Berta Sándor

Amerikai cenzúratervek és fekete oldalas tiltakozások

Az Egyesült Államok Képviselőháza ugyan már visszavonta a Stop Online Piracy Act (SOPA) nevű cenzúratörvényt, de több szervezet és oldal megtartja ellene tiltakozó kampányát.

Bár a SOPA-t egyelőre jegelték az amerikai politikusok, azonban a Protect Intellectual Property Act (PIPA) nevű törvény elfogadása ugyanakkor továbbra is napirenden van. Korábban még soha nem fordult elő, hogy a világ leglátogatottabb honlapjai 24 órán keresztül elérhetetlenek legyenek, hamarosan ezt is megéljük. A Wikipédia mellett a Google, az Amazon, az eBay, a Yahoo, a Facebook és más online cégek is egy úgynevezett Blackout Day-t terveznek. Erre alighanem január 23-án kerülhet majd sor. E napon az érintett cégek egyetlen internetes szolgáltatása sem lesz elérhető.

Mint arról beszámoltunk, a Wikipédia több közleményben jelentette be, hogy január 18-án közép-európai idő szerint reggel 6 órától - 24 órán keresztül - a lexikon angol nyelvű oldala elérhetetlen lesz. "A törvények elfogadása pusztító következményekkel járna a szabad és nyílt webre nézve" - indokolta a lépést a Wikimedia Alapítvány. A döntés meghozatalában a Wikipédia több mint 1800 szerzője vett részt. Korábban soha ennyi Wikipédia-szerző sem nyilvánított véleményt egy vitában, ez is annak tudható be, hogy az emberek nagyon aggódnak az új jogszabályok és azok következményei miatt.

Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója azt írta Twitter-üzenetében, hogy a diákok korábban készítsék el a házi feladataikat, mivel a lexikon egy rossz törvény ellen tiltakozik, ugyanakkor a Wikimedia a társoldalak szerkesztőire bízza, hogy csatlakoznak-e az akcióhoz, vagy csak a szolidaritásukat fejezik ki.

Dick Costello, a Twitter vezetője butaságnak nevezte a kampányt, később azonban módosította az álláspontját. Közölte: a Twitter is a SOPA elfogadása ellen van, viszont nem ért egyet az online szolgáltatás lekapcsolásával.

A SOPA-t tavaly október 26-án Lamar Smith texasi republikánus képviselő nyújtotta be és jelenleg az Egyesült Államok Képviselőházának Igazságügyi Bizottsága vizsgálja. A sorozatos kritikák, többek között a Fehér Ház álláspontja, miatt Eric Cantor, a republikánusok képviselőházi vezetője bejelentette, hogy a jogszabályt egyelőre jegelték. A kritikus pontokat megvitatják és igyekeznek konszenzust elérni. A SOPA mellett a PIPA is a támadások kereszttüzébe került. A Patrick Leahy vermonti demokrata szenátor által beterjesztett törvényjavaslatról január 24-én szavaz az Egyesült Államok Szenátusa.

A Mozilla Alapítvány szerdán kifejezetten a SOPA problémáival fog foglalkozni a honlapján, míg a Tucows szerda délután 14 órától csütörtök hajnali 2 óráig egy SOPA-oldalt fog üzemeltetni és beszünteti a letöltési lehetőségeket. A Reddit nevű cég szintén 12 órán át felfüggeszti a működését.


Az amerikai törvényt beterjesztő Leahy szenátor

A nemzetközi tiltakozás meghátrálásra késztette a politikusokat. Lamar Smith már jelezte, hogy ki akarja venni a DNS-szűrőmechanizmusokat a törvényből, míg a PIPA előterjesztője is kész megvizsgálni a vitatott pontokat. Azonban úgy tűnik, hogy ezzel elkéstek, a Wikipédia akciója már zajlik. A tiltakozók között van még a Flickr, a WordPress, a Boing Boing, az Internet Archive, a Miro, az Electronic Frontier Foundation, a Greenpeace International és az OpenSUSE. Szintén elítélte a terveket Michael Moore filmrendező.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • nlght #33
  tájékozódj egy kicsit inkább

  már most a 2. számú, a 3. Japán, mivel Kínában gyártanak mindent és rengeteg dolgot bányásznak világviszonylatban is, így az iparban magasan veri az Usát, sztem mezőgazdaságban is, az Usa csak a szolgáltatás szektorban nyerő, háború meg nem lesz mert a 2 ország egymásba kapaszkodik rengeteg helyen, ugyanazon a kötélen függenek, csak szeretnek beszólogatni a másiknak, miközben ott lógnak... a másik meg hogy senki sem akar nukleáris telet a világra szabadítani...
 • finizlik #32
  Túl sok volt a kuruc info. Hamarabb lesz 3 vh, mint hogy kína legyen a világ első számú hatalma...

  Mondjuk most sincs olyan, hogy első számú, de teljesen mind1.
 • nlght #31
  De ne aggódj lesz még olyan időszak a történelemben, amikor Kína lesz a világ csendőre/bírája/bankárja és akkor majd sokan fogják visszasírni, hogy inkább megvették volna drágábban a hazai gyártású terméket, minthogy a kínaiakat ültessék fel a "trónra"...
 • nlght #30
  egyetértek azokkal, akik azt mondják, hogy a képviselők csak bábok akiket a különböző lobbyk irányítanak, sőt jó példa erre Obama is, törvény elé akarta állítani a gazdasági válság felelőseit, de a kampányát meg az árnyékból irányító multik és a pénzéhes lobbyk finanszírozták, ezért be kellett adnia a derekát és nem vontak felelősségre senkit, SŐT még a kormányába is be kellett építenie egy-két Goldman Sach-os bankárt, akik benne voltak a top10 felelősök között, szal csak ennyit számít a lobbyk feneketlen zsebe
 • toarpad #29
  AZ miért lenne jó ha több EZER oldalt leállítanának , beszüntetnének ?
 • Rony94 #28
  A megaupload-nak már annyi!

  Nyugi fiúk, az Anonymous hacker csapat már megfenyegette őket. Imádkozzunk hogy most tényleg csináljanak is valamit!
 • finizlik #27
  Jaj de buta vagy...

  Te biztosan megvennéd azt a Nike cipőt ami nem 10 hanem 40.000Ft mert európában gyártották igaz?
 • Oszi0101 #26
  A link alapján olyanok támogatják a tervezetet, akik irreálisan magas áron nyomják a cuccaikat (Nike, D&G, stb). Illetve olyanok akik lemaradtak a korszerű terjesztési csatornák fejlesztésével (Sony, Warner)

  (Amúgy meg nem kellett volna Kínát teletömni lével és nem lenne ennyi az eredetihez megtévesztésig hasonló hamisítvány.)
 • narumon #25
  "Csak ha demokrácia van..."

  de hol van olyan?
 • hdo #24
  Szerintem is ez a helyzet, az állampolgárok (ott is) le vannak szarva.