Berta Sándor

Az amerikai IT-cégekre üt vissza a Patriot Act

Egyre nagyobb problémát és növekvő veszteségeket okoz az egyesült államokbeli IT-vállalatoknak egy törvény, mely miatt az amerikai társaságok sorra veszítik el az államokon kívüli ügyfeleiket.

Az ikertornyok lerombolása után meghozott Patriot Act lehetővé teszi az Egyesült Államok különböző hivatalai számára, hogy bármikor betekinthessenek az amerikai szolgáltatók rendszereibe és az ott tárolt adatokba. Miután számos európai felhőszolgáltató is az USA-ban tárolja az adatait, így egyre nagyobb az ellenállás a törvénnyel kapcsolatban. Az európai felhasználók és cégek nem lelkesednek azért, hogy a tengerentúli hatóságok gyakorlatilag semmibe veszik az adatvédelmet. A helyzet nem csak jogi aggályokat vet fel, de egyúttal kihat az amerikai cégek gazdasági helyzetére és bevételeire is.

A számítási felhő technológiára épülő megoldások piaca éppen felvirágzóban van. Idén eddig a cloud-szolgáltatások 41 milliárd dollár forgalmat generáltak, s ez a szám 2020-ra elérheti a 241 milliárd dollárt. Azonban úgy tűnik, hogy a folyamatból - a Patriot Act miatt - kimaradhatnak az amerikai cégek, amelyek nem tudnak új ügyfeleket megnyerni. Gordon Frazer, a Microsoft munkatársa idén nyáron az Office 365 londoni bemutatóján kijelentette, hogy a Cloudban tárolt adatokat nem tudják megvédeni a törvénytől, ráadásul a felhasználók nem is tudnának róla, hogy valaki hozzáfért az adataikhoz.

A szolgáltatásaikat az USA-n kívül is kínáló amerikai technológiai cégek egyre gyakrabban szembesülnek azzal a kérdéssel, hogy mi történik a felhasználók adataival. Különösen Európában, az ázsiai és a csendes-óceáni régióban, illetve Kanadában okoz felháborodást a Patriot Act. Számos vállalkozás inkább egy helyi felhőszolgáltatót keres, legutóbb például a BAE Systems jelentette be, hogy kifejezetten a jogszabály miatt lemond az Office 365 használatáról. Philip Verveer, az amerikai külügyminisztérium nemzetközi kommunikációért felelős munkatársa szerint ugyanakkor az európai cégek csak kihasználják a törvénnyel kapcsolatos félreértéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • finizlik #20
    Tudom miért, de ő elég rendesen keverte illetve vicc hogy egy olyan oldalról idézett ahol MEG VAN CÁFOLVA az idézet..

    lásd:18 as komment


    Na ennyit rólatok, közgazdászok
  • NovaTerra #19
    Csak az egyszerűség kedvéért arabot, hogy egy zseni is, mint te felfogja illetve az előző hozzászóló is úgy hivatkozott rá. Egyébként, ha annyira pontos akarsz lenni, akkor szerencsésebb az iszlám vallást használni, nem a muzulmánt. Járj utána, hogy miért!
  • Garfield #18
    Tehát, ha te felveszel 100 forintot, akkor 100-at kell visszafizetned! Így már megérted? Google a barátod, ha nekem nem hiszel. De segítek. Első találat: "Az iszlám vallás eredendően a kamat szedését az uzsorával hozza párhuzamba, ezért tiltja."

    Ez ebben a formában egyáltalán nem igaz: ahonnan az idézet származik, már ott is megcáfolják, csak tovább kéne olvasni és nem kiragadni egy mondatot.

    A muzulmán bankrendszerben tényleg nincs formális tőke + kamat, egyszerűen másként szedik be azt a pénzt. Például vállalkozás esetén a bank részesedik a nyereségből egy vállalkozás esetén, de áru-vagy lakásvásárlásnál meg úgy működik, hogy a bank megveszi mondjuk 100 buznyákért, és továbbadja neked 110 buznyákért, amely tartalmazza a költségeit és valamekkora profitot.

    sőt levesznek belőle, mert fizetned kell, hogy megvédik a pénzed



    Negatív kamatláb esetén azért te fizetsz, hogy ezzel tántorítsanak el a megtakarítástól és a pénzedet inkább befektetésre vagy fogyasztásra használd.
  • pasi29uk #17
    Miaz? Nem tudod használni a keresőket?
    Egyéb iránt amit nem akar az ember azt biztosan nem érti meg. Esetleg írass fel agynövesztőt .)

    Menj trollkodni máshová....
  • finizlik #16
    Arab bankrendszer? Te most teljesen hülye vagy igaz? Te kevered az arab és a muzulmán szót, de ha már itt vagy keverd bele a perzsákat is jó?
  • NovaTerra #15
    Ne egyél már ennyire hülye! A japán példa más, mint az arab. Arab bankrendszerben tilos a kölcsönre kamatot kérni. Tehát, ha te felveszel 100 forintot, akkor 100-at kell visszafizetned! Így már megérted? Google a barátod, ha nekem nem hiszel. De segítek. Első találat: "Az iszlám vallás eredendően a kamat szedését az uzsorával hozza párhuzamba, ezért tiltja." A Japánban pedig sok bank vagy nagyon alacsony kamatot ad, mint írta fade2black vagy nem adnak semmit, sőt levesznek belőle, mert fizetned kell, hogy megvédik a pénzed. Azaz itt nem kölcsön felvételről írtam, hanem a te megtakarításodról, amit beteszel a bankba. Tehát, ha 100 forintot beteszel, akkor egy év múlva csak 98 forintod lesz ott. Még egyszer a japán és az arab példa, csak az eltérés miatt hoztam fel.
  • narumon #14
    Ez nem azért van mert eltér, hanem mert defláció van az országban. Nézd meg svájcot ahol most pont ezzel küzdenek a svájci állam nemrég adott ki negatív %-ra állampapírt mégis elvitték mint a cukrot, mert az ország éppen a defláció ellen küzd ami bizonyos értelemben rosszabb mint az infláció. És ez nem azért van mert eltér a bankkultúra, hanem mert JELENLEG ez a helyzet.
  • hungi #13
    Amúgy van egy üzleti ajánlatom, adsz sok pénzt, és én leveszem belőle a jó sok kamatot, aztán persze visszaadom a maradékot.
    A hülyének is megéri, hát még neked!
  • hungi #12
    "Ha levesznek az nem ugyan az mint a kamat? DE.
    Jézusom... Emberek ti mit hisztek? "

    Jézusom, te ennyire értetlen vagy? Ha valamiből elvesznek az mégis miért ugyanaz mint ha valamihez hozzáraknak (kamatot)?
  • finizlik #11
    Ha levesznek az nem ugyan az mint a kamat? DE.

    Jézusom... Emberek ti mit hisztek?

    Kérek példát az arab országra banknévvel együtt. Az Arab Emírségbe van ilyen, de ott is VAN kamat, csak éppen az ország kifizeti azt a részt a banknak mert olyan szinten gazdag. Olyan NINCS hogy valaki KOCKÁZATOT vállal másért INGYEN