Berta Sándor

Egy új portál híd lehet a jogtulajdonosok és a felhasználók között

A szerzői jogok tulajdonosai, a kiadók, a szerzői jogvédő szervezetek és a felhasználók évek óta vitatkoznak arról, hogy szükség van-e a szerzői jog reformjára vagy sem, illetve mit lehet tenni a kalózkodás visszaszorításáért. Egy svájci platform bebizonyította, hogy más út is létezik.

A Rightclearing.com nevű honlap célja, hogy párbeszéd alakuljon ki a művészek és a műveiket használók között. Jonas Brandner alapító szeretné kiegyenlíteni a viszonyokat a két oldal között. A portálon producerek és felhasználók jelenleg 14 000 zenei alkotás úgynevezett szinkronizálási jogait szerezhetik meg, de tovább szeretnék növelni az így elérhető zeneszámok számát. S hogy ennek mi a lényege? "Amennyiben felhasználok az általam készített videóban egy dalrészletet, akkor elegendőnek kell lennie csupán három kattintásnak ahhoz, hogy cserébe a jogtulajdonosnak kifizethessek tíz dollárt" - magyarázta az üzletember. Ugyanakkor ezeket a jogokat meg kell különböztetni a sokszorosítási jogoktól.

A platform regisztrált tagjai többnyire olyan zenészek, akik nem tartoznak egyik nagy kiadóhoz sem. A projektet februárban mutatták be New Yorkban és szorosan kapcsolódik a 2007-ben alapított restorm.com zenei szolgáltatáshoz, ahol zenekarok, kiadók és programszervezők léphetnek kapcsolatba egymással. A feltöltött dalok licencdíjait minden esetben a szerzői jogok tulajdonosai állapítják meg. A díjak megállapításánál mindig figyelembe kell venni, hogy a kereskedelmi célú hasznosítás a cél vagy sem, illetve hogy milyen nagyságrendű projektről van szó. A koncepció a Creative Commons licencre épül; ez a modell rendkívül eredményes és azt eredményezi, hogy a Rightcleraing.com havonta körülbelül 100 licencszerződést köt.

A szolgáltatást nem csak a zenészek, hanem akár a filmesek vagy írók is használhatják. Kérdés azonban, hogy hány alkotót sikerül megnyerni és hányan szerződnek le továbbra is a nagy és ismert kiadókkal. Philipp Otto, az irights.info munkatársa szerint a Rightcleraing.com közel ideális formában képes megfelelni a lehetséges licencpartnerek igényeinek. Lehetővé teszi, hogy a zenészek, a filmesek és az írók egy átlátható folyamat keretében, csupán néhány kattintással megkössék a licencszerződéseket és ezáltal biztosítsák a jogbiztonságot. Mindez a nagy piaci szereplők megkerülésével és teljesen legálisan valósul meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hapi #3
    Naiv aki azt hiszi hogy miután innen megszerezted a jogodat és kifizetted, már nem kell itthon is kicsengetned újból az ingyenélő tolvajoknak akarom mondani artisjus-nak.
  • passatgt #2
    http://jamendo.com, ua
  • caius marius #1
    Na ez jónak látszik. Hajrá!