• lordsithlord
    #9
    Sajnos teljesen igazuk van, az internet egy tökéletes megfigyelési eszköz. Nincs olyan titkosító rendszer, amivel biztonságban lehetne az ember, nincs olyan, hogy biztonságos internetelérés, mert a proxy szervereket ellenőrizhetik, akkor pedig viszlát, anonim böngészés. Az okos készülékek (élükön az Androidosakkal) állandó kapcsolatban vannak a Google-lel, "kényelmi szempontok kialakításának segítése" céljából. Ugyanez igaz az Apple vagy a Microsoft termékeire is. A telefonoknál nem árt kapásból egy kamu internetelérést létrehozni, hogy véletlenül se tudjanak adatot küldeni a netre, ugyanakkor egy 3G-s készüléknél ez már problémásabb, hiszen az direkt netes használatra készült, általában aki megveszi, az használni is akarja. De elég egy WiFi hálózati csatlakozás és kapásból mennek az adatok, mikor a készülék még látszólag csatlakozik, valójában már rég küldi kifelé az adatokat.

    Szóval lényegében ma nincs olyan, hogy biztonságos net. Nem is lehet, hiszen a net maga központosított rendszer bizonyos szinten, az alközpontok a szolgáltatók, a központok a központi csomóponti ISP-k (emlékeim szerint valami 8-10 darab ilyen van) és nem kizárt (bár ez már csak az összeesküvés elméletben hívők mondják), hogy azok felett is van olyan, ami megfigyeli netes forgalmunkat.

    Maga a net felépítése nem teszi lehetővé, hogy biztonságos netezésről beszéljünk, hiszen ahhoz az kellene, hogy minden gép külön-külön csak P2P alapon csatlakozzon egymáshoz, direkt módon, más gépeket kizárva. Ez ugye lehetetlen a világhálón, hiszen még a legjobb titkosító rendszerek mellett sem lehet tudni, hogy valaki nem törte-e már fel annak algoritmusát és esetleg nem hallgatja-e le az azt használókat. Az meg már csak hab a tortára, hogy végeredményben a kereskedelmi forgalomban levő titkosítók nagy valószínűséggel igen hamar feltörésre kerülnek (sokak szerint a forgalmazó cégek kapásból átadnak egy mester példányt a helyi szolgálatoknak, a többiek meg átlagosan max 1 hónap alatt visszafejtik az algoritmusokat és maguk készítik el a mesterkulcsot).


    Megjegyzem, érdemes azt is megnézni, kik kukucskálnak be az emberhez. Anno még 3-4 évvel ezelött egy elég komoly tűzfallal rendelkező routert kellett tesztelnem. A tűzfal alapvetően mindent tiltott, amit nem engedélyeztünk (mint minden jó tűzfal), az engedély nélküli kukucskálni vágyókat pedig kilistázta. IP címre visszakövetve elég érdekes adatokra bukkanhatott az ember, volt ott BSA-tól kezdve Microsofton át minden, percenként akár 150-180 behatolási kísérlet is. Nem tudom, ma mennyire konszolidálódott ez a helyzet, de sejtéseim szerint ma is elég sok érdekességet láthatnánk egy ilyen naplózás átnézésekor.