SG.hu

Az EU megreformálja a jogkezelő társaságokat

Az Európai Bizottság a mai napon javaslatokat terjesztett elő a közös jogkezelő társaságok modernizálására, valamint a jogkezelők átláthatóságának és hatékonyságának előmozdítására.

A közös jogkezelő társaságok közvetítőként működnek a zeneipari - vagy más művészeti ágakhoz kapcsolódó, például irodalmi vagy filmipari - jogosultak és az azok műveit felhasználni szándékozó szolgáltatók között. Szerzői jogi engedélyezéssel, jogdíjak beszedésével és a bevételeknek a jogosultak részére történő újraelosztásával foglalkoznak azokban az esetekben, amikor a szerzői jogi engedélyezéssel kapcsolatos tárgyalásoknak az alkotónkénti egyedi kezelése nem lenne célszerű és magas tranzakciós költségekkel járna. Több mint 250 közös jogkezelő társaság működik az EU-ban, amelyek éves szinten mintegy 6 milliárd EUR bevételt kezelnek. A közös jogkezelő társaságok által beszedett bevételek mintegy 80%-a a zeneipari jogok felhasználásából származik.

A jogok közös kezelése az online zeneipari szolgáltatók (zeneletöltés, streaming szolgáltatások) engedélyezése szempontjából is fontos. Ez elsősorban a zeneszerzőket és a dalszövegírókat érinti. Az online szolgáltatók gyakran számos terület és a zeneipari termékek széles választékának lefedésére törekszenek, és nem áll tőlük távol az új üzleti modellek kipróbálása sem. Mindez meglehetősen bonyolulttá teszi az online szolgáltatások engedélyezését. A közös jogkezelő társaságok jelentős része nem tud megfelelni e kihívásoknak, ez pedig azt eredményezi, hogy a szolgáltatók komoly nehézségekbe ütköznek, amikor megpróbálják beszerezni az online zeneipari szolgáltatások elindításához szükséges engedélyeket az EU-ban. Ennek eredményeképp az Európai Unióban élő fogyasztók számára kevesebb online zeneipari szolgáltatás érhető el, és lassabban zajlik az innovatív szolgáltatások kiépülése.

A ma bemutatott javaslat eredményeképp azoknak a közös jogkezelőknek, amelyek vállalják repertoárjuk felhasználásának több területre érvényes engedélyezését, európai standardoknak kell majd megfelelniük. Ezáltal a szolgáltatók számára egyszerűbbé válik a zeneipari termékek Európai Unióban történő online forgalmazásához szükséges engedélyek beszerzése, és biztosítható lesz a bevételek korrekt módon történő beszedése, illetve a zeneszerzők és dalszövegírók közötti méltányos felosztása.

Általánosabb megközelítésben elmondható, hogy a közös jogkezelő társaságoknak valamennyi ágazatban olyan új európai standardoknak kell majd megfelelniük, amelyek hatékonyabb irányítást, tevékenységeik tekintetében pedig nagyobb átláthatóságot biztosítanak. A közelmúltban feltárt esetek rávilágítottak bizonyos eddig követett gyakorlatok megváltoztatásának szükségességére: nem megengedhető például, hogy a beruházások elégtelensége miatt a jogosultak elessenek az őket megillető jogdíjaktól, de a jogdíjaknak a jogosultak részére történő késedelmes kifizetése is változtatásokat tesz szükségessé.

Michel Barnier, a belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos kijelentette: "Olyan európai egységes digitális piacra van szükségünk, amely az alkotók, a fogyasztók és a szolgáltatók szempontjából is megfelelően működik. A hatékonyabb jogkezelő társaságok révén a szolgáltatók számára egyszerűbbé válik az új, akár másik tagállamból is elérhető szolgáltatások piaci bevezetése - ez pedig előnyös mind az európai fogyasztók, mind a kulturális sokszínűség szempontjából." Hozzátette: "Általában véve a közös jogkezelő társaságok mindegyikének teljesen átlátható módon kell működnie, és biztosítana kell azt, hogy az alkotók gyorsabban hozzájussanak a műveikért járó díjakhoz. Mindez létfontosságú a kreatív iparágakba és az innovációba irányuló beruházások fenntartása szempontjából, ami további növekedést és fokozott versenyképességet eredményez."

A javaslat szerint a jelentéstételi kötelezettségek és a jogosultak által gyakorolt ellenőrzés megerősítésén keresztül javítani kell a közös jogkezelő társaságok átláthatóságát, és hatékonyabbá kell tenni irányításukat, ezáltal ösztönzőket teremtve az innovatívabb és jobb minőségű szolgáltatások számára. Erre építve pedig - és konkrétabb formát öltve - ösztönözni és támogatni kell a zeneműveknek az EU területén történő online felhasználásához kapcsolódó szerzői jogok több területre érvényes és több repertoárt lefedő engedélyezését.

Ennek eredményeképp a jogosultak közvetlen beleszólást kapnak jogaik kezelésébe, a nekik járó díjak kifizetése gyorsabbá válik, továbbá jogszabály rögzíti majd azt a lehetőséget, hogy kiválaszthassák a céljaikhoz legjobban illeszkedő közös jogkezelő társaságot. Ezáltal hatékonyabbá válik a jogosultak érdekvédelme, egyúttal javul a fogyasztóknak a kulturális tartalmakhoz való hozzáférése.

A remények szerint az új szabályok Európa-szerte meg fogják változtatni a közös jogkezelő társaságok működési feltételeit: többek között javul a repertoár kezelése, felgyorsulnak a tagokat megillető kifizetések, egyértelműbbé válnak a jogokból befolyó bevételek, a jogosultak és az üzleti partnerek (például más jogkezelő társaságok) közvetlenül tájékozódhatnak majd az éves átláthatósági jelentésből és egyéb tájékoztatókból. A tagállamoknak ki kell építeniük a közös jogkezelő társaságok és a jogosultak közötti viták rendezésére szolgáló mechanizmusokat. A továbbfejlesztett standardok és folyamatok révén javul a közös jogkezelő társaságok működése, és fokozódik a tevékenységüket övező bizalom.

A zeneműveknek az interneten történő határokon átnyúló felhasználásához kapcsolódó szerzői jogok több területre érvényes engedélyezése egyszerűbbé válik, de egyúttal e tevékenység hatékony ellátásához szükséges technikai alkalmasságot is demonstrálni kell majd. Mindez egyszerre szolgálja az alkotók, az internetes szolgáltatók és az állampolgárok érdekeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!