61
  • lordsithlord
    #61
    Azért jó lett volna, ha a cikk írója azt is leírja, hogy ez a hír csak bizonyos platformokra igaz.

    Az ARM-nek valóban 2 területen vannak esélyei az Intel-lel szemben: a netbook és a tablet piacon. Ezen a két területen a legfőbb célkitűzés a minél kisebb fogyasztás úgy, hogy a teljesítményt lehető legmagasabb szinten tartják. Fogyasztás tekintetében valóban, az ARM toronymagasan vezet az Intel és az AMD előtt, azonban teljesítményben messze el vannak maradva. Akadnak ugyan olyan hírek, melyek szerint most a teljesítményre is gyúrnak, de attól még messze vannak, hogy az ő procijaik beelőzzék a PC piacon a 2 nagyot.

    Ergo valóban, a tablet és a netbook piacot át tudják esetleg venni, mivel ennél a két készüléktípusnál elég fontos az üzemidő és senki nem vár el komolyabb dolgokat tőlük, tehát elegendő lehet az ARM procik teljesítménye, de egy noti vagy egy asztali gép már egészen más tészta, azokba még nem versenyképes a jelenlegi technikájuk.
  • Laza
    #60
    Mondjuk az MS és az ARM közös projektje még igen messze áll attól, hogy meghódítsa a PC piacot.
    Az, hogy a Win8 (azaz Windows on ARM) futni fog ARM architektúrán, még semmit sem jelent ... főleg annak tudatában, hogy ARM környezetben nem kapunk majd mást, mint egy újabb okostelefon oprendszert, ami a szokásos megkötésekkel lesz csak használható, és amin a Win8-ra írt programok sem fognak futni.
    Még az hiányzik, hogy a végén átálljunk a PC-kkel is az okostelefon rendszerekre ... na az a PC halála lenne :)
    Pedig az MS most arra bátorítja a fejlesztőket, hogy inkább a Win on ARM fejlesztői környezetében készítsék el a programjaikat, mert az kompatibilis lesz a Win8-al is.
  • narumon
    #59
    Apu kezdődik...
  • usersg
    #58
    "Nem is erről beszélünk, hanem a rengeteg másik feladatról ahol bőven elég ez a teljesítmény is."

    Így van, a mobil telefonok pont ilyenek.


    "(Visszakerülünk oda mint a PC vitánál, hogy szerinted mindenkinek egy csúcs PC kell otthonra)"

    Azért 2012 -ben ne egy telefon teljesítménye legyen már a mérvadó. Az pár dologra jó, de túl sokra nem. Én nem látom ezt a nagy intel elleni háborút. Ez csak felkapott téma a hülye Ipad miatt, ami ugye szintén egy felkapott téma. Elég régóta mindenféle eszközben van ARM alapú cpu, mégsem volt odáig senki sem tőle ennyire. Most a divatcikkek behozták a köztudatba, és az ilyen forumokon sokan túlértékelik.

    Ugyanúgy, ahogy a gpu -s felhasználási lehetőségeket is. Évek óta hallgatjuk hogy ennyi meg annyi gigaflops, de egy értelmes programot nem írt még rá senki, mert a felépítése egyszerűen nem alkalmas a széles körű alkalmazásra. Még a videó kódolás terén sem sikerült semmi igazi eredményt elérni. Duma van, meg marketing, eredmény meg sehol.

    Szóval nincs itt semmilyen ARM háború.
  • sanyicks
    #57
    arról nem is beszélve hogy a medfield drágább is jóval.
  • sanyicks
    #56
    nem tudom mit verik magukat az intel fanboyok. Adott a medfield. mindössze 25%-al gyorsabb mint egy kifutóban lévő arm, de 2-3x annyit fogyaszt. Ez sajnos egy híg fos. Ahogy kijönnek az új generációs armok gyorsabb sem lesz az intel csak a fogyasztása lesz nagyobb :)
  • Komolytalan
    #55
    Na ja, de ha az intel csak 10% árrést alkalmazna, akkor is 2-3x annyi bevételhez jutna ebből is, mint az ARM.
  • Komolytalan
    #54
    A valós 64 bit az 4x tranzisztorszám, az érintett területeken - nyilván cache nem, de vezérlés, aritmetika igen, szóval ARMnál ez ténylegesen közel 4x méret, 4x fogyasztás volna.
  • coolbboy83
    #53
    Lesznek még meglepetések processzor terén.... Az intel hatalmasat fog szopni a hulladég "GPU"-k miatt amiket kiad, hiába erős a CPU-ja...
    Teljesen érthető, hogy miért nem kapott anno az NVidia x86 licenszt :-)

    Az hogy ki vehet meg kit, az részletkérdés.... akár megvehetné Apple az Intelt és az AMD-t is egyben.... Nem ez a kérdés, hanem hogy ki milyen irányba viszi a dolgokat... Egy chip megtervezése évekig is tarthat, az Intel késve kezdett reagálni a mobilpiacra, de nem azt jelenti hogy nem sikerülhet nekik.

