Berta Sándor

EU: A jelenlegi szerzői jogvédelem semmit sem ér

A napjainkban használt szerzői jogvédelmi rendszert bírálta Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke. A politikus szerint az állampolgárok gyűlölettel gondolnak a mostani megoldásra.

Neelie Kroes az Avignoni Kulturális és Médiafórum nevű rendezvényen szokatlanul élesen támadta a jelenlegi szerzői jogvédelmi rendszert. Kijelentette: azok a dollármilliók, amiket azért költöttek el, hogy érvényt szerezzenek a szerzői jogoknak, gyakorlatilag kidobott pénznek tekinthetők, hiszen nem voltak képesek feltartóztatni a kalózkodást. Mostanra a helyzet annyira súlyossá vált, hogy az európai állampolgárokban a Copyright szó hallatán megjelenik a gyűlölet. Sajnálatos módon a legtöbb kormány kizárólag az emberek megbüntetésére és nevelésére szolgáló eszközként tekint a szerzői jogra, s nem pedig egy olyan eszközként, amely segíthetne díjazni és ösztönözni a kreatív teljesítményeket.

Túlzás nélkül állítható, hogy a napjainkban hatályban lévő szerzői jogvédelmi rendszer csődöt mondott. Nagy-Britanniában a képzőművészek fele, Németországban közel az 50 százalékuk, míg a legnagyobb európai szerzői jogvédő társaság tagjainak 97,5 százaléka havonta kevesebb, mint 1000 eurót kap a jogdíjakból. Ezzel szemben néhány szektor sztárjainak az elegendő szintűnél jóval több bevételük van. Eközben a művészek többsége kénytelen egy második állást is szerezni azért, hogy túléljen.

Brüsszel számára mindez nyilvánvalóvá teszi, hogy a mostani szerzői jogvédelem a hagyományos céljait már nem képes betölteni. "Vissza kell térnünk az alapokhoz és újra a művészeket kell a középpontba állítanunk. Kreatív üzleti modellekre van szükség azért, hogy a művészet segítségével újra pénzt lehessen keresni. Ehhez azonban egy rugalmas rendszer kell, amit nem lehet egyetlen modellbe tömöríteni. Ehelyett a tartalmakat készítő és terjesztő platformoknak, csatornáknak és üzleti modelleknek is olyan változatossá kell válniuk, mint maguknak a tartalmaknak" - hangsúlyozta az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke.

Neelie Kroes úgy vélte: az internet és az IT-technológiák a kreatív szakembereket hozzásegíthetik ahhoz, hogy közvetlenül a rajongóikkal léphessenek kapcsolatba. A számítási felhő technológia teljesen új lehetőségeket kínál a zeneszámok, a filmek és a könyvek létrehozására, illetve terjesztésére. Ehhez azonban ki kell dolgozni a megfelelő licencjogszabályokat is, amelyek támogatják ezeket az új eljárásokat és biztosítják, hogy a rendszer a művészek érdekeit képviselje. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban az adórendszert is úgy kell átalakítani, hogy az megfeleljen a digitális korszak kihívásainak. Az e-könyveket nem lehet a nyomtatott műveknél nagyobb adóval terhelni, de ugyanez igaz a videókra, a DVD-kre és az online tartalmakra is. A lényeg, hogy a kreatív gazdasági szektor ne várja meg a saját pénzügyi váláságnak a bekövetkezését, hanem lépjen és feleljen meg végre a digitális korszak kihívásainak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Dredd #8
  és mennyire igaza van! hajrá Neelie Kroes!
 • kisemlős #7
  Hacsak nem a népszerűségért csinálja... de végre ki meri mondani! Hajrá!
 • Jagello #6
  Legszívesebben én is megtámogatnám az Artist JEWS-t ...
  Fapapuccsal a Dunáig...
 • RiSeForMuSiC #5
  Jaja, ez a nő most vagy gondolkodik, vagy ebben a hónapban még nem kapta meg a csekkjét az európai nagy kiadóktól.
 • Szefmester #4
  Végül is holland a nő. :) Örömteli hogy vannak még gondolkodó emberek a "hatalommal" rendelkezők között.
 • gosub #3
  Micsoda eretnek gondolatok, hogy a szerzők, alkotók is kapjanak a jogvédők harácsolásából! Megérthetnék, hogy preszerbródi működési költsége vagyis a szerzői jogvédelem nagyon magas.
  Amúgy meg a gondolkodók a kritikus tömeget még nem értek el. Amíg államilag támogatják az artisjust és hasonlókat nehezen lesz valódi elmozdulás.
 • gforce9 #2
  Fura ilyet olvasni, nézd már gondolkodik......
 • thrawnguru #1
  Nahát, végre feltűnt valakinek, hogy nem az emberekkel van a baj, hanem a törvénnyel...