4
  • nextman
    #4
    Szerintem titkos kutatasokra is remek helyszin lehet, pl. virusok, bio vagy vegyi fegyverek kuatatasara. Onnan aztan nem szabadul ki semmi, es nem kozelitik meg konnyeden.
  • Dj Faustus #3
    "Most őszíntén mit csinálnak ott egész nap a "tudósok" 4-5 hónapon át?"
    Meteorológiai, geológiai, biológiai kutatásokat. Tudod, a globális felmelegedés kihat a sarkvidékekre is. Arról nem is szólva, hogy némi ásványkincs is lehet a felszín alatt.

    Az oroszok például:
    "The inland research station Vostok is one of the major base stations of Russia in Antarctica. The following year-round observations at Vostok are undertaken:
    Meteorological and actinometric observations, snow line measurements;
    Total ozone content measurements and observations of the anomalous phenomena in the atmosphere;
    Geomagnetic observations, including ionosphere studies and observations of atmospheric electrical field variations;
    Upper-air sounding of the atmosphere;
    Deep drilling of the Antarctic ice sheet. Based on the deep-drilling results, a sub-glacial lake was discovered whose study is continued;
    Study of the influence of environmental factors and micro-social conditions on the health of the RAE participants."

    Forrás

    Az amerikaiak meg például:
    "Investigations at LTER Palmer site include:
    - Physical forcing (solar, atmospheric, oceanic and sea ice) with emphasis on ecological consequences of annual and inter-annual variation
    - Ecology and population biology of marine bacteria and archaeal, phytoplankton, zooplankton and seabirds
    - Biogeochemical cycling of carbon and nitrogen
    - Ecosystem responses to climate migration
    - Physical/chemical/biological modeling linking ecosystem processes to environmental forcing"

    Forrás

    A magyarok is küldtek expedíciót:
    "Antarktiszi tartózkodásunk során folytatjuk és kiegészítjük az 1998-ban lengyel támogatással megkezdett, majd 2003-ban önálló magyar expedícióként kiteljesedett alapkutatást, amelynek célja, hogy a kezdeti állapotfelmérés után hosszú távú monitoring vizsgálattal meghatározza, elemezze a jelenleg zajló felmelegedés antarktiszi környezetre gyakorolt hatásait.

    -A rendkívül érzékeny antarktiszi partvidékén zajló gyors környezetváltozás sajátosságainak feltárása, a King George-sziget, mint mintaterület segítségével. A földrajzi elemek szerepe a dinamikusan változó parti ökoszisztéma jellegzetes folyamataiban.

    -Az Antarktisz-peremi oázisok felszínfejlődésének elemzése geomorfológiai és talajtani-üledékföldtani kutatások segítségével. A mállás helyi sajátosságainak és következményeinek vizsgálata.

    -A jégkörnyéki folyamatok aktivitás-változásának meghatározása a jelenleg tapasztalható felmelegedés során - hosszú periódusú terepi vizsgálatok alapján. Üledék-, kőzet- és talajvízminták gyűjtése az itthoni laboratóriumi analízis céljára.

    -Az örökfagy jellegzetességeinek, degradációjának elemzése a köves tundrafelszíneken.

    Kutatásainkat az antarktiszi élet fő színterét jelentő, már jégmentes felszínű partvidéki "oázisokban", a King George-szigetet borító gleccserek pereme mentén folytatjuk."

    Forrás
  • mad mind
    #2
    Inkább rendes képeket tennének fel Magyarországról, mert az új képek minősíthetetlenül szarok.
  • Yodafon
    #1
    Most őszíntén mit csinálnak ott egész nap a "tudósok" 4-5 hónapon át? Nézik ahogy olvad a hó? Vagy hány mikrométer/sec -el süllyed a hőmérő higanyszála?