Berta Sándor

Van miért aggódniuk az ARM konkurenseinek

A brit chiptervező az elmúlt negyedévben több mint a kétszeresére növelte a nyereségét és egyre több céggel tud licencmegállapodásokat kötni. Egyre több területen jelennek meg a cég processzorai, az Intel aggódik.

Az ARM nyilvánosságra hozta legújabb pénzügyi eredményeit, mely alapján a vállalat az idei esztendő harmadik negyedévében 31,5 millió fontos nyereséget könyvelt el, míg a forgalma 120,2 millió font volt. Mindez összehasonlítva a tavalyi esztendő harmadik negyedévében elért 14,8 millió fontos nyereséggel és a 100,3 millió fontos forgalommal, komoly előrelépést jelent. A chipgyártó érthetően optimista, arra számít, hogy az idei teljes üzleti évben 763 millió dolláros forgalmat könyvelhet majd el és ez a Bloomberg gazdasági hírügynökségnek nyilatkozó elemzők szerint jóval nagyobb lesz a vártnál.

Az idei harmadik negyedévben világszerte 1,9 milliárd ARM chipet szállítottak ki a kereskedőkhöz, ami szintén komoly előrelépés az előző esztendő harmadik negyedévében kiszállított 1,5 milliárd darabhoz képest. A chipenkénti licencdíj 4,5 centről 4,4 centre csökkent, mivel egyre több cég licenceli az ARM megoldásait, köztük van a Samsung és a Freescale is. A brit vállalat az elmúlt negyedévben 14 új társasággal kötött licencmegállapodást és jelenleg 28 processzorát licencelik a különböző gyártók.


A hordozható és beágyazott eszközök milliárdjaiban ARM szív dobog

Az üzleti eredmények növekedése nem csak annak tudható be, hogy világszerte egyre több mobil készüléket értékesítenek, hanem Warren East cégvezető szerint annak is, hogy profitálnak a csúcstechnikájú televíziók és a hálózati rendszerek eladásaiból. Egyre több területen jelennek meg ugyanis az ARM processzorai, jelenleg már megtalálhatók televíziókban, automatikusan működő rendszerekben, szenzorokban, számítógépekben, mikrovezérlőkben, mobiltelefonokban és azonosítókártyákban is.

East azzal számol, hogy az ARM termékei iránti kereslet 50 százalékkal meghaladhatja majd a tavalyi keresletet. A cégnél azt remélik, hogy ez a folyamat a következő években is folytatódni fog. Ráadásul az ARM-nek komoly konkurenciától egyelőre nem kell tartania, hiszen az Intel próbál ugyan a saját platformjaival megjelenni az ARM által uralt piacon, de inkább kevesebb, mint több sikerrel. Aggódni valója inkább az Intelnek van, ugyanis a brit cég chipjei nem csak egyre kevesebbet fogyasztanak, de már a teljesítményükre sem lehet panasz és így - többek között a notebookgyártóknak is - egyre komolyabb alternatívát jelentenek az Intel megoldásaival szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #45
    Szerintem sok százaléka "kódolhat" - mármint gondolom a video encode-ra gondolsz - ha pl egy kamera képet akar továbbítani, és nem olyan fisi-fosi minőségben/raw közeli méretben ahogy jelenleg tudja tableten. De lehet még sok-sok CPU intenzív dolgoz felhozni (van már tabletes fotóbolt is, lol).

    Az egyszerű játékkal éppen csak annyi a gond, hogy az újabb, combosabb (értsd már talán veri az Atom procikat) ARM magok fogyasztanak ám rendesen. Vagyis lehet velük játszani, csak éppen pár óra alatt lekapják az aksit. Ha egész nap akarják használni, és élvezni az alacsony fogyasztás előnyeit, akkor marad az FB/gmail kliens.

    Sokan PC helyett vettek tabletet. Na ez kapufa volt. Kíváncsi leszek az a tömeg elmegy-e mégegyszer a boltba, hogy megvegye a második tabletjét.
  • Hoho #44
    Te pont olyan vagy, akik nem tudják mi kell az ->átlag<- embereknek, ezek mondták már az elején, hogy a tablet semmire sem jó, és senki sem fogja venni.
    Most kódolással jössz, szerinted a számítástechnikát használok hány százaléka kódol? Kit érdekel milyen gyorsan kódol(na) egy tablet? Az ->átlag<- ember böngészik, levelezik, chatel, esetleg néha egy-egy film, egyszerűbb játékok. Na meg a bekapcsolás/kikapcsolás. Ezek közül melyikhez lassú a tablet?
    Akiknek komolyabb felhasználás kell, azok nyilván nem tabletet fognak használni, de nem is netbookot.
  • Komolytalan #43
    Nem kell ahhoz pénzügyi gurunak lenni hogy tudja az ember, hogy a részvények értéke sosem tükrözi egy cég értékét. Aki ezt elhiszi, az nagyon naív. A tőzsde nem arról szól, hogy a reálfolyamatok hatásait érvényesítsük egy cég papírjainak értékében, hanem arról, hogy a reálfolyamatok hatásait a lehető legtöbbszörösére nagyítva nyereséget érjünk el a papírok adás-vételével. Ha egy befektetőnek éppen több pénze volt amikor az ARMról jött egy marginális jó hír - mondjuk meggyógyult a vezérigazgató torokgyíkja - akkor elindul a tőzsde, és emelkedik a papír 10%-ot. Közben meg a mérnökök ugyanúgy dolgoznak, és a vezér ugyanúgy lóf.szt se tesz hozzá a cég működéséhez, mint ahogy nem tett akkor sem amikor kórházba került (és emiatt 3%-ot esett a cég értéke, mert akkor éppen kisebb hal akart ezen szakítani).

