzre? :) igy is flamewar lesz ebbol a topikbol.
  • passatgt
    #3
    konzol?:)
  • Ayma
    #2
    "A PC-ket természetesen ettől még nem kell végleg eltemetnünk,"
    Benne van a cikkben:)
    Természetesen ilyen játékokra én is rendes PC-t használok és fogok is használni sztem q sokáig. De pl a böngészős stratégiát már asszony okostelójáról tolom, mert ahhoz nem kell erőmű és felesleges azért bekapcsolni a PC-t.
    100 dolláros tabletet már lehet venni csak nem érdemes, vagy én nem futottam bele:D De drukkolok ASUSéknak.
  • ntex
    #1
    Bírom ezeket a cikkeket, temetik folyamat a PC-t, de az a korszak még igen messze van hogy tableten meg ilyen olyan sz*rokon lehessen majd pl. GTA IV-et vagy BF3-at játszani...