Berta Sándor

A Huawei lehet a Motorola Mobility új tulajdonosa

A Google máris túladna a tavaly augusztusban megvásárolt cégen, viszont a megszerzett szabadalmakat várhatóan megtartaná. A telefongyártó egyik részlegét már most is árulják.

A The Wall Street Journal Kínából kiszivárgott információkra hivatkozva arról számolt be, hogy a Google a Motorola Mobility eladását tervezi. Az új tulajdonos a Huawei lehet. A keresőcég az üzlettel több legyet ütne egy csapásra: megszabadulna a társaságtól, ráadásul némi pénzt is keresne az üzlettel és továbbra is a tulajdonában maradnának a Motorola Mobility szabadalmai.

Dennis K. Berman, a The Wall Street Journal szerkesztője szerint a lépést az indokolja, hogy a Google rájött arra, hogy a magas gyártási költségek miatt túl kicsi a haszon az okostelefonokon. Az IT-óriás a Motorola Mobility átvételével összesen 92 kirendeltséghez és 20 500 alkalmazotthoz is hozzájutott, ami miatt nőttek a bér- és az üzemeltetési költségei. Mindez egyáltalán nem hiányzott a vállalatnak, amely szeretne minden feleslegesnek ítélt üzletágtól és fejlesztéstől megszabadulni.

Ez utóbbit támasztja alá az a márciusban megjelent hír, miszerint a Google eladná a Motorola beltéri egységeket gyártó részlegét, ami a Motorola Mobility megvásárlásakor került hozzá. A részleg a becslések alapján 2,5-4 milliárd dollár közötti összeget ér. A Google már meg is bízta a Qatalyst Partners és a Barclays Capitals cégeket az értékesítés előkészítésével.

A Google tavaly augusztusban jelentette be, hogy 12,5 milliárd dollárért felvásárolja a Motorola Mobility-t. A céggel együtt a konszern mintegy 17 ezer mobilpiaci szabadalomra is rátette kezét, ami nagyon jól jöhet a szabadalmi perekben és azok kivédésében. A tranzakciót február közepén engedélyezte az Európai Bizottság és az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma. Ugyanakkor a kínai, az izraeli és a tajvani hatóságok még nem hoztak döntést az ügyben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #8
    Azért ugye az meg van, hogy a Samsung gyárt telefon kijelzőket, DDR és flash ramot , procit és kismillió egyebet, amit eladhat a többi gyártónak élükön pont az Apple is. És az is, hogy nagyobb cég nem kicsit, mint többi felsorolt együtt sem.
  • andrejfej #7
    "a Motorola beltéri egységeket gyártó részlegét"
    ez se kis szeletke, a Huawei meg a konkurensét venné meg. Nekem most a másik kínai csodából adott az Invitel, ZTE. A Motorola sem bír a kínaiakkal, mindennel ez megy..
  • bm823 #6
    Ennyi erővel az is kérdés, hogy a hardver mennyire az Apple-é.
    Ugyanúgy gyártatja mint a google a nexust, csak hát a saját forgalmazás nem sikerült a google-nek, így a hardverből jövő nyereség a telefongyártóknál marad.
    A Samsung badás telefonoknál viszont minden egy kézben van. Hardver,Szoftver,Market,Reklám
  • a_n_d_r_e_w #5
    A samsung az egyetlen gyarto, aki kepes az apple-lel konkuralni, a tobbi csak vergodik. Nincs a helyere sony, LG, HTC mert azok egyutt nem tudnak tenni az androidert mint a sama egyedul. Aki viszont jelenleg 3 masik oprendszert is keznel tart, nem veletlenul. Es a tobbi gyarto sem lelkesedett a motorolas dologert, csak a samsung hangja volt a legnagyobb, mivel o az aki igazan nagyot nyom.
  • fade2black #4
    Nem feltétlen.
    Egyrészt attól mert a Samsung kihátrál nem történik semmi. Van helyére LG, Sony, HTC... meg kiscsillió feltörekvő gyártó. Másrészt amikor a Samsung profitjának !70%! a Androidos mobilokból van a kihátrálás kész öngyilkosság.
    Harmadrészt láthatóan a nagy pénz az Aplle féle saját rendszer, saját vasban van. Persze kérdés mennyire sajátja googlinak az Android de tegyük fel. és bingó összeért az SW+HW.

  • a_n_d_r_e_w #3
    Kétlem, hogy a profit lenne a fő ok. A többi gyártó igen rossz szemmel nézett a dologra, a Samsung jópárszor hangot is adott ennek. A gugli meg nem vesztheti el a samsungot...
  • mad mind #2
    Ha a fél világban vannak érdekeltségei, adókedvezményekkel, akkor igenis van közük.
  • Zoli007 #1
    Ugyanakkor a kínai, az izraeli és a tajvani hatóságok még nem hoztak döntést az ügyben. - Izé, mi köze is van a fél világnak ahhoz, ha egy amcsi cég vesz meg egy másik amcsi céget?