Berta Sándor

Még sűrűbben jöhetnek az újabb Firefox verziók

Érdekes vita bontakozott ki az elmúlt napokban a népszerű böngésző fejlesztői között. A szakemberek egy része tovább rövidítené a fő verziók kiadása közötti időt, míg a másik részük kitartana a mostani hathetes időtartam mellett.

Tristan Nitot, a Mozilla Europe elnöke februárban jelentette be, hogy az alapítvány a Chrome-fejlesztők példáját fogja követni, így még idén megjelenik a Firefox 7 is. Az információt később március közepén Rob Sayre, a Mozilla egyik fejlesztője is megerősítette, az általa nyilvánosságra hozott fejlesztési ütemterv szerint a felhasználók akár másfél havonta találkozhatnak majd egy új kiadással. Arról ugyanakkor megoszlanak a vélemények, hogy valóban szükség van-e arra, hogy az egyes fő verziók kiadása között csupán néhány hét teljen el?

Egyes felhasználók még alig szokták meg, hogy a Firefoxból 6 hetente kijön az új verzió, de lehet, hogy hamarosan még inkább kapkodni fogják a fejüket. Kiderült ugyanis, hogy egyes fejlesztők azt szeretnék, ha ez az időtartam még tovább rövidülne. A felmerült javaslat szerint a kiadások közötti időt le kellene rövidíteni 5 hétre vagy még kevesebbre.

Az elképzelést Josh Aas ismertette az egyik levelezőlistán: "Úgy gondolom, csak akkor derülne ki hogy ez működik-e, ha kipróbálnánk. Amennyiben nem megy, akkor még mindig visszatérhetünk az eredeti tervekhez." Az ötletet azonnal támadta egy másik fejlesztő, Ron Hunter, aki ámutatott, hogy sok felhasználónak már a mostani megoldás sem tetszik. Szerinte az újabb változtatások helyett inkább meg kellene várni, amíg az emberek elfogadják ezt a sűrítést és meggyőződnek arról, hogy egy frissítés nem teszi tönkre a kiegészítőiket.

A kiegészítőket készítő szakemberek Hunter oldalára álltak és meglehetősen szkeptikusan fogadták Aas felvetését. Christian Legnitto, aki a Mozillánál a Firefox kiadási politikájáért felel ugyanakkor szintén a fejlesztési időtartam további lerövidítése mellett foglalt állást, igaz hozzátette: csak akkor támogatja az újabb változtatást, ha a mostani rendszer már stabilan fog működni. Legnitto szerint van néhány olyan fájdalmas, illetve előnyös szempont, amit a következő hetekben szemügyre kell venniük. Eddig pocsék kommunikációs munkát végeztek, ami főleg az ő hibája volt, ezen szeretne mindenképpen változtatni. Utána pedig kezdődhet a vita a kérdésről.

Mitchell Baker, a Mozilla Alapítvány vezetője augusztus végén megvédte a Firefox fejlesztési ütemtervét. Az elmúlt hónapokban elsősorban a Firefoxot használó vállalatok és a kiegészítőket készítő fejlesztők bírálták a Mozillát amiatt, hogy a böngészőt túl gyorsan frissítik újabb verziókra, így nagyon megnehezítik a munkájukat. Baker leszögezte: természetesen tisztában vannak azzal, hogy egy átállás közel sem zökkenőmentes, ezért a felmerülő problémákat a kapott visszajelzések alapján folyamatosan ki fogják javítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hurkaur #24
    http://tisztaszoftver.blog.hu/2011/08/16/firefox_7_tel_szebb_az_elet
  • William Hunter #23
    Kösz a dilettáns jelzőt, ez még úgyis hiányzott a gyűjteményemből.
    Egyébként, ha belegondolok még igazad is van, mivel a számítástechnikával kapcsolatos dolgokat szórakozásból, időtöltés céljából és nem hivatásszerűen művelem, már ha érted mire célzok. A 3.6-os firefox-al nincsen stabilitási problémám, a megszokott addonok is jól működnek, kényelmesen, stabilan, probléma mentesen, dilettáns módjára böngészek. Most már csak az bánt, hogy ezzel felbosszantottalak.
  • Tetsuo #22
    A remhir pl. sajat tapasztalat. Nehogy mar megcafold a FF fagyasait a gepemen. ;)
    Nem, nem valtottam rosszabb konfigra a 3.6 ota es nem, nem pakoltam tobb add-ont ra. Nameg nem valtozott a szoftverkornyezet sem jelentosen.

