Berta Sándor

55 collos OLED-televízió az LG-től

Hatalmas televíziókészülékkel jelentkezik a közelgő CES-en az LG. A társaság a világ jelenlegi legnagyobb képátlójú OLED-tévéjét szeretné bemutatni az amerikai kiállításon.

A dél-koreai gyártó a jövőhéten Las Vegasban megrendezendő Consumer Electronics Show (CES) keretében akarja bemutatni a világ jelenleg legnagyobb OLED-televízióját. A készülék 55 collos, és a 4 színösszetételű pixeljeinek köszönhetően képes kiváló minőségben megjeleníteni a természetes színeket. Az új televízió mindössze 4 mm vastag, súlya 7,5 kilogramm és igyekszik teljes mértékben kiaknázni az OLED technológiában rejlő lehetőségeket, illetve az LCD technológiával szembeni előnyeit. Utóbbiak közé tartozik a gyorsabb válaszidő, a szélesebb látószög, a tartósabb kijelzők készítésének lehetősége, a jobb energiahatékonyság és a magasabb fényerő, valamint az alacsonyabb gyártási költség.


Az LG termékénél a 4 színösszetételű pixelek és a Color Refiner nevű algoritmus gondoskodik a természetes színek kiváló minőségű megjelenítéséről. A 4 színösszetételű pixelek az eddiginél jóval pontosabb színmegjelenítést is lehetővé tesznek. A szokásos RGB-színeket a fehér egészíti ki. A Color Refiner használata pedig nagyobb képszöget és magasabb színösszhangot eredményez.

A dél-koreai konszern kiemeli, hogy az OLED-tévé gyártása jóval olcsóbb annál, mintha egy hasonló teljesítményre és megjelenítésre képes hagyományos televízióba integráltak volna ezt a két technikát. Az új termék válaszideje a vállalat állítása szerint ezerszer gyorsabb, mint az LCD- vagy LED-kijelzők válaszideje. Egyelőre nem lehet tudni, hogy az LG OLED-televíziója mikor kerül a boltokba és mennyi lesz a bevezető ára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Komolytalan #42
  16x pixelszám az adott algoritmussal 16x méret, és 16x gyorsabb HW igény. Kisebbre tömörítő algoritmus meg általában lassabb. Szóval teljesen reális a 800GByte, 2 órás filmre, pláne ha 3D. Meg egy Fermi a tv-be a lejátszáshoz... Ha utána számolsz akkor az is kijön hogy a tömörített stream átvitele durván 900Mbit/sec sávszél igényt jelent, ami a gigabites hálókártyán is szép teljesítménynek számít, ráadásul ezt a 7200RPM-es diskek legfeljebb RAID0-ban tudják. SSD ekkora nincs, szóba jöhet még 10000RPM-es Velociraptor - de abból 2-re megy fel egy film, vagy esetleg valami SAS disk - végül is a tv ára mellett az már aprópénz...
 • narumon #41
  Nekem 46" van ennél nagyobbat egyelőre nem tervezek. Van aki a felbontást nézi én inkább a filmet.
 • globint #40
  Nem feltétlenül kell a 7680 x 4320 pixeles felbontáshoz egy filmnek 800 Giga. Egy fejlett tömörítés is megteszi.
  :-)
 • Komolytalan #39
  Engem mondjuk jobban izgat a tv minősége, mint mérete, mivel 40 colos is elég neccesen férne el a szekrénysorban. Az OLED jó dolog, 2 éve is egyértelmű volt számomra hogy a következő tvm OLEDes lesz, csak azt nem tudtam mikor. Most tudom: 5 év múlva, mikor 500eur-ért kapható lesz 32-40 col környéki, mindent tudó.
 • viasz #38
  Van akinek meg a kamerás változat is elég. Ízlések és pofonok. Nekem ha már FullHD TV-m van, akkor legyen is kihasználva. Így 720p-s filmnél gyengébbet nem nézek. Kivétel persze a TV-adás...
  Alapvetően szerintem sincs értelme a felbontás hajkurászásának kb. 40 colig, addig bőven elég a FullHD. Viszont 50-60 colnál már szerintem kevés az 1080p. Vagy elég messziről kell nézni :))
 • narumon #37
  Meg (szerintem) kurvára nincs értelme a felbontás hajkurászásnak filmek esetén. FullHd bőven elég, de engem még most sem zavar ha a FullHD tévémen egy SD divxet nézek, főleg elnézve a filmkínálatot. Olyan mint a 3D tévé. Demozni jó, de hogy folyamatosan azt nézze az ember? Hagyjanak már békén.
 • zord01 #36
  Júújjjj arra emlékszem. Nem is volt ez olyan régen. :):):)
  MM-os akció volt, 4 milla volt egy plazmaTV és az első 20 vásárló kapott mellé egy Suzu Swiftet. De mókás volt...

