24
 • Inquisitor
  #24
  Volt már hír korábbról, ott valamelyik kínai gyáregységet ha jól emlékszem Brazíliába telepítették át ...
  Ja mi is bevállaljuk napi 12-16 óra melót 23.000-ért, akkor ide is jönnek :D
 • cateran
  #23
  Olvastam anno 1 anekdotat, ami az 1800-as evek vegen, 1900-as evek elejen tortent.
  Angol irono elutazott afrikaba, mert konyvet szeretett volna irni a modernkori rabszolgatartasrol lehetoleg szemelyes tapasztalatok alapjan. Talalt is es bizonyitekkeppen vett 1 rabszolgat, majd -eljen a fejlett nyugati eszme- szabadon engedte. Csori rabszolga, akinek se foldje, se vagyona, se semmilye sem volt mit tehetett volna mast? Visszament korabbi gazdajahoz.....
 • narumon
  #22
  Én még nem láttam.
 • narumon
  #21
  Nekem kínai ismerősök mondták, hogy sorban állnak, hogy bekerülhessenek mert az egyik legjobb a fizetés és a körülmények.
 • morden
  #20
  Én is láttam a hülyeség kora című filmet, mint való világot :D
 • EnxTheOne
  #19
  UGy tudom hogy a foxconn elég jo hely, mivel az apple miatt mindig a figyelem közép pontjában van.


  Ez az ára az olcso cuccoknak.
 • narumon
  #18
  Mondok erre megint egy nagyon szép példát a való világból (azzal ugyanis nayon nagyon ritkán vagy tisztában).
  Anglia 2012 - verik a mellüket az emberek, hogy ők mennyire környezetbarátak meg érdekli őket a föld, stb stb. Egy cég barátomék környékén akart telepíteni pár szélerőművet, hogy környezetkímélőbb módon oldják meg az energia növekedés miatti terjeszkedést. Na most a környékbeli lakók egyöntetűen fúrták meg a projectet mert rontja a látképet és csökkenne az ingatlanuk értéke. Eddig jut el egy mai ember - szavakig. És még csak nem is saját használati tárgyukról beszélünk, hiszen az okostelefon mellett ugyanúgy nincs szükség kurvanagy új tévére, két kocsira egy háztartásban, szárítógépre, 8 féle hajszárítóra, 5 számítógépre, negyvenféle háztartási eszközre - ez mind csak agymosás.
  Azonban mindenki élharcos addig a pillanatig amíg saját magának nem kell valamiről lemondania. Elég lenne a földön lévő jelenlegi javak mindenki számára, elég bizony! Csak a "gazdagoknak" kell ehhez lemondani - nem bizony az nem lenne elég. Az átlag angolnak (de még az átlag magyarnak is) le kéne mondania az 55cm-es plazmatévéről, az új telefonról, a havonta új cipőről és még sorolhatnám, de mire ide jutunk addigra már nincs is kedve ahhoz hogy egyenlőség legyen a földön.
 • morden
  #17
  A képet még egyszerűbb lenne ha az emberek emberhez méltóan viselkednének itt nyugaton, pl ha az okostelefonhasználók 90% mondaná, hogy szeretném ha jobb körülményeket teremtenének a munkásoknak a részvényesek kárára a gyárakban, ha már megvettem azt amire amúgy nincs szükségem csak agymosást kaptam :D
 • narumon
  #16
  ÉS ha már itt tartunk és kizsákmányolásnál, nem tudom ki nézte a múltkor a Luxuscikkek poklát a Spektrumon? Ott nagyon szépen bemutatták; odatévedtek az angol kis "ártatlan" tinédzserek Indiába és meglepve tapasztalták jónéhány helyen a gyerek munkát és kitalálták, hogy akkor ezt jelentik a hatóságoknak meg majd ők megszüntetik. Azt a fejmosást amit utána kaptak. Mert a kicsi angol agyuk csak addig jutott el, hogy majd a gyereket megmenti onnan a munkából, azt már nem találták ki, hogy mi lesz utána. A képlet egyszerű ha a gyerek nem tud ott dolgozni akkor majd 4 nap múlva az utcán találják meg mert éhen halt, vagy beállt a bandák közé lopni és ölni. Szóval innen nyugatról könnyű ugatni de amikor igazán tenni kéne valamit akkor mindenki kussol és összehúzza magát, valamint a saját normái alapján (jelen esetben angol standardok szerint) akar ítélkezni. Ott ugye bejelented hogy gyerekmunka és bezárják a céget megmentik a gyereket stb. Azzal nem kalkulált a hülye angol tini ugyanakkor, hogy itt nincs utána normális ellátás a gyereknek meg árvaház meg mittomén még mi. Ha nincs neki munkája akkor éhen döglik.
 • narumon
  #15
  "ez a cég bármeddig elmegy egy kis profit érdekében, lesznek itt is majd öngyilkosságok vagy betegre dolgozzák magukat szerencsétlenek"

  Ugye, hogy milyen hülyén tud lejönni médiában? A valóságban azonban a Foxconnál kevesebb az öngyilkosság mint Magyar cégeknél.
 • narumon
  #14
  \
 • narumon
  #13
  "rabszolgatartók steve jobs jóvoltából"

  Te se leszel már ennél hülyébb.
 • nextman
  #12
  Tenyleg nem tudod? Egy cikket sem olvastal meg a temaban? Az ongyilkos Foxconn dolgozokrol? A "tartasuk" korulmenyeirol?

  Nincs ertelme Japant es Kinat egy kalap ala venni vagy akar osszehasonlitani ezen a teruleten.
 • Andr0
  #11
  Foxconn az kb minden nagy tech vállaltnak gyárt... Sony-tól kezdve Samsungon át Apple-ig.
 • Wittgen
  #10
  Ha OV-nak van egy kis esze, leszerződik a céggel és máris megvan az 1 millió új munkahely a magyarok számára. :D
 • mad mind
  #9
  100 dolcsi az 23 ezer forint. Gazdasági Miniszterünk szerint ez egy jó alap az elinduláshoz. Szóval megvan a keleti példa, Indonézia.
 • attes
  #8
  Ez igaz, de épp elég, hogy AZT IS ott gyártják.
 • spR
  #7
  Azert az mar durva, amikor ott tartunk, hogy Kinabol megy el egy gyar.
 • coolbboy83
  #6
  Voltam 2009-ben a Yamaha indonéziai üzemében, de ott normális körülmények voltak - a japánok ott is megkövetelték a vas fegyelmet és a minőséget, mint a Hammamatsu-i üzemben, ahol szintén voltam még előtte 2008-ban egy látogatáson.

  Nem tudom, hogy a Foxconn is ilyen körülményeket ad é vagy sem... bizonyára hallunk még róla majd.
 • Cat #5
  most is több százezer munkásuk dolgozik Kínában. Bezárják azokat és kész.
 • Narxis
  #4
  Nem kell irigyelni szegény Indonéziát, ez a cég bármeddig elmegy egy kis profit érdekében, lesznek itt is majd öngyilkosságok vagy betegre dolgozzák magukat szerencsétlenek. Amíg közösen nem áll fel a világ a kizsákmányolással szemben addig a felső tízezer azt csinálhat amit akar.
 • passatgt
  #3
  mert itt nyilván csak apple cuccokat gyártanak
 • dzsagon
  #2
  rabszolgatartók steve jobs jóvoltából
 • Andr0
  #1
  tartósan ennyi embert csak nagyon komoly kereslettel lehet foglalkoztatni. a jelenlegi válságos helyzetben ez számomra érdekes...