Berta Sándor

Gartner: 119 millió tábla PC-t adhatnak el az idén

A Gartner piackutató cég legfrissebb előrejelzése alapján az Apple - az iPad készülékeknek köszönhetően - éveken át uralni fogja a táblagépek piacát. Az iOS piaci részesedése 2016-ban még 46 százalék lesz.

A következő néhány esztendőben aligha várható komoly változás a tábla PC-k piacán. Legalábbis ezt prognosztizálták a Gartner elemzői. A piackutató cég adatai szerint tavaly minden eladott három készülékből kettőt az Apple dobott piacra, s bár a kaliforniai konszern piaci részesedése fokozatosan csökkenni fog, de az idei év végére még így is eléri majd a 61,4 százalékot.

Úgy tűnik tehát, hogy az Android egyelőre nem tudja megismételni az okostelefon-piacon elért gyors sikerét. A Gartner munkatársai szerint mindez arra vezethető vissza, hogy az Androidra jelenleg kevés olyan alkalmazás létezik, amely képes lenne kiaknázni a nagy kijelzőkben rejlő lehetőségeket. Emellett szintén problémát jelent, hogy kevés a megfelelő tartalom is, mindez különösen az újságok és a magazinok esetében igaz. Bár a Google a Play Movies, Play Books és Play Music szolgáltatásokat is elérhetővé tette a felhasználók számára, még ezen a területen bőven mit bepótolnia.


Tavaly összesen 17,29 millió Androidos táblagépet adtak el. A Gartner azonban az Android-kategóriába számolta az eladott Kindle Fire táblagépeket is. Az idő ennek ellenére a keresőcégnek dolgozik, az Android részesedése a tábla PC piacon az idei év végére elérheti a 31,9 százalékot, míg 2016-ra a 37 százalékot. A Microsoft az idén 4,1, míg 2016-ban 11,8 százalékos piaci részesedést szerezhet. Carolina Milanesi elemző közölte: a konszern táblagépei elsősorban a cégek körében lehetnek népszerűek. A Research In Motion piaci részesedése 2016-ban várhatóan 5 százalék lesz. A piackutatók szerint világszerte az idén 118,8 millió, jövőre 182,4 millió, míg 2016-ban 369,2 millió táblagépet fognak eladni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kindle #3
    Érdekes számok a Kindle Fire-rel kapcsolatban. Majd meglátjuk.
  • usersg #2
    Én idén megnyerhetem a lottót... :D (hasonló kaliber)
  • willcox #1
    Ezek a piackutatók legalább akkora szélhámosok, mint a közvélemény kutatók.