    Az ARM már 2 éve tervezte, hogy valami 64 bites cuccot csinál desktopra, nyilván még nincs kész.... és ki tudja milyen lesz ?

    Tudja valaki, hogy a konzolokba (új XBox és PS4) mik lesznek ? Mert hogy nem Intel az tuti.... megint valami spéci egyedi IBM cucc, esetleg MIPS ?
  • narumon
    #52
    "1 dollárt processzoronként. Talán kiköhögné valahogy..."

    Nem az a kérdés, hogy mennyit, hanem, hogy ezzel megint az ARM jutna bevételhez.
  • a_n_d_r_e_w
    #51
    Oooo, most megfogtal. Eddig toled nem lattam ertelmes hozzaszolast, de most megyek es elbujok a sarokba. (csak megemlitem a gyartastechnologiaknal az elejen meg 90 nanonal es 10 eves elmaradasoknal ragadtal le, de gondolom most kicsit utanawikiztel, nem baj, valaki biztos meg "komolyan" vesz)
  • Komolytalan
    #50
    Látom érveid vannak - már amennyit egy 12 éves kötekedő kis pöcstől el lehet várni.
  • Komolytalan
    #49
    Egyébként gyártástechnológiával miért is nem volnék képben? 22nm és 28 nm között bár picinek látszik a különbség, de területben már 1.61x, 32nm-nél 2.12x, 3.31x. Ezek a számok még mindig nem tűnnek soknak, de nézd meg mondjuk az AMD-t: nekik is 32nm-es gyártástechnológiájuk van, a proci felépítése is trükkösebb mint az intelé (pont mert fele tranzisztorból tudnak gazdálkodni adott területen), de így sem tudják hozni, csak az Intel középkategóriás procijainak teljesítményét, ráadásul a fogyasztásuk is nagyobb. 40nm az már vicc kategória.
  • a_n_d_r_e_w
    #48
    Szal ertem, ha hulyeseget beszelsz, akkor nem azert mert hulye vagy, hanem mert mindenki mas az. Bocs
  • Komolytalan
    #47
    "Nem vehetné meg az intel az arm-ot, mert bár pénze lenne rá, de trösztellenes törvényt sértene."
    Megbízna egy 3. felet, hogy vegye meg, vigye csődbe, darabolja fel, és szórja szét annyira, hogy még egyszer ne lehessen összerakni. Ilyen ez a pop-szakma...
  • Komolytalan
    #46
    1 dollárt processzoronként. Talán kiköhögné valahogy...
  • Komolytalan
    #45
    Azt az izét 2006-ban adták el, annyiért, amennyit intel wc papírra költ egy évben. Szóval nem, nem vagyok vele tisztában, ahogy azzal sem, hogy az intel milyen ablakmosó folyadékot vesz a céges autóiba...
  • narumon
    #44
    "Mivel ARM procit bárki gyárthat, az intel is megteheti ha az érdekében áll."

    Igen de ebben az esetben az ARM-nak fog fizetni érte...
  • narumon
    #43
    "attól még az ARM jelenleg sehol sincs ha teljesítmény is kell."