    A tablet jelenleg úgy van pozicionálva mint a szórakozásra kitalált legjobb eszköz. Vagyis PC + konzol-gyilkos egy személyben. Aki tabletben érdekelt - akár szoftver, akár hardver, akár alkalmazás téren - e szerint van (túl)értékelve. Az egész tablet mizéria azon a hypeon alapul, méghozzá azon, hogy a tablet AZ ultimate otthoni szórakoztató központ. Ez a hype nem olcsó, de megéri a befektetést, mivel PCn, konzolon, stb sose volt ilyen mértékű a szoftver/tartalom vásárlás, mint tableten. Egyszerűen trendivé tették azt, hogy bitekért adjon a nép pénzt, és ezen cél szolgálatába állították a felhőzést, tabletozást, armozást - mindent. Nekem van egy olyan ideám, hogy az emberek azért nem teljesen tök hülyék - hosszú távon nem lehet letolni a torkukon, ami nekik alapvetően rossz. Vagyis a tablet mániának előbb vagy utóbb vége kell hogy szakadjon Aztán lehet nem lesz igazam.
  • coolbboy83 #42
    Sajnos sem én sem te nem vagyunk SENKIK sem ahhoz, hogy eldöntsük, hogy az Intel 100x annyit ér, ahogyan te mondod... Ez egy piac, ahol a száraz adatok beszélnek.
    Ha ennyire el tudod dőnteni egy cég értékét, akkor repjegy és Wallstreet :-) menj oda melózni nekik.

    A Tablet az nem gyors, és nem is arra van.... Filmet nézni vonton, e-mailt küldeni, zenét halgatni, esetleg néhány doksit megnyitni megírni... ez a feladata jelenleg... ez egy egyzserű eszköz :-)

    A tőzsde nevű gyerekes játék, az egy érdekes felfogás - szerintem is egy játék, az érték és a pénz játéka :-)
  • Komolytalan #41
    Opensource legalább olyan nevetséges hívószó mint a web2. Egyetlen OS project se életképes, amibe nem tolják a multik a sok lóvét. Ott van pl. az opensource autó - arról se sokat lehetett hallani az elmúlt 5 évben. A processzortervezés is elég nagy gombóc ahhoz, hogy csak úgy megéljen a fejlesztők lelkesedéséből.
  • Komolytalan #40
    A részvény csak egy darab papír, amivel akiknek sok pénzük van szerencsejátékot játszanak a tőzsdén. Nézd meg mondjuk a Groupon vagy a Facebook piaci értékét mennyire becsülik. Vicc.
    Egy kb 120 millió fontos - legyen mondjuk 240 millió dolláros - nyereséget produkáló cég reális értéke az éves nyereség tízszerese, vagyis 2.4mrd USD. Egy centtel se ér többet. Az intel negyedéves profitja több több ennél (kb 3.5Mrd USD). Szóval nem 10x, hanem több mint 100x annyit ér az Intel mint az ARM - ha a reáleredményeket nézzük, és nem a tőzsde nevű gyerekes játékot.
  • Komolytalan #39
    Tablet gyors? Ne vicceljünk már. A tableten korlátozott az alkalmazások köre arra, amik gyorsan tudnak rajta futni. Keress már tabletre egy gyors video encodert mondjuk. Ja, hogy az ilyeneket majd felhőben kell tolni, előfizetésért. Jól van, fizess csak...
    A netbook halála nem a tablet volt, hanem az, hogy egy asztali oprendszert és annak asztali alkalmazásait rakták rá egy az egyben. A tablet meg 2 dolog miatt él:
    1. Gagyi, elavult hardware, amely előállítása olcsó, de jó pénzen lehet adni.
    2. Semmi értelmes nem működik rajta, ezért minden komolyabb dolgot (fizetős) felhőszolgáltatással lehet rajta futtatni.
  • coolbboy83 #38
    Ez egy piac.. és az ARM ki fogja elégíteni, mert a befektetők azt akarják :-) és a technológia is azt kívánja majd.
    Készül egy opensource ARM rendszerük, amit mindenki szabadon fejleszthet... tehát a többiek is beszálhatnak majd, akár az AMD is.
  • coolbboy83 #37
    Az ARM Holdings-ba számos befektető tolja bele a tőkét folyamatosan a fejlesztések miatt, most jött ki a 64bit-jük is sebtiben...
    Rosszúl tudod, mert van pénzük.... főleg az AMD-vel szemben...

    AMD market value: $ 4,106,512,080
    ARM market value: $ 13,065,268,680

    A meglévő Cash Flow is kábé a duplája... ez NASDAQ adat éppen ebben a percben, de érdemes utna nézni :-)

    Az Intel piaci értéke a durva, az majdnem 10x az ARM-nak... de az nyilvánvaló miért, az általad említett nyereség és az x86 piac 87 %-ának uralma...

    Ezzel szemben a P.A. Semi értéke 280 millio USD volt, és egy erősebb PowerPC-jük volt, mint a mostani i7, mielőtt az Apple megvette 2008-ban :-)

    Majd az ARM is megoldja szerintem ezt a problémát, érdemes időt hagyni nekik jóslatok helyett, amibe innen úgysem látunk bele... Nyilván oka van mindennek.
  • Hoho #36
    Meg lehetne már érteni a tablet filozófiáját : vékony, gyors, nem melegszik, csendes, sokáig bírja; addig a netbook vastag, lassú, melegszik, zajos, nem bírja olyan sokáig. Ezért pukkant ki a netbook lufi, és ezért nem fog a tableté. Valójában a tablet szorította ki a netbookot.