Berta Sándor

A cenzúra bukásában hisz Eric Schmidt

A Google elnöke meg van győződve arról, hogy a cenzúra végül el fog bukni és a kínai tűzfal idővel szintén összeomlik majd, ugyanakkor konkrét időpontok jóslásába nem bocsátkozott.

Eric Schmidt a The Cable magazinnak adott interjút és ebben fejtette ki a véleményét az online cenzúrával kapcsolatban. Szerinte amennyiben mind a két dolog bekövetkezik, úgy Kínában - az információáramlás tekintetében - politikai és társadalmi liberalizáció következik be, s alapjaiban fog megváltozni a kormány és a lakosság kapcsolata. A menedzser mindezt azzal indokolta, hogy semmilyen korszerű, tudáson alapuló társadalom sem építhető fel úgy, ha olyan mértékű és intenzitású dinamikus cenzúra van, mint Kínában, ezzel ugyanis a pekingi kabinet nem csak az információszabadság iránti, hanem a gazdasági modernizáció iránti igényeket is akadályozza.

Az üzletember elmondta, hogy globális összehasonlításban az ázsiai állam támogatja leginkább az internetes cenzúrát és a kiberkémkedést. Az elmúlt években a Google és a kínai kormány több alkalommal is vitába keveredett egymással ebben a kérdésben. Ugyan a keresőcég végül Kínában maradt, de 2010 márciusa óta a google.cn oldalról a hongkongi honlapjukra irányítják át a keresési kérelmeket, a vállalat csak így tudta elkerülni a cenzúrát, illetve az abban való részvételt.

Schmidt ezután kitért arra is, hogy az elmúlt hónapokban a társaság terjeszkedésének elősegítésére számos országban járt, így Afganisztánban, Líbiában, Pakisztánban és Tunéziában. Nem véletlenül esett a választása Líbiára és Tunéziára, ugyanis az arab államok az elmúlt években megmutatták, hogy mennyire fontos az információk szabad áramlása. A forradalmak mind a két országban sikeresek voltak, a helyi a cenzúra pedig összedőlt. Ugyan az információk önmagukban nem alkalmasak a kormányok megbuktatására, de az információszabadság ellen küzdő rezsimek végül mégis elbuknak.

Eric Schmidt 2010 májusában már kiállt az internet szabadsága mellett. Akkor közölte: a The Pirate Bay és más fájlcserélő oldalakhoz való hozzáférések blokkolása támadás a véleményszabadság ellen. Egy ilyen szabályozás megvalósítása katasztrofális precedenst teremtene és cége egy ilyen rendszert nem hajlandó elfogadni, pláne nem támogatni. Idén márciusban pedig úgy nyilatkozott: "A különböző kormányok előszeretettel cenzúrázzák a világhálót és lehetetlenné teszik az ellentétes politikai vélemények kinyilvánítását. Nyugtalanít, ha ezáltal az internet zártabb és megosztottabb lesz. Nagyon rossz lenne a véleményszabadság és a nyitott társadalmak szempontjából, ha egyes országok felépítenék a saját elszigetelt hálózataikat."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • quentit #5
    Látom te sem tudsz angolul, vagy ez a rész elkerülte a figyelmedet: "Criticism of Google includes possible (but alleged) misuse and manipulation of search results..."

    tehát LEHETSÉGES és állítólagos.
  • ZoliJ #4
    Schmidt nem a google elnöke, csak az igazgatótanácsban tölt be elnöki tisztséget. Korábban valóban CEO volt, de 2011. április 4-én átvette tőle Page a posztot.
  • usersg #3
    Akkor már csak maga a google fog cenzúrázni...
  • Old PS Fanboy #2
    Halál a cenzúrára!
  • gopher #1
    Pont ő beszél... (http://en.wikipedia.org/wiki/Criticism_of_Google)