Alex

A nyílt forráskód és a felhők felé nyit a Microsoft SQL Server

A Microsoft szerver és Business Intelligence (BI) technológiáinak konferenciáján bemutatták a jövőre debütáló SQL Server 2012-t, ismertették az egyik legnagyobb nyílt forráskódú szerver koordinátorával, a Hadoop fejlesztők által néhány hónapja alapított Hortonworks-szel kötött partnerség részleteit és bemutatták, hogy a rendszergazdák miként tudnak riportot készíteni a jövőben az SQL Azure-ban tárolt adatokból.

A cég közel négyezer szakember előtt mutatta be az SQL Server 2012-t. A Microsoft alelnöke bejelentette azt is, hogy a jövőben a Microsoft és a Hortonworks szorosabbra fűzi együttműködését, amelynek köszönhetően az SQL Server a Hortonworks Hadoop adatbázis-kezelő rendszerének segítségével kezelhetővé válnak azok az adatok is, amelyeknek gyakran a mérete okoz problémát a feldolgozás során (“big data"). "A következő lépés, hogy kiaknázzuk a felhő alapú technológiában rejlő lehetőségeket, azokat, amelyekre néhány évvel ezelőttig nem volt lehetőség. A Microsoft célja, hogy ezeket a megoldásokat minden szervezet számára elérhetővé tegye. AZ SQL Server 2012 ez egyik lépcső az ehhez vezető úton" - hangsúlyozta Ted Kummert.

A cég célja, hogy ügyfelei bármilyen mennyiségű és típusú adatot, minden körülmények között fel tudjanak dolgozni, s szükség esetén fel is tudják használni azt. Ezen törekvésnek legújabb állomása a Hortonworks-szel való együttműködés. Ennek keretében a Microsoft és a Hadoop fejlesztői közössége Windows Server-re és Windows Azure-ra is elkészít olyan Hadoop alapú disztribúciót, amely olyan vezető üzleti intelligencia (BI) technológiákkat is támogat, mint a Microsoft PowerPivot. A Windows Azure-ra elkészült Community Technology Preview (CTP) verziójú Hadoop alapú szolgáltatás 2011 végén válik elérhetővé, ezt követi 2012-ben a Windows Server-t támogató Hadoop alapú szolgáltatás. A Microsoft szorosan együtt fog működni a Hadoop fejlesztői közösségével, és a közreműködés eredményét felajánlja az Apache Software Foundation és a Hadoop projekt számára.


Ted Kummert az üzleti platform részleg alelnöke

Ted Kummert a PASS konferencián bemutatta a Microsoft Data Explorer prototípusát is, mely a Windows Azure MarketPlace-szel kiegészítve segíti az ügyfeleket abban, hogy az adataikban rejlő lehetőségeket teljes mértékben ki tudják aknázni. A próbaverzió hamarosan elérhető lesz a SQLAzureLabs.com címen. A PASS Summit második napján Quentin Clark, a vállalat másik alelnöke ismertette a Microsoft SQL Server Database System Group újdonságait. A cég egyik alapvető jövőképe a felhő-alapú technológia; ennek jegyében új funkcióval bővítette SQL Azure platformját. Az SQL Azure Reporting funkcióval a fejlesztők immár jelentéseket is készíthetnek a "felhőben" tárolt adatokból. Ezen túl az SQL Data Sync funkció segítségével könnyedén megoszthatók és szinkronizálhatók egymással a telepített és a "felhőben" tárolt adatok. A könnyebb átjárhatóság érdekében a Microsoft lehetővé teszi azt, hogy az SQL Server mentéseit a Windows Azure platformra lehessen integrálni.

Quentin Clark bejelentette a Microsoft és a HP legújabb együttműködését, amelynek eredményeként a HP új SQL Serverre optimalizált adatbázis konszolidációs megoldással jelenik meg a piacon. A HP Enterprise Database Consolidation Appliance az első olyan berendezés az iparágban, amely percek alatt tudja elvégezni azt az adatkonszolidációt, amelyre eddig hetekre volt szükség. Emellett a cég szerint az üzemelési költségek hozzávetőleg 75 százalékkal csökkenhetnek az alacsony energiafelhasználás és az optimalizált infrastruktúrának köszönhetően. Előnye továbbá, hogy a konszolidáció során nincs szükség további alkalmazásokra, vagy változtatásokra az adatbázisban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Quno Jedi #1
    EEEEz pont annyira izgalmas technológia, mint a silverlight, amiből már nem is lesz következő verzió... LOL!