Berta Sándor

Fellépnének a Facebook-partikkal szemben

Egyre több pénzbe kerülnek a népszerű közösségi oldalon keresztül szervezett események biztosítási és egyéb költségei, a német rendőrség ezért lépni akar.

Az elmúlt egy év alatt szinte kultikus rendezvényekké fejlődtek Németországban a Facebook-partik, azonban ezek az összejövetelek egyre nagyobb problémát jelentenek a környéken lakóknak és a rendőröknek egyaránt. A cél most annak elérése, hogy a szervezők fizessék ki a biztosítási és egyéb költségeket. Wolf Hammann, Baden-Württemberg tartomány rendőri vezetője és Reinhold Gall tartományi belügyminiszter mindent igyekeznek elkövetni azért, hogy véget vessen a jelenlegi gyakorlatnak. "A rendőrség minden lehetőséget ki akar használni azért, hogy a rendőrök bevetésével kapcsolatos kiadásokat kiszámlázhassa" - jelentette ki a politikus.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy hiába tiltják be a hivatalok ezeket a partikat, a rendőröknek mégis ki kell vonulniuk, hogy érvényt szerezzenek a tilalmaknak. Mindez drága mulatság az adófizetőknek, hiszen egyetlen német rendőr egy órányi munkájának költségei eléri a 45-48 eurót. A hétvégén Ulmban volt egy hasonló rendezvény, itt a rendőrök költségei 60 000 euróba kerültek. Ráadásul még Bajorországból is segítséget kellett hívni, a konstanzi kapitányság 200 munkatársa jelent meg a helyszínen. Backnangban azonban a számla már 140 000 euróra rúgott.

Mindkét esetben keresik a felelősöket, a szervezőket. Az ulmi parti szervezőjét már sikerült megtalálni, azonban előfordul, hogy a felhasználók álnevet használnak vagy internetkávézókból szervezik meg az eseményt. "Alapvetően természetesen a fiatalok partit rendezhetnek és bulizhatnak, de ezt ne harmadik fél vagy a társadalom költségére tegyék" - szögezte le Gall.

Németországban tavaly júniusban egy 16 éves tinilány elmenekült a születésnapi partijáról, amikor több mint ezerötszázan érkeztek a Facebook közösségi portálon - tévedésből mindenki számára - meghirdetett eseményre. Hasonló parti volt Wuppertalban is. Ezután több tartományi belügyminiszter is amellett foglalt állást, hogy a közösségi oldal segítségével szervezett összejöveteleket mielőbb be kell tiltani, mivel könnyen ellenőrizhetetlen eseményekké válhatnak. Ezt a lépést viszont Ilse Aigner fogyasztóvédelmi miniszter elfogadhatatlannak tartotta, szerinte a platform üzemeltetőinek kell megakadályozniuk a Facebook-partikat és fel kell hívniuk a fiatalok figyelmét arra, hogy az ilyen események milyen kockázatokkal járhatnak. Tavaly júliusban egy Facebook-partin 50 000 euró kárt okoztak a meghívott vendégek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #15
    Erröl a témáról szól Project X film is. ott is elszabadul a pokol a bulin
  • TARTYOM #14
    Hallottál olyan dologról, hogy koncert, fesztivál, túra stb?


    Kétlem.
  • opeca #13
    Azért azt a legkevésbé sem tartom normálisnak, hogy valami engedély nélküli magánpartira odacsődítesz 1500-2000 embert az éjszaka közepén:)

    Meg a koncepciót sem értem mögötte, az más, ha a baráti köröddel megbeszéltek egy partit a faszbukon, de így, hogy ilyen nyilvános partikat szerveznek, hááát, egy kicsit beteg ez a faszbukos társadalom van egy olyan érzésem.

    És sajnos ez csak rosszabb lesz, és bárki bármit is mond, bizony az ilyen degenerációt sok esetben a faszbuk számlájára írhatunk, biztos majd pár év múlva megjelennek már a komolyabb mintavételes kutatások, hogy mégis miféle szociális és társadalmi hatásai vannak ennek a túlzott online közösségi portál-majomkodásnak, de addigra meg szerintem már késő lesz.
  • Baliquez #12
    Az ilyen facebook-parti akkor jó móka ha mondjuk a legganébb politikusok gyerekének szülinapjára érkezik párezer fáklyás "ünneplő" váratlanul - életreszóló élmény lehet, az biztos, nehezebb elfújni mint a tortán a gyertyákat.
  • Baliquez #11
    Jaj de veszedelmes egy dolog ez a fácse, nem lehet államilag kontrollálni. Ugye fáj? Hát ne kiabálj mert meg talállak csípni, így ni. Ugye fáj? Hát ne kiabálj mert meg talállak csípni, így ni. Ugye fáj?
  • who am I 7 #10
    ja sok bírka, ahelyett, hogy ezsgére írkálnának mint qwas felhomályosodot félistenség :D:D:D:D:D:D:D
  • qwas #9
    Be kell tiltani a faszbúkot. Akkor a sok agymosott idióta végre felébredne mint Neo.
  • nett #8
    Be kell tiltani. Mindent. Mi az, hogy csak úgy engély nélkül, ingyen szórakoznak?
  • zola2000 #7
    Azért németben a legkisebb fizetések is 3-400ezer forintnál kezdődnek, de az ilyen tűzoltók/rendőrök/orvosok milliós fizetést visznek haza.

    (valakinek még új hogy nyugaton jobban fizetnek?)
  • TARTYOM #6
    Fosnak hogy itt is meg fog történni az ami az "arab tavasz" alkalmával hogy facebook-on szervezkedtek és ugye azt nem tudják szétcenzúrázni