Gyurkity Péter

A csúcskategória felé váltanak a kínai gyártók

Miközben a Nokia fehér változatot dob piacra saját N9 okostelefonjából, a kínai gyártók egyre nagyobb erőfeszítéssel fordulnak a csúcskategória felé, ahol közepes áron kínálják saját megoldásaikat.

Tajvani forrásokra alapozva számolt be több lap is arról, hogy Kínában élesedik a verseny, ezt pedig több vállalat is csúcskategóriás modellek piacra dobásával igyekszik fokozni, jóllehet eddig szinte kizárólag a belépő szintű, igencsak olcsó változatokat részesítették előnyben. Ennek eredményeként itt is megjelenhetnek a kedvezőbb árú készülékek, első körben nyilván a hazai piacon.


Meizu M9

Elsősorban a külföldi gyártókkal folytatott, erősödő verseny miatt kényszerülnek a kínai cégek a váltásra, hiszen olyan nagy nevek küzdöttek ki maguknak kisebb-nagyobb szeletet az országban, mint az Apple, a HTC, vagy a Samsung. Erre válaszul már meg is jelentek a hazai megoldások, ilyen például a Meizu M9, a Xiaomi M1 (1,5 GHz-es ikermagos chippel és 4 hüvelykes kijelzővel, 315 dolláros áron), illetve a Coolpad 9900 (hasonló processzorral és 5 hüvelykes érintőképernyővel). A Huawei és a ZTE már a globális színtéren is megmérettették magukat, ők az eddig 150-200 dolláros kategóriában bemutatott belépő szintű megoldásokat fokozatosan a 300-400 dollárt kóstáló erősebb modellekkel váltják majd le.


Xiaomi M1

A Lenovo a maga részéről rögtön három eltérő készüléket mutatott be Pekingben, több tábla kíséretében. A LePhone S2 1,4 GHz-es Qualcomm chippel, 800 x 480 pixel felbontású TFT-kijelzővel, 512 MB vagy 1 GB memóriával és 8/16 GB-os belső tárolóval érkezik, egy 8 megapixeles kamerával a hátoldalán, 470 dollártól.


Lenovo LePhone S2

A LePhone K2 ezt 4,3 hüvelykes IPS-érintőképernyővel, 1,5 GHz-es ikermagos Qualcomm chippel, 1 GB memóriával és hasonló kamerával fejeli meg, egyelőre ismeretlen áron. Sorrendben a harmadik a LePhone S760, amely 3,7 hüvelykes AMOLED-kijelzőt kap, 1 GHz-es chippel, 512 MB memóriával és egy 5 megapixeles kamerával, valamikor decemberben. Mindhárom példány Android 2.3.5 alatt fut majd.

Európában a Nokia szolgált némi újdonsággal, amennyiben fehér változatot dob piacra saját N9 okostelefonjából, némi szoftveres frissítéssel karöltve. Ugyanazon országokban lesz elérhető az új példány, ahol az N9 eddig is kapható volt, és még az év vége előtt befut. A frissítésben a nagyobb kényelemre és használhatóságra törekednek, itt kisebb módosításokat várhatunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • finizlik #11
    Én már egy kínai billentyűt (miton én mandarin teljesen mind1) néznék meh, hogy hogyan néz ki.

    Mint régi telefonokon, most ezeken meg mondjuk billentyűzeten
  • Inquisitor #10
    Még jó, hogy az Apple cuccok nem a kínai Foxconn gyárban készülnek ugye :)
    Arról meg engem nem győzöl meg, hogy egy iRiver nem volt jobb mindig is MP3 lejátszókban sokkal az Applenél. Meg még sokan mások is. A Creative Zen széria is elég jó volt ... hozzá, hogy a menüjét nyúlja az Apple.

    Egyébként most néztem, hogy ilyen 150-200 dollár között elég érdekes Androidos két SIM-es telefonok vannak. Mindenféle noname kínai és mellettük mások ugyan olyan béléssel, mint Viewsonic vagy a Lenovo A60 ... szóval azért nem adták fel az alsó kategóriát sem.
  • zola2000 #9
    azert van most android / wp7 rajtuk.
  • Szemjuel #8
    el tudom képzelni, hogy a LePhone elnevezésen mennyit gondolkodott a marketinges :D
  • DjDano #7
    Egyelőre ezek nem sok vizet zavarnak, de ha be is törnek majd előbb utóbb a nemzetközi vérkeringésbe, az olcsóságnak ára lesz úgymond.
  • Ender Wiggin #6
    Azért a Meizu nem Apple kategória. Én vagyok az utolsó ember, aki jó szót szól az Apple-ről, de nekem is van egy 4 éves 60GB-s Classicom, s az még működik (néha játék közben fagy, de csak ha alacsony az akku töltöttsége). Kínai mobilhoz volt már szerencsém, jól néztek ki (pont, mint az eredeti, amiről lopták), de az "oprendszer" vicces volt.
  • szemírgerkán #5
    #4 egyetértek Veled, én anno az M6-tal kezdtem, aztán jött az M6SL, M8, és tavasszal váltottam az első képen látható M9-re. A kínai termékeknél a szoftverfrissítés hiányát szokták emlegetni, a Meizu havonta 1-2 frissítést ad ki hozzá, amikor vettem, még android 2.2 ment rajta, aztán amikor kijött, feltettem rá a 2.3-at, de már hónapokkal ezelőtt olvastam, hogy csinálnak hozzá 4.0-t is. Szebb a kijelzője, mint az IPS panelos monitoromnak.

    #2
    334-409$ az alapfizu, + 121$ étkezési hozzájárulás. Persze ez így is több, mint az átlag.
    Engadget beszámoló a gyárról
  • nlght #4
    Nekem Meizu M3 mp3 lejátszóm van és már 4 éve kifogástalanul szolgál (mondjuk a 0 fok körüli hőmérsékletet nem szereti a kijelzője), tesóm ipodja meg már rég kipurcant, pedig kb. egy időben vettük. Szal én elégedett vagyok a Meizu márkával.
  • hurkaur #3
    haha
  • Inquisitor #2
    A Meizu eddig SEM belépő kategóriás készülékeket gyártott szerintem, talán nem véletlen, hogy valami 7-800 dolláros náluk az alapfizu kínai cég volta ellenére. :)
    Lenovonak meg eddig is volt nem belépő szintű telefonja, csak most akarnak kicsit jobban ráfeküdni, jönnek a sok sok modellel.
    Az meg nem baj, ha a túlárazott "márkás" kollégák kapnak egy kis konkurenciát.