Berta Sándor

Kína is engedélyezte a Motorola Mobility felvásárlását

A Google alighanem már a héten lezárja a Motorola Mobility felvásárlását, miután lezárult a kínai versenyhivatal (Mofcom) által márciusban indított vizsgálat.

A Reuters és a The Wall Street Journal is azt írta, hogy a Mofcom zöld utat adott az üzletnek, így gyakorlatilag az utolsó akadály is elhárult a Motorola Mobility felvásárlása elől. A hírt Niki Fenwick, a keresőcég és Jennifer Weyrauch-Erickson, a Motorola szóvivője egyaránt megerősítette. Utóbbi közölte, hogy a tranzakció már a héten teljesen lezárulhat. A kínai versenyügyi hatóság ugyanakkor egy igen komoly feltételt támasztott az amerikai vállalattal szemben: az Android operációs rendszernek a következő legalább öt évben is szabadon hozzáférhető és nyílt forráskódú szoftvernek kell maradnia. Erre a társaság ígéretet tett. Amennyiben nem egyezett volna bele ebbe a feltételbe, úgy a Mofcom nem engedélyezte volna az üzletet.

A Google tavaly augusztusban jelentette be, hogy 12,5 milliárd dollárért felvásárolja a Motorola Mobility-t. A céggel együtt a konszern mintegy 17 ezer mobilpiaci szabadalomra is rátette kezét, ami nagyon jól jöhet a szabadalmi perekben és azok kivédésében. A tranzakciót február közepén engedélyezte az Európai Bizottság és az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma, ugyanakkor külön feltételeket egyik sem támasztott a keresőcéggel szemben.

A döntés különösen annak tükrében lehet érdekes, hogy április közepén már megjelent egy olyan hír, miszerint a Google máris túladna a tavaly megvásárolt cégen, s a Motorola Mobility új tulajdonosa a kínai Huawei lehet. A szabadalmak viszont továbbra is az óriáscég tulajdonában maradnának. A társaság eladná a Motorola beltéri egységeket gyártó részlegét is, ami a becslések alapján 2,5-4 milliárd dollár közötti összeget ér. A Google egyébként kénytelen lett volna komoly árat fizetni akkor, ha versenyhivatali vétó miatt mégsem jött volna össze a Motorola Mobility felvásárlása. Az ebben az esetben fizetendő úgynevezett szerződés-meghiúsulási bánatpénzt korábban 2,5 milliárd dollárban állapították meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!