    Nem is erről beszélünk, hanem a rengeteg másik feladatról ahol bőven elég ez a teljesítmény is. (Visszakerülünk oda mint a PC vitánál, hogy szerinted mindenkinek egy csúcs PC kell otthonra)
  • a_n_d_r_e_w
    #42
    Mondom, ha valamit nem ertesz, akkor ne pattogj, mert nagyon hulyen nez ki.
    XScale mond valamit? Bar gondolom annyira vagy tisztaban vele, mint a gyartastechnologiakkal. Geeez
  • grobs
    #41
    Intel Xscale. Már eladták.
    Nem vehetné meg az intel az arm-ot, mert bár pénze lenne rá, de trösztellenes törvényt sértene. Ezért nem vette meg az AMD-t se.
    Az intel-nek rengeteg pénze van, így a lehetőségei még sokáig adottak, hogy lenyomja az arm rendszereket. Kérdés le tudja-e nyomja. Az x86 kompatibilitás a fogyasztásra soha sem lesz jó hatással ami még egy darabig nem teszi vonzóvá a mobil szegmensben. Viszont ha az arm nem tud kitörni a mobil eszközök piacáról akkor lassan megfolythatja az intel, és a via-hoz hasonló tengődő céget csinálhat belőle.
  • grobs
    #40
    Khm. Össze lehet hasonlítani egy arm magot egy core i-vel, csak nincs értelme. Architekturákról van értelme beszélni. Az arm csak egy mag. Sok esetben lebegőpontos egység sincs benne, ergo bármilyen lebegőpontos számítást értelmetlen tesztelni rajta. Aztán melyik arm? Ma még gyártanak v6-tal is telefonokat. De egyáltalán nem biztos, hogy adott feladatra egy arm11 gyorsabb mint egy arm9.

    Ha számoltatni akarok akkor GPU-ra bízom ... ebben meg az intel a béka segge alatt van. Lassan már nem is próbálkozik sajáttal annyira nem megy nekik.

    Ami a végfelhasználóhoz kerül az egy rendszer. Egy gyártó az intel-től tokozva vehet cpu-t aztán pakolhat mellé minden földi jót. Arm esetén viszont megteheti, hogy épít egy SoC-ot ahol egy tokban lehet minden (lásd. tegra). A SoC fogyasztása jó eséllyel alacsonyabb lesz, a teljesítménye viszont nagyban függ attól, hogy mit alakítottak rajta. Nem véletlen, hogy az apple, samsung, nvidia, egyéb gyártók arm rendszerei teljesítményben nagyon komoly szórást mutatnak, holott elvileg ugyanaz az arm van bennük.

    Az arm (és a risc rendszerek) hátránya, hogy nincs kompatibilitás. Minden új architektura új utasításkészlet is egyben. Ezt el lehet rejteni, de ennek ára van. Kérdés ezt hosszútávon hogyan (jól-rosszul) kezelik majd.
    Az intel megoldása egyszerű: minden amit legszívesebben kidobnának az mehet kódtáblába úgyis olyan régi, hogy az overhead nem számít. Viszont így dagad a tábla, mert soha semmit nem dobnak ki. Arm-nál ez nem lesz járható út, így viszont kérdés mi lesz majd az 5-6 éves (szoftver) rendszerekkel (a kidobáson kívül). Az iparban nagy előnye az intelnek, hogy 30 éves rendszerek is kompatibilisek lehetnek a modernekkel ... márpedig ott nem 2 évre terveznek mint egy mobiltelefonnál.
  • Komolytalan
    #39
    Mikor gyártott az Intel ARM procit?
    Egyébként csak hogy világos legyen a kép: az Intel a negyedéves nyereségéből megvehetné az ARM-ot tokkal-vonóval. Onnan kezdve nem kellene licensz díjat fizetnie, sőt neki fizetne mindenki, aki ARM procit gyárt. Sőt akár le is állíthatná a fejlesztést, és onnan kezdve hoppon maradna az ARM piac.

    Vegyük észre azt, hogy az Intelnek rengeteg eszköze van nem arra, hogy versenyezzen az ARMmal, hanem arra, hogy konkrétan legyőzze, ha éppen úgy tartja kedve. Egyszerűen csak nem érdekli ennyire a dolog.
  • a_n_d_r_e_w
    #38
    Gyartott is. Csak ha beall o is abba s orba, hogy liszenszeli a GPU-t (jelenleg ugye a powerVR-tol) es a CPU-t is, meg is mi marad az intelbol egy hatalmas gyaron kivul? Es akkor nem az AMD lenne a konkurencia, hanem az osszes tobbi ARM gyarto, minden elonye elveszne. Nem veletlen nem lep erre az utra.
  • usersg
    #37
    "A RISC architektura szintjen tovabbra is alazza az x86-ot, foleg az 1 ciklusos vegrehajtasok miatt. Ha ertelmes szamolasi algoritmust bizol egy arm procira, akkor orajel/teljesitmenyben magasan vezet"

