Berta Sándor

Igyekszik zöld lenni a Facebook

A közösségi oldal nyilvánosságra hozta azokat az adatokat, amelyekből kiderül, hogy a vállalat 2011-ben mennyi energiát használt fel és mennyi széndioxidot bocsátott ki.

A cég tavaly 532 millió kilowattóra áramot fogyasztott és emellett 285 000 tonna széndioxidot bocsátott ki. Az adatok megállapításakor figyelembe vették a szerverközpontokat, az irodákat, a munkatársak utazását, az üzleti utakat és a szerverek elszállítását a számítógép-központokba. A felhasznált energia 23 százaléka megújuló energiaforrásokból származik, 27 százaléka szénből, 17 százaléka földgázból és 13 százaléka atomenergiából. A fennmaradó 20 százaléka esetén a Facebook nem tudta pontosan megnevezni az energia forrását. A cég ugyanakkor hangsúlyozta, hogy 2015-re a megújuló energiák arányát szeretné 25 százalékra növelni.


A társaság ezenkívül egy érdekes kimutatást is készített: kiszámította, hogy mennyi széndioxid kibocsátása jut egy aktív felhasználóra. Nos, ez az érték 269 gramm. A Greenpeace aktivistái üdvözölték a közösségi platform erőfeszítéseit és az adatok nyilvánosságra hozását. Hangsúlyozták, hogy mindez követendő példa lehet más IT-cégek számára is, akik a felhasznált energia nagy részét még mindig szénből nyerik. Jó példa erre az Amazon, amelynél az elfogyasztott energia 64 százaléka származik szén- és atomerőművekből.

A Greenpeace áprilisban jelentette meg a How clean is your cloud? című jelentését, amiben azt vizsgálta, hogy az IT-óriások milyen forrásból biztosítják a szerverközpontjaik működéséhez szükséges árammennyiséget. Kiderült: a cégek többsége szén- vagy atomerőműből nyert áramot használ, különösen igaz ez az Apple, Amazon, Microsoft trióra. Ezzel szemben egyre több társaság használ megújuló energiaforrásokból származó áramot, ebbe a csoportba tartozik a Google, a Yahoo és a Facebook.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Dj Faustus #6
  "Miért lenne egy szélerõmûvet környezetszennyezõ elõállítan? "
  Miből is állítják elő? Acélből, alumíniumból, műanyagokból (ahhoz meg kőolaj kell), ritkaföldfémekből (amik elsődlegesen Kínából származnak, ahol nem annyira ügyelnek a bányászat és a finomítás során létrejövő környezetvédelmi problémákra), betonból. A szélerőmű helyszínre való szállításához fosszilis energiahordozókat használnak fel.

  Hatással van az élővilágra (madarak/denevérek körében csinál némi ritkítást), infrahangot bocsájt ki (zajártalom!). Szóval nem teljesen környezetkímélő.
 • Szefmester #5
  "Igyekszik zöld lenni a Facebook" - megunták a kéket! XD
 • nextman #4
  A napelem eloallitas viszont tenyleg kornyezetszennyezo:)
 • sanyicks #3
  mert az olajbuzik ezt találták ki, mint ahogy a sötétzöldek mindent összehordanak az atomról. Ugyan olyanok, csak a különböző véglethez tartoznak.
 • Sir Ny #2
  Miért lenne egy szélerõmûvet környezetszennyezõ elõállítan?
 • TARTYOM #1
  Elmondaná nekem valaki, hogy az atommál mi a tisztább energia ?

  Mert tudomásom szerint a szélerőmű, meg a nap meg minden is csak látszat tiszta, mivel nem gyengén szennyező előállítani a hozzá kellő dolgokat és elég sűrűn kell karbantartani is