    A 3.6-tal (v melyikkel) siman tudtam kezelni 20 tabot, benne pdf-ek, flashek es hasonlok, gyorsan kattintgatva sem fagyott, ill. csak egy-egy tab rovid idore;
    A legujabb FF-ban 5-6 tab nyitva, a kovetkezo betoltese eseten mar nem lehet atklikkelni a masikra, 1db tab lefagyasztja az osszeset... nagyon gyakran.

    Szoval en mar Chrome-ot hasznalok. Ennek is van baja eleg, de meg mindig jobb, mint a fent emlitett rettenet.
  • Tetsuo #21
    Szerintem a legtobb sg-snek nem gyenge a gepe, a nethez foleg.. ;)
  • Rotyoka #20
    Miért a használó szopjon és keresgessen mert a fejlesztők balfaszok?

    Chrome nál nincsenek ilyen gondok.
  • DjDano #19
    A hiba a ti készüléketekben van , mert a FF egyre jobb és gyorsabb lesz, fagyásnak meg nyoma nincs... Aki visszatér az új verziókról a hozzá képest butább és jóval lassúbb 3.6-hoz az csak a dilettantizmusát bizonyítja...

    Örülnék ha nem terjesztenétek rémhíreket, mert ezek minden alapot nélkülöznek!
  • Palinko #18
    mert gyorsítótárazva volt... ha mindég chromot használnál fordítva is megesik. ctrl f5 a megoldás.

    emígy meg pont a chrome osoknak nem tetszik? pont az kezdte el ezt a verziószám fosást, ami szerintem nagy hülyeség
  • William Hunter #17
    +1
    Kipróbáltam a chrome-ot, ie-t, operát, de visszatértem a firefoxhoz.
    Kipróbáltam a firefox 5-öt és 6-ot, de végül én is visszatértem a 3.6-oshoz.

    Azt kell használni ami a legjobban tetszik.
    Nem igazán értem a háborgókat, nagyon sokat letett az asztalra a firefox, nagyon sokat köszönhetünk nekik, és mindezt ingyen.
    Hogy beszállt a számháborúba számomra is értelmetlennek tűnik.
    Ha a firefox-nál, úgy gondolják a magasabb, konkurenciához hasonló verziószámok a böngészőjük jobb, vagy gyorsabb terjedését segítik, ám legyen.
    Amikor utolérik, vagy megelőzik a többiek verziószámait (ie9, opera11, chrome13), majd úgyis visszatér minden a régi kerékvágásba.
    Tőlem akár egy lépésben is megtehették volna ezt 3.6 => 13.6
  • bandee1 #16
    Bocsesz, win 7, kétmagos proci, új , minőségi ramok, minőségi Gigabyte cuccok. Szóval...erről ennyit.


    Akinek kifagy és megdöglik a Firefox: még mindig WinXP-t használsz P4-esen? :) Játékoktól se várjuk el, hogy 10évre visszamenőleg kompatibilisek legyenek mindennel, pedig azok is csak programok. A 2.5éves notebookom annak idején minden játékot vitt majdnem fullon, a GTA4 már csak 0.5FPS-t ért el rajta.. :)
  • bandee1 #15
    Hát elmondom, hogy 3.6-ig nem is volt baj a Firefoxxal. Felraktam négyet, majd ötöt, és mindegyik egy ULTRAFOS! Képernyőkimerevedés, youtube-nál és egyéb flashnél főleg. Botrányosan kurvaszar az egész! Évekig firefoxot használtam, de most már Operával böngészem, itt nincs fagyás, képernyőkimerevedés, töltögetés. Ez van, egy firefox rajongót veszítettek már az tuti! FIREFOX=FOSTALICSKA