MTI

Elektronikus beszerzést vezet be a MÁV

Elektronikus eljárást vezet be a MÁV Zrt. a közbeszerzési értékhatárt el nem érő vásárlásainál - jelentette be Werle Zoltán, a MÁV Zrt. társasági szolgáltatás igazgatója.

Számításuk szerint éves szinten mintegy 20 milliárd forintnyi, a közbeszerzési értékhatárt el nem érő beszerzést bonyolítanak majd le gyorsabban, hatékonyabban és átláthatóbban az elektronikus rendszerben. A MÁV Zrt. adatai szerint éves szinten a MÁV-csoport mintegy 4000 beszerzést bonyolít, ebből 1000 a MÁV Zrt.-é. Ez utóbbiak 60-70 százaléka nem éri el a közbeszerzési értékhatárt.

Werle Zoltán hangsúlyozta: az e-beszerzéstől azt várják, hogy az így lebonyolított vásárlásoknál 85 százalékkal kevesebb papírt használnak majd fel, és 30 százalékkal csökkentik az egy eljárásra ráfordított munkaidőt. Gyorsítani fogja az eljárást az is, hogy az 500 ezer forint értékű beszerzések alatt a honlapon közzétett általános szerződési feltételek alapján kötnek megállapodást. Az igazgató utalt arra, hogy a társaság már korábban is használt elektronikus megoldásokat a beszerzéseiknél. Az átláthatóságot növeli, hogy a MÁV Zrt. elindította múlt évben a beszerzési hírlevelét is, amelyre eddig 1.409-en regisztráltak, és olvassák a lehetőségeket.

Újságírói kérdésre válaszolva Werle Zoltán elmondta: az elektronikus beszerzésnél az Electool Hungary rendszerét használják, amelyért havi szinten pár százezer forintos díjat fizetnek. A MÁV Zrt. tájékoztatása szerint a MÁV-csoport anyagi jellegű ráfordításai mintegy 8 milliárd forinttal csökkentek 2010-2011-ben. A beszerzések során a MÁV Zrt. az elmúlt két évben legalább 3,6 százalékos, azaz több mint 1,8 milliárd forint megtakarítást ért el azon szolgáltatások, termékek vásárlásánál, amelyeknél az összehasonlíthatóság fennáll.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!