Berta Sándor

Jön a Firefox tábla PC-kre szánt verziója

A Mozilla Mobile Team egyik tagja számos tervet mutatott be blogbejegyzésében. A képek a böngésző kifejezetten táblagépekre kifejlesztett változatát ábrázolják.

Úgy tűnik, hogy nem kell sok időnek eltelnie és a Firefox hamarosan elérhető lesz tábla PC-ken is - ez derült ki Ian Barlow fejlesztő anyagából. A szakember a Mozilla Mobile Team tagjaként a Firefox táblagépes verzióján dolgozik, ami a Fennec kódnevű mobil böngészőn alapul. A végleges kiadás ugyanakkor különbözni fog a Fennectől, mivel egy kifejezetten tábla PC-kre optimalizált felhasználói kezelőfelületet kap majd.

Ian Barlow a blogbejegyzésben azt írta: a táblagépeket támogató Firefox a böngésző okostelefon-változatának továbbfejlesztése lesz. A szervezet kiemelt célként kezeli az összes tábla PC-s platform, így az Android meghódítását is. A legnagyobb feladatot kétségtelenül a felhasználói kezelőfelület módosítása és a nagyobb kijelzőkre való optimalizálása jelenti majd.


Külsőre az új verzió teljesen alkalmazkodni fog az Android külcsínéhez, ugyanakkor néhány, a Firefoxra jellemző elemet tartalmazni fog. Ez utóbbiak közé tartozik a kifejezetten nagy méretűnek számító vissza gomb alkalmazása és a tabok formája. A címsor egyaránt hozzáférést biztosít majd a könyvjelzőkhöz, a böngészési előzményekhez és a program PC-s változatával szinkronizált tevékenységekhez.

A felhasználók a bal kezükkel válthatnak az egyes honlapok között, az oldalaknak látható lesz a kis előnézeti képei, míg a jobb kezükkel görgethetik majd a különböző tartalmakat. A cél az, hogy minél nagyobb felület maradjon az online tartalmak megjelenítésére. Barlow több fotót jelentetett meg, amelyek alapján a felhasználók képet kaphatnak az új programról. A szakember ugyanakkor nem árulta el, hogy az új böngésző első verziója mikorra készülhet el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • torreadorz #9
    Sőt, minden egyes wc papir tekercsen eggyel nagyobb verziószám lehetne :)

    Megveszel egy 32 pakkosat, máris elmondhatod a haveroknak hogy fú vazze nekem már firefox 32.0-m van :)
  • a_n_d_r_e_w #8
    Nem, mert azok ARMv6-osak (pont ugyanigy voltam a spicaval is). Regebben voltak buildek ilyen procikra is, de a jelenlegi helyzet:

    "ARMv6 (experimental)
    Sorry, the experimental ARMv6 builds are no longer available. They contained bugs that caused them to crash immediately, so they were no longer useful for testing.

    While we'd like Firefox to run on as many phones as possible, we are focusing first on devices that can run current versions of Firefox with acceptable performance. As we improve Firefox's speed and memory use, it might become possible for us to support ARMv6 phones in the future, but we are not actively working on it now."

    Magyarul mivel eddig az optimalizalas volt az utolso amire gondolnak (#6) addig felejtos, hogy csucsgepeket kiveve barmin is rendes sebesseget produkaljon. Amugy is jobban jarsz az operaval.
  • saitek #7
    Ilyen telókon, mint galaxy ace lesz valaha firefox?

    Marketen nincs, ha keresőbe beírom, hogy firefox az első találat az Opera Mobile...

  • Komolytalan #6
    Ahhoz hogy tabletre "optimalizálják" - ami feltehetőleg kimerül némi UI csicsában - először el kellene érniük hogy ne vicc tárgya legyen Androidon az FF. Operáék meg tudták oldani, hogy egész használható tableten is a böngészőjük (meg okos tv-n, meg gyakorlatilag mindenen, amiben van processzor). Az FF meg konkrétan a leglassabb, leg memória zabálóbb, úgy általában a legszarabb böngésző tableten. Ehhez nem némi customizálás kell, hanem kidobni a ganajra amijük jelenleg van, kirúgni a p.csába az összes fizetett fejlesztőjüket, és felvenni olyanokat, akik nem receptre kapták a diplomájukat.
  • outwork #5
    Lassan már mindenre van Firefox. Mért ne lehetne wc-papírra is? Az emberek rengeteg időt eltöltenek a wc-n, tétlenül ülve (jobb esetben), miért ne használhatnák ki ezt az időt is produktívan. A Firefox felismerhetné ezt és piacvezető lenne ebben a szegmensben. :ironikussmiley:
  • a_n_d_r_e_w #4
    tetszik a droidos fox, kifejezetten, de ennek ellenere maradok a mini operanal, az meg spican is szaguld, keveset eszik, stb. Bar egy kis GUI rancfelvarras raferne, kicsit avitt.
  • DjDano #3
    Gratulálok ehhez a két "elmés" kommenthez, biztos sokat gondolkodtatok rajta...

    Várjuk szeretettel a tábla PC-re optimalizált tűzrókát.
  • smv #2
    Az új verziók nagy hasonlóságot mutatnak az említett tárggyal.
  • outwork #1
    a firefox wc-papírra szánt verziója mikor jelenik meg? már nagyon várom ...