  No most meg 120 rugó egy olyasmi kategóriás plazma TV. (A kocsi még mindig többet ér, úgyhogy az volt a jobb befektetés :))

  Ebből látszik, hogy átlagfogyasztónak nem éri meg csúcstechnológiát venni. Nem nyújt annyival jobb felhasználói élményt, mint amennyivel többe kerül.
  Értsd egy 10-20-szor drágább TV-n is max 2-szer lesz jobb tévét nézni. Az is csak az első pár napon, héten, míg meg nem szokod.

  Amúgy az oled nagy rákfene nyavaja. Kb 2002 óta 2-3 évente bejelentik, ha na most már aztán hűdenagyon el fog terjedni idén, aztán minden évben kiderül hogy baromira nem.
  Emlékszem 2002-3 volt az első év, aztán eltűnt a dolog, 2006-ban megint biígérték, aztán semmi, majd a Sony kezdte el tolni a dolgot, majd jól le is álltak vele, 2009-ben, és végül most. Meglepődnék, ha jövőre már standard árúcikk lenne az OLED-TV.
  Kicsit így volt ez az E-könyv olvasókkal, azt is 2000-es évek elején harangozták be, aztán elhalt, 2006-ban megint volt egy hipe, de csak 2 éve elérhetőek normális minőségben, emberi áron.
  Majd egyszer az oldd is eljut oda, de szerintem még leglább 3-5 év. Ne legyen igazam.
  Más: 7680 x 4320 pixeles felbontásban mekkora helyet foglal el egy film?? 800 Giga??? (Ugye natív 16szor akkora felbontás, mint ma a Full HD. Mert akkor a HDD (és az optikai drive) piacnak nagyon meg kell emelnie az elkényelmesedett hátsóját, és valamit nagyon ki kell találni, mert az nem móka, hogy egy 2 terrás HDD-n 2 film fér el... Nagyjából itt látom ennek a technológiának a vesztét. Vagy legalábbis el lesz temetve, míg utol nem érti a többi hardverkövetelmény...
 • Inquisitor #35
  Ha keveset gyárt, ha sokat, a gyártás, gyártátósór előkészítése, stb. ugyan annyiba kerül. Magyarul minél többet gyártanak le, annál olcsóbb lesz. Minél kevesebbe fog kerülni, annál több igény lesz r, így még többet gyártanak és még olcsóbb lesz. Stb.
  Az első plazma TV-hez itthon ajándék Suzuki autó járt. Most azért már olcsóbb. De amikor anno az egyik mérnök a nyolcvanas évek elején kiötlötte, akkor a gyártás még megfizetehetetlenül drága lett volna.
 • globint #34
  Ja, biztosan...
  Gondolod, ha meglenne a technológiájuk hozzá, nem vágnák a Sharp képébe?
  A Sharp elkészítette a 85" Tv-jét 7,680 x 4,320 pixeles felbontásban.
  Ez a kis LG meg dicsekszik a maga OLED-jével.
  Nagyon szegényes.
 • DjDano #33
  Te vagy a fogyasztói társadalom haszonélvezőinak a rémálma :)