Berta Sándor

Új antarktiszi fotók a Google Maps rendszerében

A keresőcég az Antarktisz legfontosabb helyeiről készült felvételekkel egészítette ki Google Maps szolgáltatását, így bárki megnézheti például a pingvinkolóniákat vagy azt, hogy miként néznek ki az egykori kutatók táborhelyei.

Alex Starns, a Google Street View programjának műszaki igazgatója blogbejegyzése szerint a társaság a projekt során szorosan együttműködött a Minnesotai Egyetem Sarki Térinformatikai Központjával és az új-zélandi Antarctic Heritage Trust intézettel. Ennek köszönhetően a felhasználók olyan egyedülálló fotókhoz férhetnek hozzá, amelyek az egykori antarktiszi felfedezőkről (Roald Engelbregt Gravning Amundsen, Robert Falcon Scott, Sir Ernest Henry Shackleton) és táborhelyeikről készültek. Sőt, lehetőség nyílik arra is, hogy megtekintsék azokat a kunyhókat, amiket az első felfedezők azért építettek, hogy néhány éven át a legnehezebb időjárási körülmények között is tudjanak élni és dolgozni. Megtekinthetők az egyes építmények, például Shackleton kunyhójának környéke is.


Különösen figyelemre méltó, hogy az építmények, valamint a bennük felhalmozott élelmiszerek, gyógyszerek, túlélést biztosító felszerelések és más eszközök az eltelt több mint száz év ellenére is kiváló állapotban vannak. Számos tárgy ugyanolyan rendben sorakozik a polcokon és a szekrényekben, ahogy egykor a tulajdonosaik elhelyezték őket.

Starns közölte, hogy számos felvételt újra elkészítettek, igaz, az antarktiszi körülmények között nem használhatták a Street View projekt során bevált járműveket. Azért dolgoztak új technológiával, mert megbízhatóbb és egyszerűbben kezelhető. A céljuk az volt, hogy pontos és nagy felbontású képek készüljenek, amelyek a tudósok és a felhasználók számára egyaránt hasznosak lehetnek. A Google 2010 szeptemberében hozta nyilvánosságra a Street View projekt keretében készített első antarktiszi képeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nextman #4
    Szerintem titkos kutatasokra is remek helyszin lehet, pl. virusok, bio vagy vegyi fegyverek kuatatasara. Onnan aztan nem szabadul ki semmi, es nem kozelitik meg konnyeden.
  • Dj Faustus #3
    "Most őszíntén mit csinálnak ott egész nap a "tudósok" 4-5 hónapon át?"
    Meteorológiai, geológiai, biológiai kutatásokat. Tudod, a globális felmelegedés kihat a sarkvidékekre is. Arról nem is szólva, hogy némi ásványkincs is lehet a felszín alatt.

    Az oroszok például:
    "The inland research station Vostok is one of the major base stations of Russia in Antarctica. The following year-round observations at Vostok are undertaken:
    Meteorological and actinometric observations, snow line measurements;
    Total ozone content measurements and observations of the anomalous phenomena in the atmosphere;
    Geomagnetic observations, including ionosphere studies and observations of atmospheric electrical field variations;
    Upper-air sounding of the atmosphere;
    Deep drilling of the Antarctic ice sheet. Based on the deep-drilling results, a sub-glacial lake was discovered whose study is continued;
    Study of the influence of environmental factors and micro-social conditions on the health of the RAE participants."

    Forrás

    Az amerikaiak meg például:
    "Investigations at LTER Palmer site include:
    - Physical forcing (solar, atmospheric, oceanic and sea ice) with emphasis on ecological consequences of annual and inter-annual variation
    - Ecology and population biology of marine bacteria and archaeal, phytoplankton, zooplankton and seabirds
    - Biogeochemical cycling of carbon and nitrogen
    - Ecosystem responses to climate migration
    - Physical/chemical/biological modeling linking ecosystem processes to environmental forcing"

    Forrás

    A magyarok is küldtek expedíciót:
    "Antarktiszi tartózkodásunk során folytatjuk és kiegészítjük az 1998-ban lengyel támogatással megkezdett, majd 2003-ban önálló magyar expedícióként kiteljesedett alapkutatást, amelynek célja, hogy a kezdeti állapotfelmérés után hosszú távú monitoring vizsgálattal meghatározza, elemezze a jelenleg zajló felmelegedés antarktiszi környezetre gyakorolt hatásait.

    -A rendkívül érzékeny antarktiszi partvidékén zajló gyors környezetváltozás sajátosságainak feltárása, a King George-sziget, mint mintaterület segítségével. A földrajzi elemek szerepe a dinamikusan változó parti ökoszisztéma jellegzetes folyamataiban.

    -Az Antarktisz-peremi oázisok felszínfejlődésének elemzése geomorfológiai és talajtani-üledékföldtani kutatások segítségével. A mállás helyi sajátosságainak és következményeinek vizsgálata.

    -A jégkörnyéki folyamatok aktivitás-változásának meghatározása a jelenleg tapasztalható felmelegedés során - hosszú periódusú terepi vizsgálatok alapján. Üledék-, kőzet- és talajvízminták gyűjtése az itthoni laboratóriumi analízis céljára.

    -Az örökfagy jellegzetességeinek, degradációjának elemzése a köves tundrafelszíneken.

    Kutatásainkat az antarktiszi élet fő színterét jelentő, már jégmentes felszínű partvidéki "oázisokban", a King George-szigetet borító gleccserek pereme mentén folytatjuk."

    Forrás
  • mad mind #2
    Inkább rendes képeket tennének fel Magyarországról, mert az új képek minősíthetetlenül szarok.
  • Yodafon #1
    Most őszíntén mit csinálnak ott egész nap a "tudósok" 4-5 hónapon át? Nézik ahogy olvad a hó? Vagy hány mikrométer/sec -el süllyed a hőmérő higanyszála?