Berta Sándor

Firefox OS lesz a Boot to Gecko

Módosul a Mozilla mobil operációs rendszerének neve. A Boot to Gecko (B2G) a jövőben Firefox OS lesz. Az új platformot egyre több telekommunikációs társaság támogatja.

A szervezet a hivatalos blogjában jelentette be a névváltoztatást. Ismertté vált az is, hogy a TCL Communication Technology és a ZTE dobják piacra a Firefox operációs rendszerrel szerelt első termékeket. A debütálásra Brazíliában kerül sor és az okostelefonokba Qualcomm Snapdragon chipeket építenek be. A Mozilla projektjét a Deutsche Telekom, az Etisalat, a Smart Telecom, a Sprint, a Telecom Italia, a Telefónica és a Telenor is támogatja. Az alapítvány szerint ezek a vállalatok biztosan piacra fognak dobni olyan olcsó készülékeket, amelyek alapja a Firefox OS lesz. Eddig azonban csupán annyit lehet tudni, hogy a Telefónica Brazíliában a Vivo márkájú okostelefonokat jelenteti meg.


A Firefox OS a HTML5-ön alapuló webes alkalmazásokra épül, éppen ezért számos hardverplatformot támogat. A szükséges API-k fejlesztése jelenleg is gőzerővel zajlik. Az operációs rendszernél - éppúgy, mint a Chrome OS esetében - a böngésző lesz a középpontban. A fejlesztők szerint a Firefox OS elsősorban a fejlődő országokban terjed majd, ezért fontos szempont, hogy a funkciók jelentős része akár állandó internetkapcsolat nélkül is használható legyen.

Tavaly júliusban vált ismertté, hogy a Mozilla egy olyan nyílt forráskódú operációs rendszert akar készíteni, amely több platformon és lehetőleg minél több mobil készüléken működik. A Boot to Gecko az Android kerneljére és meghajtómodelljére fog épül, a célja pedig az, hogy hosszú távon az iOS, az Android és a Windows Phone 7 konkurensévé váljon. Mike Shaver, a Mozilla B2G-fejlesztésekért felelős vezetője később úgy nyilatkozott, hogy a Boot to Gecko bármely más operációs rendszert helyettesíthet majd. A fejlesztésbe idén februárba a Deutsche Telekom is beszállt, majd márciusban az operációs rendszer hivatalos támogatója lett a Telefónica, a Qualcomm, az Adobe és a GetJar.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MaXiMkA #33
    És mi lesz az új OS teljes neve rövidítve ? Firefox OS, FOS
  • kakamatyi123 #32
    NDK-rol meg nem halottal, mi?:)
  • Ferrer #31
    Azért az Android lehetőségei be vannak határolva, lévén az alkalmazásoknak a java virtuális gépre kell épülniük. Ez van, ahol előny, van, ahol hátrány, annyiban biztos hátrány, hogy lassabb.
  • TARTYOM #30
    Képzeld el meg lehet majd csinálni ezt is androiddal. Mivel linux -> mindent meg lehet vele csinálni nincsenek korlátai.

    Az más kérdés hogy a gyökerek mint te ezt sosem látják be
  • Vers #29
    iden windows 8 kerul a telefonokra , radugsz egy szemuveget es nyomhatod a cadet, vagy a photoshopot
    ezt csinald utana a szaros androiddal
  • Ferrer #28
    Kakamatyi (illő), szerintem is leülhetsz. Ilyen melegben egyébként sem érdemes pattogni.
  • Ferrer #27
    Mi másra építsenek, szerencsétlen? Symbianre? :D Max. Unix alapra lenne még célszerű, de akkor inkább már linux. Attól, hogy az Android gagyi, nem az egész linux az!
  • TARTYOM #26
    Mint az android? Végül is ennél népszerűbb mobil os nincs :D
  • Vers #25
    meg egy linuxos fos , azt hiszik ebben van a biznisz, de ugyis a kukaba kot ki mind
  • kakamatyi123 #24
    >Szerinted akkor nincsen linux kernel, azaz van csak éppen senki sem használja >mert minden distro beleírt már legalább +1 sort igaz?

    Mielott okosnak kepzeled magad, nezz bele a forrasba, hogy hany sor az 1 sor...:)
    Es nezz utana mennyibe kerult a Goggle mernokoknek belefejleszteni azt az egy sort:)
    Itt reszletesen kivesezik a kedvedert, de amugy ne zavajon...:)

    http://ranganaths.wordpress.com/2010/07/03/android-kernel-and-linux-kernel/