Berta Sándor

Nagy-Britanniában megkönnyítenék a védett művek licencelését

A szigetország kormánya a közeljövőben jelentős mértékben enyhítene a szerzői jog által védett alkotások licencelésére vonatkozó szabályokon. A kabinet ismertette az ezzel kapcsolatos elképzeléseit.

A dokumentumban a szerzői jogi ügyekért felelős Intellectual Property Office (IPO) azokra a javaslatokra hivatkozik, amiket Ian Hargreaves, a Cardiffi Egyetem kutatója publikált tavaly májusban. Az elképzelések az úgynevezett árva művekre is vonatkoznak majd. A brit döntéshozók komoly feladatot tűztek ki maguk elé, hiszen egyrészt megkönnyítenék a szerzői által védett és az elárvult alkotások felhasználását, másrészt védeni akarják a szerzők jogait is. A cél a teljes szerzői jogi rendszer megreformálása és erősítése, illetve gazdasági és társadalmi értékének növelése.

Az anyagban a szakemberek megjegyezték: abból senki sem profitál, hogy az elárvult műveket nem lehet szabadon felhasználni, mert nem lehet kapcsolatba lépni a szerzői jogi tulajdonosokkal. Így ezek az értékek elveszhetnek az utókor számára. A jövőben biztosítani fogják azt a lehetőséget, hogy érdeklődő felkutathassa a szerzői jogi tulajdonosokat és ha megtalálja őket, akkor ezt egy független szervezetnek hitelesítenie kell. A jogtulajdonosok az aktuális jogdíjat kaphatják meg.

Az IPO emellett javasolta az úgynevezett kiterjesztett kollektív licencelési rendszer (ECL) bevezetését is, amelynek segítségével a szerzői jogvédő társaságok megkaphatják az adott alkotások használati jogát. Ezt a rendszert azonban csak azután vezetnék be, hogy sikerül minden tisztázatlan kérdést megoldani. A testület egyúttal javasolta azt is, hogy a jövőben erősebben szabályozzák a szerzői jogvédő szervezetek működését, mivel ez gyakran átláthatatlan és túlzott költségeket ró a művészekre és a szerzőkre. Indulásnak az önszabályozást javasolják, azaz a társaságoknak először egy saját viselkedési kódexet kell kidolgozniuk és elfogadniuk. Amennyiben ez az út nem bizonyul járhatónak, úgy a brit kormány fogja egy törvénnyel szabályozni ezt a területet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!