Berta Sándor

A Universal Music és a Sony tulajdonába kerül az EMI

Eldőlt, hogy feldarabolják az egyik legnagyobb zenei kiadót. Az egyes részeken a Vivendihez tartozó Universal Music és a Sony/ATV osztoznak majd. A többi részleget szintén értékesítik.

A Vivendi közleményben jelentette be, hogy az EMI CD-üzletága 1,2 milliárd fontért az ő tulajdonába került, míg a többek között 1,3 millió zeneszám jogait felügyelő kiadói üzletág 2,2 milliárd dollárért a Sony/ATV zenei kiadóé lett (idetartozik a teljes Beatles-katalógus). A többi részleget - amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a kiadói tevékenységhez - 500 millió euróért értékesítenék. Ezzel véget értek az eddig a Citigroup tulajdonában lévő EMI jövőjével kapcsolatos találgatások. A bejelentés nem meglepő, mivel a Citigroup korábban már jelezte, hogy kész akár szét is darabolni az EMI-t, ha ezáltal könnyebben értékesítheti. Érdeklődőkből már a nyáron sem volt hiány, akkor már tudni lehetett, hogy a Universal Music és a Sony is bejelentkezett a vetélytársért.

A várhatóan befolyó 4,2 milliárd dolláros összeg jóval több annál, mint amire a Citigroup előzetesen számított. Korábban a KKR nevű hedge fundot és a német Bertelsmann médiacsoportot, valamint az amerikai Warner Music Groupot tekintették az EMI darabjai felvásárlása esélyesének, ezért a magas áron kívül a vevők kiléte is meglepetésként hatott.


Katy Perry is a kiadónál van

Jean-Bernard Lévy, a Vivendi vezetője azt ígérte a művészeknek és az EMI munkatársainak, hogy hosszú távú és biztos otthonra lelhetnek náluk. A hírt ennek ellenére közel sem fogadta minden piaci szereplő kitörő örömmel. A Universal vásárlását komoly versenyhatósági kockázatok fenyegetik az európai és az amerikai hatóságok oldaláról is, hiszen ezzel a világ teljes zeneforgalmának harmada egyesülne egy kézben, és a négy nagy kiadó helyett csupán három maradna. A független kiadókat tömörítő Impala szövetség bejelentése szerint készek megakadályozni az üzletet. Az Impala azzal számol, hogy az illetékes versenyfelügyeletek leállítják a tranzakciót, mivel félő, hogy a zenei piac túlzottan leszűkül.

Az EMI a négy nagy zenei kiadó közül a legkisebb, azonban így is olyan művészeket képvisel, mint Katy Perry, Kylie Minogue, Norah Jones, Snoop Dogg, továbbá olyan zenekarok tartoznak hozzá, mint a Coldplay, a Depeche Mode, a Pink Floyd és a Gorillaz. Az elmúlt években ugyanakkor több sztár is hátat fordított a kiadónak, köztük volt Robbie Williams, a Rolling Stones és Paul McCartney.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombee #2
    Kiadókra szükség van, macerás magadnak kiadni a lemezt, a jelenlegi üzleti modellek, és főleg a felfogás rosszak.
  • DjDano #1
    A kiadókat meg kéne szüntetni, egytől egyig hiénák és eljárt felettük az idő!