Berta Sándor

Elérhető a Firefox 15

Az új verzió legfontosabb újdonsága, hogy az elődeihez viszonyítva még kevesebb memóriát használ. Emellett teljesen a háttérben frissíti magát.

A Mozilla és Ehsan Akhgari, az egyik fejlesztő is külön közleményben jelentették be, hogy elkészült a böngésző legújabb változata, amelyben debütál az új szoftverfrissítési modul. A Firefox a jövőben a háttérben tölti le a frissítéseket és azokat akkor telepíti, ha a böngészőt újraindítják. A frissítésről a felhasználó még üzenetet sem kap, az teljesen "csendben" megy végbe.

További fontos változás az előző kiadásokhoz képest, hogy a Firefox 15 minden eddiginél kevesebb memóriát fogyaszt. Nicholas Nethercote, a Mozilla fejlesztője lemérte, hogy mennyi memóriát használ az új programváltozat. Külön ablakokban összesen 150 oldalt nyitott meg. Az eredmény elsőre igen csak meglepő volt: a Firefox 14 1730 megabájt, míg a Firefox 15 1793 megabájt memóriát fogyasztott. A különbség azután vált érdekessé, hogy becsukta mind a 150 oldalt. A Firefox 14 memóriahasználata ezután is 1531 megabájt volt, míg az új verzióé 374 megabájtra csökkent.


A Firefox 15 gyorsabban indul, mint a 14-es változat és képes arra, hogy felszabadítsa a kiegészítők által feleslegesen foglalt memóriát. Ez utóbbi ugyanakkor függ a telepített kiegészítőktől és azok számától. Az oldalak megjelenítésénél a program sokkal hatékonyabban aknázza ki a grafikus kártya erejét, például a honlapokon megjelenő képek nagyítását is immár a GPU végzi. Emellett az új kiadás támogatja az Open Audio Formatot.

A Firefox 15 egyaránt letölthető Windows, Mac OS X és Linux operációs rendszerekre. A Firefoxhoz kapcsolódó hír, hogy a böngészőhöz már több mint 3 milliárd kiegészítőt töltöttek le a felhasználók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mardel #55
    1 év alatt 4-ről 15-ös verzió, 3 év múlva már a firefox jubilálni fog a 100-al.

    Ekkora szart...
  • gothmog #54
    Azt próbáltad, hogy vársz néhány másodpercet?
  • Papichulo #53
    "Nem látja, mert a flash playernek semmi baja sincs."

    Pedig itt lejebb tobben is ezen a velemenyen voltak... oket probald meggyozni ne engem!

    En nagyon ritkan hasznalok csak windowst, nincs tapasztalatom vele. Azt tudom, hogy OSX-en egy rettenet az implementacio. Bar az utobbi idoben mintha kevesebb problema lett volna vele.
  • Komolytalan #52
    Nem látja, mert a flash playernek semmi baja sincs. Én debug verziót használok, ami script futtatásban kb 10x lassabb mint a release (amit mindenki használ), de se nem omlik, se nem lassú az átlagos oldalakat alapul véve. Az teljesen más kérdés, hogy ha valami elbaszott platformtól (pl firefox) kap erőforrásokat, akkor nyilván nem lehet jó. De Chrome, Opera alatt, AIR alatt (az is csak 1 flash plugin) atomstabil és gyors.
  • Komolytalan #51
    Firefox színvonalú.
  • Papichulo #50
    "Flash Playerrel is csinálhatnának már valamit mert 2 verzióval ezelőtt valami iszonyatosan elcseszték, szaggat, összeomlik folyamatosan..."

    Na most mar legalabb akkor a wintel tarsadalom is latja, hogy milyen elmenyben volt resze mindig is az OSX felhasznaloknak es miert utalta meg annyira Jobs is a Flasht!
  • caprocorno #49
    Köszi, eddig én is eljutottam, de milyen az már, hogy feladatkezelőben kell leállítani a böngészőt???
  • Molnibalage #48
    Ja.
  • senki687 #47
    "nem vagyok híve az olyan programoknak, amik kérés nélkül, az engedélyem nélkül, és a tudtom nélkül frissítgeti magát."

    Ezzel magam is így vagyok. Ennek ellenére ha felugrik egy frissítő ablak, akkor általában nem tudom előre, hogy milyen javítások/módosítások telepítését okézom le. Így a döntési szabadság csak látszat. Ettől már nem rosszabb az sem, ha fogalmam sincs, hogy éppen települ-e valami frissítés. Mellesleg nem hiszem, hogy Linux alatt engedély nélkül tudná magát frissíteni.
  • Komolytalan #46
    A diplomamunkám az algoritmus leíró nyelv "implementálása" volt (picit módosítottam rajta, hogy tudjak hozzá írni interpretert), szóval tudom miről van szó. A JS alapvetően interpretálásra van szánva (nem erősen típusos, így valódi fordítót nemigen lehet rá írni), az interpretálásra szánt nyelveknek meg vannak olyan tulajdonságai, amelyeket vagy erősen korlátozol, vagy biztonsági résként működnek. Ilyen az, hogy nem erősen típusos, van eval, meg még lehetne sorolni. Ha ezeket erősen korlátozzák/ellenőrzik, akkor az futtató környezet lassú lesz. Ha nem korlátozzák annyira, akkor meg nem lesz biztonságos. A JS-nél már évtizede keresik az optimumot, de mivel jelenleg az a cél, hogy gyors legyen (mindenféle mammutkönyvtárakat gyártanak hozzá, beletolják a 3D-t, ami miatt sokkal több számolás/memória bizgetésre lesz szükség) - így a biztonság háttérbe szorult. Ez látszik is azon, hogy a JS-es vírusok ma már nem egzotikusak, hanem elterjedtek.

    A megoldás egy JS 2.0 nyelv lenne (típusos, full OOP), ahogy az AS-nél is az AS3 hozta meg a biztonságos futtatókörnyezetet (AIR), meg a gyors végrehajtást is. Minden ami addig történik semmi más, minthogy kenjük szét a bili alján a sz.rt, hátha úgy szebb lesz.