Berta Sándor

Beszéd- és gesztusvezérléssel érkezhet az Apple TV

Az amerikai társaság képviselői a múlt héten találkoztak számos nagy médiacég vezetőivel azért, hogy megbeszéléseket folytassanak az Apple TV projektről. A tárgyalások részletei most derültek ki. Tévéket is fognak gyártani.

A The Wall Street Journal kiderítette, hogy várhatóan milyen funkciói lesznek majd az Apple TV-nek. A készülék beszéd- és gesztusvezérléssel is működni fog, lesz egy AirPlay-csatlakozója és egy digitális videorekordere (DVR), továbbá összeköthető lesz az iCloud szolgáltatással és streamingre is alkalmas lehet. A televízió emellett kommunikálni tud majd a tábla PC-kkel és az okostelefonokkal, s lehetővé teszi majd, hogy a felhasználó a filmstreamelés közben váltson át valamelyik mobil készülékére.


A megbeszéléseken Eddy Cue, az Apple alelnöke is részt vett. Kiderült, hogy az új termék kifejlesztése a szokásosnál jóval több időt vehet majd igénybe, de a hardver- és a szoftverjellemzőkről a vállalat továbbra sem hajlandó részleteket közölni. Azt viszont már tudni lehet, hogy az Apple tárgyalásokat folytat bizonyos televíziós sorozatok közvetítési jogának megvásárlásáról, azonban ezzel kapcsolatban konkrét információk még nem ismertek. Miután az amerikai kábeltelevíziós, műholdas és IPTV-reklámpiac éves szinten 150 milliárd dolláros forgalmat bonyolít, így érthető, hogy az Apple is szeretné kihasítani a maga szeletét ebből a tortából.

Az új készüléket iPhone vagy iPad készülékek segítségével is lehet majd vezérelni. Mindezt elősegítheti, hogy már most is léteznek ilyen jellegű mobil alkalmazások mind a két eszközhöz. Az egész rendszer alapját azonban egy olyan vezeték nélküli streamingtechnológia jelentheti majd, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a televíziós sorozatokhoz, filmekhez és különböző más műsorokhoz való egyszerű hozzáférést. December elején Gene Munster elemző már összefoglalta, hogy milyen lehet az almás konszern televíziós készüléke. A szakember úgy vélte, az eszköz több méretben is elérhető lesz és körülbelül kétszer annyiba kerül majd, mint egy hagyományos televízió. Az Apple TV várhatóan jövőre kerülhet a boltokba.

Tajvani alkatrészgyártó ipari körökből származó értesülések szerint az Apple tévékészülékek gyártására is készül, termékei a jövő év szeptember végéig megjelennek a piacon. A készülékek 32 és 37 hüvelykes (81 és 94 centiméter) képernyőit a japán Sharp szállíthatja - írta a DigiTimes. Az Apple beszállító partereinél az elkövetkező hónapokban kezdődik meg az alkatrészgyártás felfuttatása, a készülékek pedig a második vagy a harmadik negyedévben kerülnek piacra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cloud.strife #12
    Jajjmár nem játszd a hülét... :)

    32-37"-ról van szó.

    Jóslatom (tessék lejegyezni, elmenteni:)

    iTV 32" 249 990 Ft
    iTV 37" 299 990 Ft
    iTV 40" 399 990 Ft

    :)
  • narumon #11
    Csak az árára referáltam. Tehát szerinted másfél millió forint lesz?
  • cloud.strife #10
    Hát igen, mert legalább az EyeToy nem magától játszott..... :)

    Narumon: egy D4-es modellt nem annyira neveznék még csak tévének se, már ne haragudj. Az Apple prémium kategória így max a 9-essel lehetne hasonlítani, de valószínüleg annál sokkal jobb tévé lesz.... :)
  • asgh #9
    Amíg csak csatornát kell váltani, semmi gond a távirányítóval. A smart tv-knek azonban az egyik nagy hátránya, hogy kb. a DOS-os idők vezérlését hozzák vissza: menüből menübe kell ugrálni, mert a távirányító ennyire képes. Egeret nyilván nem akarunk a tv-hez csatlakoztatni és ujjal nyomkodni sem tudjuk, marad hát a gesztusvezérlés, ha modern gui-t akarunk használni.

    Ettől függetlenül ez megind a szokásos apple körüli pletykagyártás. Azaz megint az iPhone 5 -höz hasonló pofáraesés lesz. A média rákap egy "tajvani beszállítótól" eredő spekulációra és onnantól kezdve mindent oda vezet vissza. A tv sorozatokat pl. már évek óta lehet nézni iTunes-on, tehát teljesen természetes, hogy az apple tárgyal a forgalmazókkal. Aztán ha az apple a következő sajtótájékoztatón nem jelent be saját TV-t, majd megy a fanyalgás, hogy "csalódást okoztak", mert nem tettek eleget a légbőlkapott spekulációkkal operáló szakmédia elvárásainak.
  • cateran #8
    Az Eyetoy kb annyiban hasonlit a Kinecthez, mint 1 Ford T-modell 1 Veyronhoz...hasonlo, de azert kozel sem ugyanaz.....
  • narumon #7
    Ez a mondat érdekes azért; kb kétszer annyiba kerül majd mint egy hagyományos televízió!

    És mi számít hagyományosnak? Egy D4-es sorozatú Samsung vagy egy C9-es?
    Samsung LE46D550 - 170.000 forint
    Samsung UE46C9000 - 700.000 forint
  • mad mind #6
    Miért gyorsabb integetéssel/beszéddel irányítani egy tévét, mint megnyomni egy gombot?
  • cloud.strife #5
    Azt a kinektszart amit a 10 éve PS2-őm is tudott EyeToy névben? :):):):)

    Én ezeknek örülök, mert az almáék legalább megcsinálják rendesen működőre... :)
  • chuky123 #4
    Apple is szépen "lekoppintja" a xbox kinectet. Persze ez abban innováció hogy tv-távirányítónak fogja használni. Ügyes húzás húzás egy már meglévő technologiát másra használni.
  • G_ArchAngel #3
    Miert nem azt fejlesztik, ami most van, lenne egy kulso kamera vagy iEszkoz vezerles es kesz, azt meg en dontom el, milyen TV-t csatlakoztatok hozza?