MTI

Növekvő fizetős letöltés, csökkenő zeneipari bevétel

A zenei albumok eladási statisztikái továbbra is csökkenő irányzatot mutatnak annak ellenére, hogy a digitális letöltések több mint 50 százalékos növekedést értek el Nagy-Britanniában.

A brit zeneipari szövetség (British Phonographic Industry, BPI) statisztikái alapján a zenei albumeladások értéke összesen 3,5 százalékkal 128,9 millió fontra (38,6 milliárd forintra) apadt tavaly a szigetországban. Az öt éve tartó folyamatos visszaesést azonban jelentősen enyhítették az online letöltések, amelyek 56,1 százalékos növekedéssel 16,1 millió font (4,8 milliárd forint) bevételt hoztak. Jelenleg minden nyolcadik lemezeladás elektronikusan, internetes letöltés formájában történik.

A karácsony utáni utolsó héten egyébként eddig még sohasem tapasztalt 4,22 millió albumot adtak el, amit azzal magyaráznak, hogy a karácsonyi ajándékként kapott mp3-lejátszók megnövelték a régi és új albumok iránti keresletet. A kislemezek eladásai 32,7 százalékos növekedéssel elérték a rekordnak számító 152 millió darabszámot, 98 százalékukat online zenei áruházakból töltötték le. A BPI szerint az eladási statisztikákat nagyban segítették az olyan előadók, mint Susan Boyle, Lady Gaga, Michael Buble, Robbie Williams vagy a Jack the Lad Swing fiúbanda.

A valódi CD-lemezekkel összehasonlítva az elektronikus formában letöltött zenékből a kiadóknak kevesebb a nyereségük. Az ágazat év eleji csüggedtségéhez ráadásul még az is hozzájárul, hogy a zeneiparban két jól ismert kiskereskedelmi hálózat, a Woolworths és a Zavvi is csődbe ment.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!