Berta Sándor

Fókuszban a Firefox OS

A Der Standard napilap munkatársa tesztelhette a Mozilla mobil operációs rendszerét. A tapasztalatai vegyesek voltak, mindenesetre az alapítvány fejlesztőinek nincs miért szégyenkezniük.

A Firefox OS az első bootoláskor rendkívül gyorsan töltődött be a tesztkészüléken. Ezután egy olyan kezelőfelület köszönti a felhasználót, amely leginkább az iOS és az Android ötvözetére hasonlít. A telepített szoftverek között természetesen megtalálható a Firefox, van levelezőkliens, óra, naptár, PDF-néző program, video- és zenelejátszó, virtuális jegyzettömb és címjegyzék. A fejlesztők emellett elhelyeztek néhány játékot, köztük van a Cut the Rope HTML5-ös verziója.

A felhasználó számos beállítási lehetőség közül választhat, eldöntheti, hogy milyen csengőhangja legyen a készüléknek, láthatja a WLAN-kapcsolatokat. Az azonnal látszik, hogy a Mozilla ragaszkodott a jól bevált sémákhoz, a cél az volt, hogy az okostelefonokon megtalálható programok megfelelői itt is elérhetők legyenek. Az operációs rendszer rendkívül gyors, ugyanakkor még nem elég stabil, az egyes alkalmazások néha lefagynak.


A Firefox OS a legkönnyebben módosítható operációs rendszerek közé tartozik és ha a gyorsasága megmarad, ugyanakkor a végleges változat már elég stabil lesz, akkor ez hosszú távon megalapozhatja a sikerét. A cél az, hogy az alkalmazásokat kizárólag webes technológiák segítségével lehessen kifejleszteni az operációs rendszerre. A fő összetevők a HTML-API, valamint a WebRTC szabvány. A szoftver szinte minden népszerű kodeket támogat, erre láthatóan nagy hangsúlyt helyeztek a Mozillánál.

A szervezet koncepciója az, hogy a felhasználók olyan alkalmazásokat fejleszthessenek ki, amelyek a Firefox OS-t futtató mobil készülékeken és az asztali számítógépek böngészőjében egyaránt futtathatók. Az elkészített programok az alapítvány saját, Mozilla Marketplace nevű szoftverboltjába kerülnek. Az operációs rendszer tesztelt verziója a Marketplace három eltérő változatát is tartalmazta.

A Firefox OS jelenleg még kiforratlan, de rendkívül gyors és rugalmasan testre szabható operációs rendszer, amelyhez egy teljesen nyitott fejlesztési és terjesztési modell kapcsolódik. Ugyan még nem rúghat labdába az iOS vagy az Android mellett, azonban ha sikerül kiküszöbölni a gyermekbetegségeit, akkor komoly kihívóvá léphet elő. A fejlesztésbe idén februárban a Deutsche Telekom is bekapcsolódott, majd márciusban az operációs rendszer hivatalos támogatója lett a Telefónica, a Qualcomm, az Adobe és a GetJar. Július közepén új támogatóként megjelent az Etisalat, a Smart Telecom, a Sprint, a Telecom Italia és a Telenor. Ismertté vált továbbá az is, hogy a TCL Communication Technology és a ZTE dobják piacra a Firefox operációs rendszerrel szerelt első termékeket. A debütálásra Brazíliában kerül sor és az okostelefonokba Qualcomm Snapdragon chipeket építenek be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • errorista #15
    Miért, tudsz olyan böngésző ami a lapok bezárása után annyi ramot eszik, mint üresjáratban?
  • Lowosan #14
    Amennyire én tudom, a szabadalmas kodekeket az Androidos alap fogja kezelni, és nem a rá épült Fox OS.
  • asysoft #13
    Lehet. De ha a böngészőhöz nem licencelik, akkor OS-hez fogják?
  • Komolytalan #12
    A Der Standard az egy sima napilap, vagyis mintha a népszabi újságírója tesztelte volna a cuccot. Másrészről ha legközelebb is ő akarja megkapni elsőként, akkor nyilván nyalnia kellett. Harmadrészről FF stabil és nem leakelő böngészőt se tudott eddig írni - nem igazán fogom fel, hogy hogy lehetne erre az alapra oprendszert fejleszteni. Mert ugye az oprendszer esetén nem lehetőség az, hogy becsukom, és újranyitom (max úgy hogy kiveszem az aksit, és visszarakom). Nem sok reményt fűzök én ehhez az FF OS nevű humbughoz.
  • errorista #11
    csak nem licencporblémák miatt?
  • asysoft #10
    Nem tudom, én elég szkeptikus vagyok a FF OS-sel kapcsolatban, ez a "mindent csináljunk webes technológiákkal!" vonulat sem tetszik, anno WebOS is így indított, későbbiekben jött ott is a natív SDK, nem véletlenül. Inkább fókuszálnának a böngészőjükre, egyre többször kapom magam azon, hogy habár még mindig a Firefox kezelőfelületét, koncepcióját találom a legkényelmesebbnek, inkább Chrome-ot használok, csak azért, mert az fürgébb.

    "A szoftver szinte minden népszerű kodeket támogat, erre láthatóan nagy hangsúlyt helyeztek a Mozillánál."
    Ezt kicsit furcsa annak függvényében olvasni, hogy a böngészőjük meg nem támogatja a h.264 kódolású HTML5 videókat.
  • coolbboy83 #9
    Ha lehet hagyjuk már ezt az egészet! Már mindenkinek elege van ebből...
  • narumon #8
    Elérhető ebből már valami kipróbálható béta?
  • Ferrer #7
    Gratulálok, csakúgy mint az Android esetében, itt sincs semmi eredeti ötlet. De a screenshot alapján még jobban is kopizza az iOS felületét.
  • kakamatyi123 #6
    Desktop Os VS mobil Os...
    Gratulalok megint csak szanalmas szakmai hozzaertesedrol adtal tanubiznysagot:)