Berta Sándor

Fehéroroszország szigorítja az internet ellenőrzését

A fehérorosz kormány új jogszabályokkal akarja korlátozni az online szabadságot. Irina Vidanova szociológus és újságíró a portálján számol be a történésekről és az ellenzék harcáról.

A Freedom House civil szervezet internetes szabadsággal kapcsolatos listáján Fehéroroszország többek között olyan államok társaságában szerepel, mint Szaúd-Arábia, Etiópia és Vietnam. Alekszander Lukasenko elnököt mindez látszólag egyáltalán nem érdekli. Fehéroroszországban éppen a közelmúltban fogadták el az újabb cenzúra-törvényeket.

"Az új szabályozás a 2010-es, amúgy is szigorú internettörvényt módosította. A lényege, hogy az internetszolgáltatók és az internetkávézók üzemeltetőit a jövőben komoly pénzbüntetéssel lehet sújtani akkor, ha az ügyfeleik bizonyos online szolgáltatásokat használnak. Mindez összefügg azzal a rendelettel, ami alapján az online kereskedelmi szolgáltatást kínáló cégek kötelesek a szervereiket Fehéroroszországba áthelyezni. A törvény ugyanakkor nem állapítja meg egyértelműen, hogy mi minősül szolgáltatásnak, így nem lehet tudni, hogy például az Amazon vagy az eBay honlapjain való vásárlásokra is vonatkozik-e vagy sem? Miként azt sem, hogy érinti-e a levelezőszolgáltatásokat és a független híroldalakat."

"Az állami intézetekben már tavaly november óta alkalmaznak feketelistákat, ezeket kiterjesztik bizonyos hivatalokra az iskolákra és az egyetemekre is. A listán körülbelül 30 cím szerepel, köztük vannak a független hírportálok, például a Charter 97. A tíz legnépszerűbb fehérorosz híroldal közül nyolcat vagy független személyek vagy az ellenzék üzemeltet. E honlapok ellen az elmúlt napokban komoly DDoS-támadásokat hajtottak végre. A használt IP-címek alapján a támadó a fehérorosz titkosszolgálat volt. Lukasenko elveszti az információkért folytatott harcot, ezért új törvényekkel próbálja meg tovább korlátozni a véleményszabadságot" - jelentette ki Irina Vidanova, a 34mag.net nevű független online magazin vezetője.

A szociológus-újságíró közölte, hogy dacol a veszéllyel és felkeresi azokat az oldalakat, amiket kedvel, annak ellenére is, hogy pontosan tudja: a hatóságok gyűjtik róla az információkat. A helyzet egyelőre nem veszélyes, nem kell attól tartania, hogy holnap kopogtatnak az ajtaján és letartóztatják, de tisztában van vele, hogy ezeket az adatokat bármikor felhasználhatják ellene. Szerinte Lukasenko biztos arról álmodik, hogy az egész világhálót az ellenőrzés alá vonja, azonban ezzel már elkésett.

A Facebooknak Fehéroroszországban 400 000 regisztrált tagja van, a vkontakte nevű orosz portál 2 millió, míg a Live Journal nevű bloggerplatform 1 millió taggal büszkélkedhet. Amennyiben a kormány blokkolná a hozzáféréseket ezekhez a szolgáltatásokhoz, akkor számos olyan embert is magára haragítana, akik eddig nem vettek részt a politikai eseményekben. A fehérorosz kabinet leginkább attól fél, hogy az internet az utcára viszi az embereket, ezért aztán brutálisan lép fel mindazokkal szemben, akik valóban az utcára merészkednek.

"Fontos, hogy Fehéroroszország továbbra is a középpontban legyen. A legrosszabb az lenne, ha Lukasenko úgy érezné, nem figyelnek rá. Az elnök ugyanakkor már eljátszotta a hitelét, a lakosság kevesebb, mint 25 százaléka támogatja. Az ellenzék megosztott és nincs másik olyan politikus, akire szavazhatnánk. De a változás el fog jönni, ezért nekünk, állampolgároknak és az Európai Uniónak is fel kell készülnie erre a pillanatra, ami akár nagyon gyorsan eljöhet" - szögezte le Irina Vidanova.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #10
  miért, nem kell hozzá más csak telepíteni egy TOR böngészőt, ami ha tényleg lényeges oldalakat nem lehet elérni, akkor szépen telepítik és annyi.
 • Merces #9
  .....a nagyközönségnek sincs, tehát a kódolt infó lényegtelen.....
 • Merces #8
  ...nembaj, kell egy kis diktatúra a fiataloknak mert láthatólag nem értik miért kell tőle óvakodni, az oroszok meg nem is érzik jól magukat cáratyuska nélkül
 • Gecsemade #7
  És tessék mondani az elvtársaknak van kapacitásuk a 128 bites AES kódok feltöréséhez is?
 • finizlik #6
  Hatalmas köztársaság vagyunk az EGYPÁRT rendszerben, valóban :D

  Sok beleszólása van másnak OB faszkalapon kívül a dolgokba..
 • asgh #5
  Ki kell hogy ábrándítsalak: azok vagyunk, csak az ország neve egyszerűsödött hivatalosan is arra, ahogy eddig is mindenki használta.
 • finizlik #4
  Érdekes, hogy senkit sem zavar Európa utolsó diktatúrája..
  Bár névileg ők is köztársaság mint mi, hopp mi nem is vagyunk már azok
 • Zoli007 #3
  Ugye? Nem is értem, mi a bajuk a Fehéroroszoknak, hisz a nagy vezér csak óvja őket a sok káros információtól!
 • jaspercry #2
  (RFID)-t mindenkinek!
 • jaspercry #1
  Lassan semmilyen,reális(független) hírforrás nem áll majd rendelkezésünkre,Habár a "disznókat kell valahogy kordában tartani"