Berta Sándor

A streamek helyett inkább a letöltéseket választják a felhasználók

Kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy vajon valóban átvették-e már a letöltések helyett a stream-ajánlatok? A felmérés eredménye még az Insight Research Group munkatársait is meglepte.

Az Insight Research Group az eMusic nevű cég megbízásából készített felmérést a felhasználók zenei szokásairól. Kiderült, hogy az internetezők nem igazán rajonganak a stream-szolgáltatásokért, ezeket nem is tartják sokra. Sokkal inkább előnyben részesítik a letöltéseket. A felmérésben résztvevők ezt azzal indokolták, hogy a letöltések esetén úgy érzik, hogy az adott zeneszám valóban az ő tulajdonukba kerül, míg a streameknél ez egyáltalán nincs így.

A válaszolók 91 százaléka mondta azt, hogy szereti birtokolni a dalokat, mert ez lehetővé teszi, hogy annyiszor hallgassák meg azokat ahányszor csak akarják. A stream-ajánlatok ugyanakkor nem ez a helyzet, hiszen állandó internetkapcsolatra van szükség. A megkérdezettek 89 százaléka közölte, hogy előnyben részesíti a letöltéseket a stream-ajánlatokkal szemben. A felhasználók 86 százaléka azzal indokolta mindezt, hogy szeretnék biztosan tudni, hogy az adott dal biztosan a birtokukban van és így nem kell attól tartaniuk, hogy elveszhet.

Mindezek az eredmények azt jelzik, hogy bármennyire is a streaming-szolgáltatások sikerét jósolták korábban szakemberek, sokkal több időre van szükség ahhoz, hogy a letöltések végleg a háttérbe szoruljanak. A stream-ajánlatokat kínáló platformoknak mindenesetre egyáltalán nem kell pánikba esniük, hiszen az internetezők 76 százaléka vonzónak tartja ezeket a szolgáltatásokat. A stream-portálok elsősorban az új zeneszámok megismerésében játszhatnak majd komoly szerepet.

A válaszolók 84 százaléka ugyanakkor leszögezte, hogy a fizetős streaming-szolgáltatások használata esetén is tovább vásárolna digitális formában elérhető zeneszámokat. Igaz a stream-ajánlatokért csak a megkérdezettek 13 százaléka fizetne, 74 százaléka pedig ingyen szeretné meghallgatni a dalokat. A fennmaradó 13 százalék még nem igazán döntött ebben a kérdésben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • nextman #16
  Igazad van ebben, de a cikk errol szol. Meglepodtek, hogy nem stream szolgaltatasokat veszunk. Pedig ok mondtak mar nekunk, hogy az milyen jo. Nekunk birkaknak meg meg kellett volna mar venni, merthogy ez a jovo:)
  De mi ilyen maradiak vagyunk, inkabb letoltunk. (Raadasul, ezt meg csak nem is tragyalta a cikk, de szerintem a letoltes is 95%-ban a torrentboltban tortenik.)
 • JTBM #15
  A jelenség természetes. Az interneten mindig állandóan minden változik, egy Stream-es cég holnap simán tönkremehet v. elég ha a Stream részleget bezárják.`

  És akkor löttek a befizetett pénznek.

  Ami viszont le van töltve, az az enyém...

  Mobil eszközöknél még van egy extra, a letölthetö adatmennyiség korlátos.
  Ergó csak egy idióta tölti le ugyanazt többször...
 • willcox #14
  Aki úgy fizet, hogy még csak le sem töltheti, azt mutogatni kéne, mint régen a cirkuszban.
 • willcox #13
  Van pár olyan oldal, ami ingyenesen hallgatható/nézhető, de a letöltésért fizetni kell. Én viszont erre írtam, hogy ami hallgatható/nézhető, az rögzíthető is, miért kéne még fizetni is? Persze, aki akar, az fizessen, mint a katonatiszt, nekem jó lesz ingyen is :)
 • bakagaijin #12
  A YouTube az minek számít? Vagy a spotify. Stream jellegű, de le is tölthető. Britt tudósok voltak?
 • nextman #11
  Szerintem te irsz hulyeseget, en Willcox uzenetere valaszoltam teljesen ertelmesen. Raadasul meg ugyanazon az allasponton is vagyok, mint te, azaz, ha mar fizetek erte, akkor kapjam meg mp3-ban.
  Legyszives olvasd at ujra a hozzaszolasokat.
 • usersg #10
  Ja, és a cikket is elolvashatnád, akkor nem írtad volna le ezt a hülyeséget.
 • usersg #9
  "Csakhogy ezzel senki nem akar faradozni. Foleg ha fizet a szolgaltatasert."

  Jelentem, én csak egyszer szeretek megvenni valamit, és szeretem ha megvan a gépemen. :)
 • nextman #8
  Csakhogy ezzel senki nem akar faradozni. Foleg ha fizet a szolgaltatasert.
 • willcox #7
  Ami hallgatható/nézhető, az rögzíthető is. Vagyis simán ott is maradhat a gépeden.