Berta Sándor

Egymillió embert akar foglalkoztatni Indonéziában a Foxconn

A társaságnak komoly tervei vannak az ázsiai államban, ahol hamarosan megnyitják első gyárukat. A cél egymillió munkahely létrehozása.

"Új üzemeket akarunk felépíteni Indonéziában, de még egyetlen szerződést sem véglegesítettünk. Ezek a gyárak segíthetnek majd nekünk abban, hogy kiemelkedő minőségű termékeket állíthassunk elő és ezeket alacsony áron értékesíthessük a piacon. A helyi emberek így jobb foglalkoztatási lehetőségekhez jutnak. A tervünk az, hogy minél több üzemet hozzunk létre világszerte" - közölte a cég egyik szóvivője.


A tiltakozások miatt a kínai gyárakban folyamatosan nőnek a bérköltségek

A régióban a havi átlagkereset alig 100 dollár. Az Asosiasi Pengusaha Indonesia (Apindo) helyi vállalkozói szövetség információi alapján a Foxconn saját várost akar felépíteni az ázsiai államban és ehhez legalább 1000 hektár földre van szüksége. Az indonéz kormány már ki is jelölt több területet Szumátra, Jáva és Bali szigetén, a Foxconn pedig kiválaszthatja a neki legszimpatikusabbat. A tervek szerint hosszú távon egymillió új munkahely jöhet létre. Mohamad Suleman Hidayat indonéz ipari miniszter a Kompas.com-nak úgy nyilatkozott, hogy a gyártónak 8-10 milliárd dollárt kell befektetnie az indonéz Szilícium-völgy létrehozásához. "Ez a beruházás nagy munkapiacot nyit meg Indonéziában" - tette hozzá Hidayat.

Idén májusban megerősítést nyert, hogy a Foxconn 2014-re egymillió robotot akar munkába állítani az üzemeiben. A cég jelenleg azon dolgozik, hogy Tajvanon felépítse saját robotkutatási és -fejlesztési központját. Itt alkotnak meg az új rendszereket, amelyek legyártásához egy külön üzemet hoznának létre. De a társaság emellett nem mondott le a hagyományos gyárak kialakításáról sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #24
    Volt már hír korábbról, ott valamelyik kínai gyáregységet ha jól emlékszem Brazíliába telepítették át ...
    Ja mi is bevállaljuk napi 12-16 óra melót 23.000-ért, akkor ide is jönnek :D
  • cateran #23
    Olvastam anno 1 anekdotat, ami az 1800-as evek vegen, 1900-as evek elejen tortent.
    Angol irono elutazott afrikaba, mert konyvet szeretett volna irni a modernkori rabszolgatartasrol lehetoleg szemelyes tapasztalatok alapjan. Talalt is es bizonyitekkeppen vett 1 rabszolgat, majd -eljen a fejlett nyugati eszme- szabadon engedte. Csori rabszolga, akinek se foldje, se vagyona, se semmilye sem volt mit tehetett volna mast? Visszament korabbi gazdajahoz.....
  • narumon #22
    Én még nem láttam.
  • narumon #21
    Nekem kínai ismerősök mondták, hogy sorban állnak, hogy bekerülhessenek mert az egyik legjobb a fizetés és a körülmények.
  • morden #20
    Én is láttam a hülyeség kora című filmet, mint való világot :D
  • EnxTheOne #19
    UGy tudom hogy a foxconn elég jo hely, mivel az apple miatt mindig a figyelem közép pontjában van.


    Ez az ára az olcso cuccoknak.
  • narumon #18
    Mondok erre megint egy nagyon szép példát a való világból (azzal ugyanis nayon nagyon ritkán vagy tisztában).
    Anglia 2012 - verik a mellüket az emberek, hogy ők mennyire környezetbarátak meg érdekli őket a föld, stb stb. Egy cég barátomék környékén akart telepíteni pár szélerőművet, hogy környezetkímélőbb módon oldják meg az energia növekedés miatti terjeszkedést. Na most a környékbeli lakók egyöntetűen fúrták meg a projectet mert rontja a látképet és csökkenne az ingatlanuk értéke. Eddig jut el egy mai ember - szavakig. És még csak nem is saját használati tárgyukról beszélünk, hiszen az okostelefon mellett ugyanúgy nincs szükség kurvanagy új tévére, két kocsira egy háztartásban, szárítógépre, 8 féle hajszárítóra, 5 számítógépre, negyvenféle háztartási eszközre - ez mind csak agymosás.
    Azonban mindenki élharcos addig a pillanatig amíg saját magának nem kell valamiről lemondania. Elég lenne a földön lévő jelenlegi javak mindenki számára, elég bizony! Csak a "gazdagoknak" kell ehhez lemondani - nem bizony az nem lenne elég. Az átlag angolnak (de még az átlag magyarnak is) le kéne mondania az 55cm-es plazmatévéről, az új telefonról, a havonta új cipőről és még sorolhatnám, de mire ide jutunk addigra már nincs is kedve ahhoz hogy egyenlőség legyen a földön.
  • morden #17
    A képet még egyszerűbb lenne ha az emberek emberhez méltóan viselkednének itt nyugaton, pl ha az okostelefonhasználók 90% mondaná, hogy szeretném ha jobb körülményeket teremtenének a munkásoknak a részvényesek kárára a gyárakban, ha már megvettem azt amire amúgy nincs szükségem csak agymosást kaptam :D
  • narumon #16
    ÉS ha már itt tartunk és kizsákmányolásnál, nem tudom ki nézte a múltkor a Luxuscikkek poklát a Spektrumon? Ott nagyon szépen bemutatták; odatévedtek az angol kis "ártatlan" tinédzserek Indiába és meglepve tapasztalták jónéhány helyen a gyerek munkát és kitalálták, hogy akkor ezt jelentik a hatóságoknak meg majd ők megszüntetik. Azt a fejmosást amit utána kaptak. Mert a kicsi angol agyuk csak addig jutott el, hogy majd a gyereket megmenti onnan a munkából, azt már nem találták ki, hogy mi lesz utána. A képlet egyszerű ha a gyerek nem tud ott dolgozni akkor majd 4 nap múlva az utcán találják meg mert éhen halt, vagy beállt a bandák közé lopni és ölni. Szóval innen nyugatról könnyű ugatni de amikor igazán tenni kéne valamit akkor mindenki kussol és összehúzza magát, valamint a saját normái alapján (jelen esetben angol standardok szerint) akar ítélkezni. Ott ugye bejelented hogy gyerekmunka és bezárják a céget megmentik a gyereket stb. Azzal nem kalkulált a hülye angol tini ugyanakkor, hogy itt nincs utána normális ellátás a gyereknek meg árvaház meg mittomén még mi. Ha nincs neki munkája akkor éhen döglik.
  • narumon #15
    "ez a cég bármeddig elmegy egy kis profit érdekében, lesznek itt is majd öngyilkosságok vagy betegre dolgozzák magukat szerencsétlenek"

    Ugye, hogy milyen hülyén tud lejönni médiában? A valóságban azonban a Foxconnál kevesebb az öngyilkosság mint Magyar cégeknél.