Berta Sándor

Már épül a Facebook új szerverközpontja

Egyre inkább körvonalazódik a közösségi portál legújabb számítógép-központja, ami a svédországi Lulea város mellett épül. A mérnökök az ünnepek alatt sem tétlenkedtek, a munkák már megkezdődtek.

Karl Petersen, Lulea polgármestere még mindig élénken emlékszik arra a pillanatra, amikor csöngött a mobiltelefonja és egy kaliforniai menedzser jelentkezett, aki közölte: "Észak-Svédországba akarunk menni." A helyi vezetőt eléggé felkavarta a hívás, mivel a Facebook munkatársai néhány feltételhez kötötték a beruházást. Mindenekelőtt szükségük volt egy szabad területre, ezután el kellett készíteni az építési terveket, s meg kellett szerezni a környezetvédelmi és egyéb engedélyeket. Még aznap, pénteken intézkedett, az első egyeztetésre a Facebook képviselőivel két nappal később került sor. A gyors lépések kifizetődtek, hiszen októberre kiderült, hogy a platform következő szerverközpontját Luleában építi fel. Azóta igen csak felgyorsultak az események.


A létesítmény látványterve

"Néhány héttel ezelőtt itt még erdők voltak" - mutatott körbe Tony Abrahamsson, az építési terület vezetője. A mérnök elégedetten szemlélte, hogy szinte percenként teherautók és markolók hajtanak be a területre, s már készülnek az új számítógép-centrum alapjai. "Az ütemterv nagyon szoros" - tette hozzá a szakember. Az első szervercsarnoknak 2013. márciusra el kell készülnie, ami nem egyszerű feladat, tekintve, hogy összesen három csarnokot kell felépíteni egy 11 futballpályányi területen. Az egyes épületek 300 méter hosszúak és 15 méter magasak lesznek.

A svéd kormány 100 millió koronával támogatja a beruházást. Lulea időközben megalapította a The Node Pole nevű társaságot, amelynek célja, hogy a várost a nemzetközi adatforgalom következő nagy csomópontjává tegye, azt ugyanis a helyiek is pontosan tudják, hogy a Facebookot hamarosan más vállalatok is követhetik. A helyiek emiatt nem aggódnak, a szükséges árammennyiség bőven rendelkezésre áll, hiszen a Luleälv folyó erőművei kétszer annyi áramot termelnek, mint a Hoover gát. Ezenkívül a helyi hálózatok stabilan működnek, a nagy feszültségű rendszerekben 1979 óta nem volt üzemzavar.

Az új szerverközpontban a hideg sarkköri szelet használják majd a számítógépek hűtésére, míg a létesítményt a közeli vízerőmű láthatja el árammal. Az utolsó szervertermet 2014-ben adják át. Ez a létesítmény lesz a legnagyobb ilyen jellegű centrum Európában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • finizlik #2
    Fainság szerintem, majd a Google megveszi :D
  • Bagoly81 #1
    itt nemcsak facebook lesz lesz még itt étterem arcfelismerés titkos szolgálat eco háztartás világ megfigylés google konkurencia és pár kockás inges