Berta Sándor

A bloggernek egyúttal anarchistának is kell lennie

Fehéroroszországban a tavalyi elnökválasztás idején a blogokra kulcsszerep hárult, hiszen sem az állami, sem a független sajtóorgánumok nem voltak képesek beszámolni az eseményekről.

Viktor Malisevszkij 36 éves fehérorosz blogger, korábban tíz éven keresztül a minszki Komszomolszkaja Pravda nevű napilapnál dolgozott. 2008 óta vezet blogot, amelyben a hazája politikai, gazdasági és társadalmi folyamatait elemzi. A blogger először Alexander Lukasenkó elnök tavalyi újraválasztása utáni hetek eseményeire tért ki: "Miután szinte a teljes ellenzéket és több száz tüntetőt őrizetbe vettek, az ország heteken keresztül sokkos állapotban volt. Mindenki azzal számolhatott, hogy házkutatást tartanak nála vagy letartóztatják. Számos független sajtóorgánumnál, például a Szabad Európa Rádió helyi kirendeltségén számítógépeket és dokumentumokat foglaltak le a rendőrök. Emellett több újságírót őrizetbe vettek és később is csak úgy engedték őket szabadon, ha hallgatási nyilatkozatot írnak alá."

"Másoknak házi őrizetben kellett maradniuk és teljesen elszigetelték őket a külvilágtól, mindennemű kommunikációt megtiltottak nekik. Ráadásul még az állambiztonsági hivatal embereit is elszállásolták náluk. Az elnökválasztás napján az ellenzék azt hirdette, hogy egy új napra fogunk felébredni. Nos, ez megtörtént, csak sajnos minden még rosszabb lett. Az én lakásomat szerencsére nem kutatták át, ezen szinte csodálkoztam is. Talán ez annak is köszönhető, hogy a blogomban nem foglaltam konkrétan állást politikai kérdésekben. Ennek ellenére ma már sokkal óvatosabb vagyok."


A fiatalember szerint a tavalyi elnökválasztás idején a blogokra kulcsszerep hárult, hiszen sem az állami, sem a független sajtóorgánumok nem voltak képesek beszámolni az eseményekről. ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen számos újságíró börtönben ült. Így a bloggerek voltak az elsők, akik tudósítottak a történtekről. A letartóztatottak szintén beszámoltak az élményeikről és bírósági eljárásaikról. Mások linkgyűjteményeket állítottak össze és tettek elérhetővé, cikkeket, képeket és bejegyzéseket gyűjtöttek össze, hogy így kaphassanak az emberek bepillantást az eseményekbe és tudják meg mikor, mi történt. A 36 éves blogger megpróbálta a történteket és az aktuális helyzetet elemezni, mivel meg akarta érteni az eseményeket, Végül arra a következtetésre jutott, hogy az eseményekben résztvevők minden egyes lépésével csak egyre rosszabbá vált a helyzet.

"A fehérorosz online közösség egyre nagyobb és folyamatosan nő a blogok száma. Ezek a virtuális közösségek a demokrácia és a véleményszabadság érzését adják a felhasználóknak. Elbújnak a számítógépeik mögé, bejegyzéseket tesznek közzé és linkeket csereberélnek egymás között. De senki sem kockáztat igazán semmit; nem mennek ki az utcára és nem szerveznek valódi tüntetéseket. Ahelyett, hogy elmennének az ellenzéki tüntetésekre inkább az interneten követik nyomon az eseményeket és azt gondolják: ezzel le is tudták állampolgári kötelességeiket."

"Fehéroroszországban nincsenek szakértők, hozzáértő politológusok vagy gazdasági szakemberek, akik bizonyos dolgokat megvilágíthatnának az emberek számára. Éppen ezért a hagyományos sajtóorgánumokban is hiányoznak az elemzések. Ha a bloggerek átveszik ezt a feladatot, akkor segíthetnek abban, hogy az olvasóik jobban megérthessék a politikai és a társadalmi folyamatokat, körülményeket. De a bloggerek nem politikusok, hanem állampolgárok, vagyis választók. Fontos, hogy a befolyásunkat semmiképpen se a saját céljainkra használjuk fel" - hangsúlyozta Viktor Malisevszkij.

Az újságíró közölte: ő azért vezet blogot, mert bizonyos dolgokról a hagyományos sajtóorgánumokban nem esik szó. A riporterek egyes témákat nem hozhatnak fel vagy egyszerűen nem mernek kérdezni, mert attól félnek, hogy elveszítik az állásukat. Ő azonban igyekszik semleges maradni, egyetlen politikai oldal mellett sem kötelezi el magát. A tavalyi elnökválasztás előtt találkozott ellenzéki politikusokkal és kellemetlen kérdéseket tett fel nekik. Az ok egyszerű: egy bloggernek egyúttal anarchistának is kell lennie, mindenki ellen kell dolgoznia.

"A fehérorosz blogoszféra folyamatosan növekszik. A Livejournal portál látogatószáma egyre emelkedik, a platformot többen keresik fel, mint a hivatalos fehérorosz lapok oldalait. Összességében a Livejournal a negyedik leglátogatottabb helyi honlap. Vagyis minden jel arra mutat, hogy a blogok már most minden más médiánál hatékonyabbak. Ennek ellenére szeretnék valamikor visszatérni az újságíráshoz. De csak akkor, ha Fehéroroszországban olyan újságok lesznek, amelyek az államtól és a gazdasági szférától függetlenül működnek" - emelte ki végül Viktor Malisevszkij.

A legnagyobb fehérorosz blogportált Jurij Zisser alapította, akit 2002-ben az országban az év internetes emberének választottak. A legbefolyásosabb fehérorosz internetes személyiség tavaly novemberben arról panaszkodott, hogy a helyi internetezők gyakran önmagukat cenzúrázzák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #2
    Vén szaros!
    Érdekes, hogy "mi" itt valahogy a "lázadók" oldalán állunk Lukasenko rendszerével szemben. A "kukaborogatók", a "felforgatók" a "békétlenek" és a "törvényes rend" elleni lázadókat támogatjuk.
    Itthon viszont koncepciós per van folyamatban a "terrorista" Budaházy (két éve börtönben ül) és "bűnbandája" ellen, akik az "alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészületét" követték el állítólag. Bizonyíték: neten megjelent "felforgató" írásai...
    Kellemes kis kettős mérce, nemde?
    Képmutatás, amire a Nyugati úgynevezett "demokráciák" (mi is ide sorolódunk) nagyon hajlamosak.
  • Inquisitor #1
    "A fiatalember szerint ..."
    "A 36 éves blogger ..."
    Akkor én most fiatalember vagyok? :D