    Ez mellébeszélés. Konkrét feladatról volt szó, amiben az ARM mélyen a béka segge alatt teljesít. Meg lehet ezt magyarázni ha nagyon akarod, meg optimalizációról is fecseghetsz, de akkor magyarázhatjuk azt is hogy a 10 éves számológépem miért lassabb mint az intel core cpu -k.
    A rajongás az egy dolog, a technikai lehetőségek elfogadása meg egészen más. Mutass olyan "értelmes számolási feladatot" amiben az ARM szerinted annyira az élen jár. Én pl nem tartom a technika csúcsának ha minden aprósághoz külön célhardware kell hogy menjen ez az összelegózott technika. Ez így, ebben a formában a mobil piacra jó lehet, komoly feladatokra nem. Hiába az almás hírverés - mert ezt az ARM mániát is ők gerjesztették - attól még az ARM jelenleg sehol sincs ha teljesítmény is kell.
  • usersg
    #36
    "1. Licenszelhetné az ARM terveit, és gyárthatna saját gyáraiban sokkal fejlettebb gyártástechnológián gyorsabb/kevesebbet fogyasztó chipeket."

    Pont ez az a kérdéskör, ami miatt nem értem az ARM rajongótábor kirohanásait. Mivel ARM procit bárki gyárthat, az intel is megteheti ha az érdekében áll.
  • usersg
    #35
    "Talán mindenhol lesz egyszer szupergyors internet... blabla... felhő...blabla"

    Ennek a dolognak annyi a buktatója - adatbiztonság, technikai gondok, bizalmi kérdés, felelősség vállalás, titoktartás - hogy a felhő markeptingeseken kívül senki sem hiszi el, hogy működőképes lenne a dolog helyi gépek nélkül. Ha az ARM halad is előre, az nem azért lesz mert léteznek webes alkalmazások.
  • Komolytalan
    #34
    "Azt szamold hozza, hogy az ARM fele RISC es az intel altal kepviselt x86 egeszen mas architektura."
    Igen, és ismered is a különbséget?

    "Felesleges osszehasonlitani egy x86-ra optiamlizalt spi teszttel, mert egyaltalan nem mervado."
    De, mérvadó, mivel ez nem egy x86 optimalizált teszt, hanem egy valós matematikai feladat, ismert algoritmussal, amit ugyanúgy lehetne implementálni és optimalizálni ARM-ra is, ha nem lennének benne biztosak, hogy 3-4 számjegyű ezredmásodperc alatt fut le a csúcsprocijukon is.

    "A RISC architektura szintjen tovabbra is alazza az x86-ot, foleg az 1 ciklusos vegrehajtasok miatt."
    Aha, látom válaszoltál az első kérdésemre: nem ismered sem a RISCet, sem az x86-ot. A RISC utasításkészlete abszolút primitív utasításokból áll, hogy azokat 1 ütemciklus alatt végre tudja hajtani. Persze valójában ez is csak akkor lenne lehetséges, ha a memóriavezérlő azonos órajelen tudna működni a CPU-val, ami nem adott. B lehetőség lenne a megfelelő méretű cache alkalmazása (de ez kiesik, mert nagy szilícium terület), ami viszont elágazás esetén borulhat, tehát ehhez meg elágazás előrelátás kellene (ami megint csak nagy szilícium terület). Így az ARM azt tudja, hogy ütemciklusonként 1 utasítást hajt végre, ha az regiszterben van, egyébként meg vár a memóriára.
    Ezzel szemben az x86 - amely szintén szenved a memória lassúságától - hatalmas cache-eket alkalmaz, és fejlett elágazás előrelátást, meg prefetchet, így érve el azt, amit az ARM a maga fatengelyes, 80-as évekbeli módján csak papíron tud.

    "Ha ertelmes szamolasi algoritmust bizol egy arm procira, akkor orajel/teljesitmenyben magasan vezet, barmilyen masik processzorral szemben."
    Értelmes számolási eljárás: 1*1. Mert ezt tényleg sokáig tudná csinálni: egyik 1-est berakja az egyik regiszterbe, másikat a másikba, és akárhányszor összeszorozza, sose csordul túl. Memóriaigénye nincs, ezért tényleg gyors ARMon. A memóriaintenzív - melyik nem az? - algoritmusok esetén meg lassú mint a tetű.
  • Mcsiv
    #33
    Az intelnek köze nem volt az ARM által képviselt RISC vonalhoz. Eredetileg az alapokat a Berkeley-n fejlesztették (RISC I), majd ebből lett a RISC II.
  • a_n_d_r_e_w
    #32
    Nem, en annak drukkolok, hogy haljon ki az x86. Nem feltetlen orulok, hogy az ARM hozza meg a valtast, de jobb mint a semmi. Az egesz x86 rengeteg sebbol verzik, es mar regen rafert volna egy refactoring az egeszre. Sajnos senki sem merte meglepni (vagyis az intel mar maskepp kepzelte el a 64 bites atallast) igy mostmar az egesz kialt egy verfrissitesert.
  • Doktor Kotász
    #31
    Te komolyan azért drukkolsz, hogy ARM procik legyenek a számítógépekben?

