Berta Sándor

A Google felhőszolgáltatásait használja egy spanyol bank

A legnagyobb spanyol bank bejelentette, hogy a jövőben az amerikai keresőcég számítási felhő technológiára épülő megoldásait fogja alkalmazni. Ez a Google történetének legjelentősebb ilyen jellegű megbízása.

A BBVA-nak világszerte több mint 110 000 munkatársa van. A spanyol pénzintézet a jövőben az összes IT-rendszerét a számítási felhőben akarja működtetni és ebben az amerikai cég lesz a partnere. Az együttműködést - biztonsági okokból - máris számos bírálat érte. A BBVA a tervek szerint a Google több felhőszolgáltatását használni fogja, ezek közé tartozik a GMail, a Google Calendar és a Google Docs. A spanyol bank hangsúlyozta, hogy elsősorban a "belső kommunikációban" számít a keresőcég számítási felhő technológián alapuló megoldásaira és arra akarja használni ezeket a szolgáltatásokat, hogy "kulturális váltást" hajtsanak végre a segítségükkel, és egyszerűbbé tegyék a 26 országban foglalkoztatott 110 000 dolgozó számára az együttműködést. A Google áttörésként értékelte a megállapodás megkötését.

A pénzintézet döntésének hátterében az áll, hogy így akarják lecsökkenteni az IT-költségvetésüket, ennek több mint a kétharmadát ugyanis a rendszer karbantartására és a szoftverfrissítésekre fordított összegek teszik ki. A cloud-megoldások használatával ezek a költségek elkerülhetők. Sebastian Marotte, a keresőcég európai menedzsere szerint a megtakarítás átlagosan akár 50-70 százalékos is lehet. A szakember különösen annak örül, hogy a BBVA-t sikerült meggyőzniük, hiszen egy bank esetében nagyon fontos, hogy a használt technika gyors és megbízható legyen, s adatvédelmi szempontból se lehessen kifogásolni.

Ennek ellenére pont adatvédelmi szempontból érték kritikák a mostani megállapodást, mivel a BBVA adatait nem különleges szervereken tárolják majd, hanem a Google számítógépein. A bank azonban nem fél az adatvesztésektől és -lopásoktól, sokkal inkább az aggasztja a spanyol vezetőket, hogy a meglévő infrastruktúra bírni fogja-e megnövekedő adatforgalmat, ez ugyanis néhány évvel ezelőtt már Los Angeles városának is komoly problémákat okozott. Az amerikai metropolisz szintén a Google Cloud-szolgáltatásait választotta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #10
    1. a googletől már kirúgtak eddig legalább 3 rendszergazdát, mert visszaéltek az adatokkal, még sg.hu-n is volt hír ilyen esetről... nem kell az egész vállallatnak visszaélni az adatokkal, elég ha csak néhány alkalmazott viszi ki a "feketepiacra" és adja el a konkurenciának, vagy vmi befektetői csoportnak akik kaszálnak a tőzsdén shortolgatva például...

    2. a google nem fog az első komoly ügyféllel kibaszni, de gondolom nem kell ecsetelni, hogy minél nagyobb hatalom összpontosul valaki kezében, annál jobban csábítja, hogy valahogy vissza is élhet vele. Tegyük fel, hogy ezután több bank és kormány is a google felhőjét választja. Tegyük fel, hogy 10-20 év múlva már nem a mostani "becsületes" vezetése lesz a googlenek, de lesz mondjuk min. 20 bank és kormány világszerte, akik az ő szolgáltatásaikat és adatközpontjaikat hsaználják. Ha csak minimális esélye is megvan, hogy mondjuk egy ekkora hatalommal rendelkező cég zsarolhat politikusokat/bankárokat vagy manipulálhatja a választásokat vagy a tőzsdén előnyre tesz szert érzékeny adatokkal játszva akkor elítélem, mert az emberi természet olyan, hogy mindig többre vágyik és nem lenne szabad cégeknek (akiket lelketlen, egoista mocskok irányítanak általában, tisztelet a kivételnek) ekkora hatalmat adni a kezébe. A jelenkor legfontosabb kincse az információ, nem az arany/gyémánt/olaj/stb.

    Én még bírom a jelenlegi google-t, nem őket támadom, hanem az összes gigacéget, akinek nagyobb hatalma van, mint sok kormánynak. Imho a jövőben ezek a cégek egyre nagyobbak lesznek ráadásul és folyamatosan felfogják vásárolni a tehetséges, de kis tőkéjű cégeket, ahogy most is. 50 év múlva az intel, oracle, microsoft stb. cég sokkal nagyobb befolyással fog rendelkezni, mint a legnagyobb országok, de ne legyen igazam...
  • Hungarikum #9
    Bakker ez tényleg Gyurcsány eltitkolt gonosz ikertestvére. [gonoszabb mint a gyurcsány 1.0]
  • Szemjuel #8
    és te mint google mit használsz fel belőle? annyira kíváncsivá tettél...
  • qetuol #7
    ugyehogy hasonlít gyurcsányra? :D
  • csomi #6
    Ha mar igy az 50-70%-at megsporoljak az informatikai kiadasoknak, kivancsi lennek mibol tevodik ki meg a tobbi 30%. Lehet el kene meg dobni a tetris es passziansz programokat is es meg nyernenek 10-15 %-ot.
  • Mardekár #5
    Te jó ég... minek adnál ki információt harmadik félnek, hogyha te is feltudod használni? xD Nem is értem.
  • Sir Quno Jedi #4
    GMail, a Google Calendar és a Google Docs

    szóval nem
  • surmi #3
    10 év múlva az összes rendszergazda a googlenél fog melózni :)
  • Szemjuel #2
    milyen érdeke fűződne hozzá? ha kiadja 3. félnek (egy másik banknak) az adatokat, akkor onnantól kezdve azt a bankot mint ügyfelet el is felejtheti. illetve bárki mást aki óriási pénzeket fizetne nekik a szolgáltatásért...

    senki se tud annyit fizetni, hogy egy ilyen értékes cég megássa a saját sírját!
  • Mardekár #1
    Na az így lezajlott információ csere iránt biztos jobban fog érdeklődni a Google mint Pista bácsi levelezése iránt :D Ha itt nem lesznek adat-visszaélési botrányok, akkor a Google valóban megbízható (vagy csak profin csinálják majd ).