Berta Sándor

Az információkhoz való nyílt hozzáférés mellett az EU

Az Európai Bizottság túl lassúnak tartja az európai digitális könyvtári hálózat kiépítését és javítana az anyagokhoz való hozzáférésen. Azonban nem mindenki örül az elképzeléseknek.

Az Európai Bizottság az információkhoz való nyílt hozzáféréseket határozottan támogatja. A testület most úgy döntött, hogy egy évvel meghosszabbítja a korábban létrehozott szakértői csoport mandátumát és a testületnek meg kell vizsgálnia azokat a lehetőségeket, hogy miként lehet megfelelni a szervezeti, jogi és technikai követelményeknek. A szakembereknek választ kell találniuk arra a kérdésre, hogy miként biztosítható a tudományos és egyéb anyagokhoz való szabad hozzáférés anélkül, hogy sérülnének a szerzői jogok. Minderre azért van szükség, mert ugyan az i2010 stratégia keretében megfogalmaztak bizonyos célkitűzéseket, de ezekből vajmi kevés valósult csak meg és nincsenek igazán komoly eredmények.

Jó példa a problémákra, hogy tavaly év végén átmenetileg be kellett zárni az Európai Digitális Könyvtár (Europeana) honlapját. Erre egyrészt azért volt szükség, mert a szerverek nem bírták a felhasználók rohamait, másrészt az elérhető tartalmakkal és az oldal külalakjával kapcsolatban is komoly kritikák fogalmazódtak meg. Az Europeana azóta ugyan ismét hozzáférhető, de csak afféle demóverzióként működik és kérdéses, hogy mikor lesz teljes értékű szolgáltatás.

A most ismertté vált tervek szépek és jók, viszont a megvalósításuk komoly akadályokba ütközhet, lévén az európai tudósok nem igazán örülnek annak, hogy az anyagaikhoz bárki szabadon hozzáférhet majd. A német kutatók például a tudományos szabadság megsértésének tartanak minden a nyílt elérésre vonatkozó elképzelést és a Roland Reuss heidelbergi germanisztikai szakember által életre hívott kezdeményezéshez eddig több mint ezer professzor és oktató csatlakozott.

"A szervezetek azt hiszik, hogy előírhatják a tudósoknak, hogy milyen feltételek mellett jelentethetik meg a műveiket. Első lépésként azt követelik, hogy a tudományos publikációkhoz mindenki hozzáférhessen, ezt követi az, hogy a dokumentumokat helyezzék el nyílt hozzáférésű szervereken. Mindez azonban az alkotmányban rögzített tudományos alapjog elleni támadás. Ez a jog eddig biztosította ugyanis, hogy a kutatók független személyek legyenek és ne hasson rájuk sem a gazdasági, sem az állami nyomásgyakorlás" - jelentette ki Uwe Jochum konstanzi könyvtáros, a kezdeményezés nyilatkozatát aláíró szakemberek egyike.

Amennyiben nem sikerül megnyugtató módon tisztázni a kérdést, úgy a következő hónapokban fellángolhat a 21. század első, a tudományos és kulturális értékekhez való hozzáférésekkel kapcsolatos nagyszabású vitája.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mad mind #6
    Miért probléma a szabad hozzáférés a tudományos publikációkhoz? A kutató csak magának kutat?
  • Praetor #5
    Sztem ezt úgy tudják leghatékonyabban orvosolni, ha a szerzői jog védte művekre az oltalmi időt (vagyoni jogokra) lecsökkentik a szabadalmi oltalmi idő időintervallumára. Ez azt jelentené, hogy kiadást követő 20-25 év után a vagyoni jogok nem érvényesíthetőek. Persze sokan élnek ilyen jogdíjakból, de az információs szabadság és szerzői jog nem összeegyeztethető. Az információs szabadságot egy belátható időintervallum meg nem akadályoz drasztikusan. A jelenlegi 70 év (amit a szerző halálától kell számítani) bődületesen hosszú idő. A korábbi 50 év megnövelése is indokolatlan volt, csak a harácsoló kiadóknak "sikerült" kilobbizni.
  • Rexhawk #4
    persze
    nem tudtad hogy skizofrén :)
    azé kell annyi alreg neki:)
  • B0nFire #3
    Te saját magaddal beszélgetsz???
  • hottold #2
    Én is a nyílt hozzáférést támogatom, de én nem csak ugatok róla, hanem a konkrét megoldást is közzéteszem.
  • gettoharcos2 #1
    Na végre valami.