    Egyébként nekem az rémlik, hogy az ARM az Inteltől vette meg a jogokat az első ARM CPU-khoz. Mivel ez az egész platform az Intel terméke, csak kukázta vagy 15 éve, hogy nincs benne üzlet, és akkor még a Cyrix-al, meg a Rexassal volt elfoglalva az AMD mellett.
  • Mcsiv
    #30
    "az intel proci 5 utasitast hajt vegre orajelenkent,az arm2-t"
    ja, erről jut eszembe egy régi vicc:

    "Egy Intel és egy Motorola processzor vetélkednek.
    - Mennyi 2+3? - kérdezi a Motorola
    - 4 - vágja rá az Intel
    - Rossz eredmény - mondja a Motorola
    - De azért gyors voltam, nem?"

    10-et hajt végre, ebből 8 arra megy, hogy összeszorozzon két számot, míg az arm ezt megteszi egy lépésből. Az opcode cache (10mb), nagyon hasznos igen, x86-nál, arm-nál semmi értelme (van helyette jobb, illetve van hozzá szép nagy regiszter). Az arm köszöni jól van és jól is lesz, csak te vagy dilettáns;)
  • Vers
    #29
    http://prohardver.hu/hir/intel_halo_haswell_apu_erdekes_kep.html
  • a_n_d_r_e_w
    #28
    Oh ertem. Akkor csendben maradok. Es ez meg a vilagvege elott vagy utan lesz, csak hogy ugy keszuljek.
  • Vers
    #27
    te meg nem latod amit en latok , ezek ottan redmondban osszezartak az intellel, es iden jon el az a pillanat amikor tonkreteszik az armot
  • a_n_d_r_e_w
    #26
    Medfield. Egy szo. Egeti o magat rendesen, kapalozik, de nem megy. Azt meg remelem te is es a lelki tarsad is felfogta vegre, hogy az ARM nem gyart. Gyartani a Samsung, a TSMC, a GF, stb gyart, az ARM meg eleve az o mernokeikkel optimalizalja a gyartosorokra a terveket. Meselj, hol vannak elmaradva, hallgatom. Megis miert is nem megy evek ota a nagy es szuperfejlett intelnek megvetni a labat azon a piacon, amit ilyen elmaradott senkik uralnak?
  • Vers
    #25
    az intel proci 5 utasitast hajt vegre orajelenkent,az arm2-t
    de nemcsak ez a baj, hanem az hogy az intelen van 10MB cache, az armon a 10-ede talan
    nameg az intel elobbre jar par evvel a gyartas teren , igy olcsobb , kevesebbet fogyaszto chipeket kepes kesziteni

    persze az armok keveset fogyasztanak , de csak azert mert az intel nem egetne magat olyan szar processzorokkal , najo az atommal kicsit igen , de meg az is gyorsabb mint a szaros arm
  • Vers
    #24
    az arm akkorat fog bukni mint a haz, mar az armos windows is kerdeses
    szegeny ipadosokat sajnalom, be kell erniuk azzal a vacakkal
  • a_n_d_r_e_w
    #23
    Hagyd, annyira megmondta most mindenkinek a tutit, majd mi is megkapjuk...

    #22: az x86-nak mar 20 eve buknia kellett volna. Remeltem valami friss, uj architektura hozza az uj era-t, de egye fene, jo lesz az ARM is, egy ideig.
  • lamer the true
    #22
    Az ARM az alacsony fogyasztásával és olcsóságával egyszerűen verhetetlen. Aki nem szeretne a jövőben villanyszámlát fizetni azért, hogy a munkahelyen számítógépek menjenek az bizony ARM-es gépeket fog beszerezni, mivel irodai munkára tökéletesek. Itt pedig el is dőlt a dolog.

    Ha otthonra kell egy olyan szerver vagy / és FullHD médialejátszó ami egy pendrive méretével és minimális áramfogyasztással rendelkezik, nos ez év végére már meg is veheted.

    Mivel már több mint 10 éve PC-kel dolgozok azt mondom le velük és éljen az új rend.