Berta Sándor

Kanadában jogdíjat kell fizetni az esküvőkön lejátszott zenék után is

A Copyright Board of Canada nevű szerzői jogvédő szervezet nemrég úgy döntött, hogy jelentős mértékben növeli a nyilvános rendezvényekre vonatkozó jogdíjakat.

Kanadában a jövőben az esküvőkön és más nyilvános eseményeken lejátszott zeneszámok után is kötelező lesz jogdíjat fizetni, amennyiben az adott művek kereskedelmi forgalomban kaphatók. A jogdíj-fizetési kötelezettség független attól, hogy az adott rendezvény milyen jellegű és azon hány személy vesz részt. Az igazi abszurdum azonban a következő kitétel: ha a résztvevők a felcsendülő dallamokra táncolnak is, akkor a befizetendő jogdíj összege automatikusan a kétszeresére nő.

Emelt jogdíjat lesznek kötelesek fizetni a karaoke bárok, a kereskedelmi műsorok, a kiállítások, de az esküvők, a különböző felvonulások, partik, karneválok, egyesületi rendezvények szervezői is. A bevételeken a Copyright Board of Canda, a Re:Sound és a Society of Composers, Authors and Music Publishers of Canada (SOCAN) osztozik. A Re:Sound nevű új szervezetet egyébként kifejezetten a jogdíjak beszedésére alapították és a Re:Sound abban bízik, hogy évente több millió kanadai dollár folyik majd be ilyen módon a kasszába. Matthew Fortier, a szervezet szóvivője hangsúlyozta, hogy a bevételek jelentős részét a kisebb kiadók és kevésbé ismert művészek kapják majd meg. A jogdíj-fizetési kötelezettséget nem lehet kikerülni és Fortier szerint aligha reális az az elgondolás, hogy a jövőben nem fog felcsendülni muzsikaszó az esküvőkön.

A szabályok egyértelműek. A szervezőknek minden esetben meg kell adniuk, hogy pontosan milyen nótákat játszanak le, s ezt egy külön csoport fogja ellenőrizni. A kevesebb, mint 100 vendéges magánrendezvényeken a fizetendő díj átszámítva 9,25 dollár, a több mint 500 vendéges bulik esetében viszont már 39,33. A karaoke bárok ugyanakkor éves díjat kötelesek fizetni, ennek az összege 86,06 és 124 dollár között változhat és attól függ, hogy milyen gyakran énekelnek a vendégek a bárban. Egy törvényes kibúvó mégis létezik: a szervezők dönthetnek úgy, hogy a Creative Commons licenc hatálya alá tartozó műveket választanak. Ezek kevésbé ismertek, viszont garantáltan nem terheli őket jogdíj.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #23
    vive le quebec libre!!!!!!
  • WiZZaRD #22
    Ez nagyon jó:D
    De lassan tényleg itt tartunk, azt az egész szervezetet meg kellene szüntetni, úgy ahogy van.
  • Zombee #21
    Kapnak. Ha lejelentik azokat a zeneszámokat, amit megjelentetnek és koncerteken játszanak, és a koncerteken játszott dalok listáját is jelentik, akkor az alapján kapnak. Ez biztos, van olyan zenész ismerősöm, akik már eljutottak oda, hogy rendesen koncerteznek, és a Hammernél is jelent meg lemezük.
  • Zombee #20
    Esküvőn, zártkörű rendezvényen is kell jogdíjat fizetni? Azt azért be kell látni, hogy ez vicc. Ugyanúgy, mint az is, hogy ha a nyaralási képeimhez, gyerkőc első sétájáról készült videóhoz veszek CD-t, DVD-t, azon is jogdíj van.
    Ha a kertben szalonnasütést rendezek, és közben zene szól...?
  • TheCunami #19
    a kétlábon járás a homo sapiens szellemi terméke ezért mindenki aki nem fizet jogdíjat az ártisjúdásnak az köteles négykéz láb mászni
  • sanyicks #18
    kapnak, de csak mutatóba.
    paródiazene, valós alapokkal :)
  • Sippie #17
    kapnak az előadók belőle? Ne ez most meglepett :D
  • sanyicks #16
    az artisjus maga A hiba. Védelmi pénzt szedő maffia szerű szervezet. Persze az előadók csak egy kis alamizsnát kapnak, mert a beszedett védelmi pénz nagy részét a szervezet egyszerűen elmutyizza. Viszik a dolgozók, meg nyilván megy a kormányzat zsebébe is pár köteg pénz, hiszen amúgy nem néznék jó szemmel a konkurens bűnszervezet működését, nem támogatnák.
  • YMan #15
    ARTISJUST A BÜDÖS KURVA ANYÁTOK, INGYENÉLŐ GECI SAKÁLOK!
  • TPB #14
    Ha a kollégáim hibáztak, szeretném helyrehozni, csak ezért kértem néhány adatot. De megértem, ha ezzel már nem akarsz többet foglalkozni.

    Üdv,
    Tóth Péter Benjamin
    Artisjus