Berta Sándor

50 - 100 dollárba kerül majd a Windows 8 licence

A Microsoft tájékoztatta hardverpartnereit az új operációs rendszerrel kapcsolatos licencdíjakról: az összeg 50 és 100 dollár közötti lesz, és főként a vásárolt licencek számától függ.

A DigiTimes tajvani IT-hírportál a notebook-gyártók beszállítóira hivatkozva szellőztette meg az új operációs rendszer licencdíjait. Mint ismeretes, az idén ősztől elérhető Windows 8 összesen négy változatban érkezik. Az x86/x64 PC-kre és notebookokra a Windows 8 és a Windows 8 Pro kiadást lehet majd telepíteni, ezenkívül lesz egy Windows RT nevű verzió is, amit az ARM processzorokkal ellátott készülékekhez adnak ki. Windows 8 Enterprise néven érkezik a kifejezetten cégeknek szánt operációs rendszer.

Az x86-os OEM-verzióért 60 és 80 dollár közötti összeget kér a Microsoft, a Windows 8 Pro esetében a licencdíj 80 és 100 dollár közé tehető. A Windows RT-nél a licencdíj 50-65 dollár lesz, de a Windows 8 Pro és a Windows RT esetében a csomag részét képezi még egy Office-licenc, ugyanakkor nem lehet tudni, hogy az Office 2010-ről vagy 2013-ról lesz-e szó. Az összeg egyébként az egyes gyártók esetében eltérő lehet és többek között attól is függ, hogy az adott cég hány licencet tud értékesíteni, és persze számos más szempont is közrejátszik. A frissítési ajánlatok már most megjelentek, melynek keretében akik 2012. június 2. és 2013. január 31. között vesznek PC-t lehetőségük van Windows 7-ről Windows 8-ra frissíteni csupán 15 euróért (kb. 4500 forintért).

A gyártók abban reménykednek, hogy a Windows 8-nak köszönhetően ismét megélénkül a kereslet a notebookok iránt, ugyanakkor a vállalatok azzal is tisztában vannak, hogy a PC-ken az új operációs rendszer előnyei csak nehezen aknázhatók ki. A szükséges alkatrészek és kiegészítők, például az érintőképernyők pedig jelenleg még nagyon drágák.

Június közepén felbukkant olyan hír, hogy 80 és 95 dollár közötti összegbe fog kerülni a Windows RT licence. Az ázsiai gyártók már idén januárban amiatt aggódtak, hogy a Microsoft által kért túlzottan magas licencdíjak miatt drágák lesznek az Intel processzoros Windows 8-as táblagépek, ezért azt kérték a Microsofttól, hogy csökkentse a Windows 8 árát, a konszern azonban elzárkózott ettől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laza #11
    Most komolyan azt hiszik, hogy a Win8 majd fellendít bármit? Mondjuk a sok 'újmániás' birka biztos sátrazni fog a megjelenés napján :)
    Ingyen sem kell, nemhogy ennyiért ..
  • lordsithlord #10
    Hogy kérdésedre válaszoljak, igen, volt tabletre Win7 verztió. Fogták a Starter verziót, írtak alá egy érintőképernyő kezelést és ezzel árusítottak jópár tabletet.

    A rendszer elég durva bukta volt, lévén a Win7 nem érintő képernyőre lett anno optimalizálva, így nem is működött megfelelően, az érzékelés jobbra-balra csúszkált, nem lehetett vele pontosan kezelni a gépeket.

    Éppen emiatt nem is igazán terjedt el, pusztán csak pár Atomos készülék kapta meg.
  • hungi #9
    "Ha megvetted a Win 7-et, akkor 15$-ért tied a Win 8. Ha megvetted az XP-t, 20$-ért tied volt a Vista/W7. Nem értem a fanyalgás tárgyát..."

    Szerinted tableten volt Win7? Minden előtted hozzászóló a táblaverzióról beszélt amikor sokkalta az árat...
  • willcox #8
    Ez így csúsztatás, vagy legalábbis féligazság. "akik 2012. június 2. és 2013. január 31. között vesznek PC-t lehetőségük van Windows 7-ről Windows 8-ra frissíteni csupán 15 euróért" - vagyis aki előbb vette, az nyúlhat mélyen a zsebbe (ha meg akarja venni azt a hulladékot).
  • Armagedown #7
    Pont annyiba kerül a licensz mint egy olcsó tablet Androiddal !
  • MerlinW #6
    Ha megvetted a Win 7-et, akkor 15$-ért tied a Win 8. Ha megvetted az XP-t, 20$-ért tied volt a Vista/W7. Nem értem a fanyalgás tárgyát...
  • skinnyman #5
    Szerintem ilyen áron az se fogja venni akinek office kell, van ezer alternatívája más platformokon.
  • kakamatyi123 #4
    Mert az ARM-osban van Office...
    Akinek Office kell, ezt fogja venni, akinek nem, az mast...
  • Bannedusermail #3
    Az asztali termékek olcsóbbak, mint a korábbi Windowsok, de az ARM piacon túl drága.
  • skinnyman #2
    Hát az végülis csak a fele a Nexus 7 árának, csak abban még a tábla is benne van