Berta Sándor

DLD 2012 - egységes adatvédelmet akar az EU

A Digital, Life, Design konferencia számos internetes cég, befektető, médiaszakember és vállalkozó számára az év legfontosabb európai rendezvénye. Viviane Reding európai uniós biztos itt jelentette be az EU legújabb adatvédelmi stratégiáját.

A DLD idei vendégei között van Jurij Milner befektető, Jack Dorsey, a Twitter társalapítója; Sheryl Sandberg, a Facebook egyik vezetője; John Donahoe, az eBay vezérigazgatója; Marc Benioff, a Salesforce vezérigazgatója és Arianna Huffington, a The Huffington Post első embere. Emellett vezetői szinten képviselteti magát az AirBnB, a Dropbox, a Tumblr, a Bit.ly, a Groupon és a Deutsche Telekom is. A stratégiai partnerek között megtalálható az Audi, a Microsoft, a Siemens, a Hewlett-Packard, a Telefonica, a Lufthansa és a Google. Előadást tart majd Yoko Ono és Alec Ross, Hillary Clinton amerikai külügyminiszter innovációs tanácsadója. A politikusok közül kiemelhető Viviane Reding és Nicolas Princen, Nicolas Sarkozy francia elnök tanácsadója.


Viviane Reding, az Európai Unió igazságügyi biztosa, egyben az Európai Bizottság alelnöke felszólalásában bejelentette, hogy a jövőben egységesítik az adatvédelmet. Az előterjesztett dokumentum számos radikális lépést tartalmaz, így például "a felhasználóknak joguk lesz arra, hogy a világháló elfelejtse őket". A cél a fogyasztói jogok erősítése. Az EU jelenlegi adatvédelmi joga 1995-ből származik és az európai uniós biztos szerint ki kell mondani, hogy már nem tekinthető korszerűnek. Éppen ezért a héten elfogadhatják az új adatvédelmi szabályozást.

A politikus kiemelte: napjainkban Európában 27 különböző adatvédelmi törvény van hatályban és mindez a vállalatoknak éves szinten 1,3 milliárd euróba kerül. Ezt a 27 jogszabályt váltja fel egyetlen egységes és mindenhol alkalmazható adatvédelmi törvény, amely többek között előírja majd, hogy minden cég köteles lesz egy adatvédelmi biztost foglalkoztatni.


Az egyes tagországok adatvédelmi biztosait olyan jogokkal ruházzák fel, hogy képesek legyenek a cégeket ellenőrizni és szüksége esetén akár szankciókkal is sújtani. Ezeknek a szakembereknek még a saját kormányaiktól is függetleneknek kell lenniük. Szintén változást jelent majd, hogy amennyiben egy vállalkozás az egyik tagállamban megkapja az engedélyt bizonyos adatok tárolására vagy kezelésére, úgy az engedély a további 26 tagország területére is érvényes lesz.

A felhasználók bármikor lekérdezhetik, hogy egy adott piaci szereplő milyen adatokat tárol róluk. Lehetőségük lesz arra, hogy azokat az információkat elvegyék az érintett társaságtól és egy másiknak adják. Emellett Reding azt szeretné, ha kialakulna a felejtéshez való jog, vagyis az internetezők megkapnák azt a lehetőséget, hogy a korábban róluk online megjelent adatok, fotók és más anyagok töröltethetők legyenek. Az emberek bármikor visszavonhatják a korábban kiadott adattárolási és -feldolgozási engedélyeiket. Ugyanakkor fontos, hogy ezzel a joggal ne lehessen visszaélni és ne sértse a vélemény-, illetve az információs szabadságot. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban minden piaci szereplő az eseményeket követő legfeljebb 24 órán belül köteles lesz jelenteni az esetleges adatlopásokat és -vesztéseket.


Viviane Reding már tavaly októberben kijelentette, hogy erősebb európai adatvédelemre van szükség, novemberben pedig azt hangsúlyozta, hogy az Európai Unió egy korszerűbb adatvédelmi jogot akar. A cél az, hogy az európai adatvédelmi jog jobban megfeleljen az internetes kor kihívásainak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!