Berta Sándor

Boltokban a Kindle Fire

Az Amazon első táblagépe nem igazán győzte meg a tesztelőket, azonban korai lenne még temetni a Kindle Fire-t, hiszen alacsony ára miatt jelentős piaci szeletet hódíthat meg.

David Pogue, a The New York Times megbízásából vette górcső alá a terméket. A szakember általában rajong az új eszközökért, azonban a Kindle Fire nem győzte meg, mivel minden részletben visszatükröződni látta a készülék olcsóságát. A tartalmak lejátszása csak lassan és közel sem zökkenőmentesen valósul meg, ráadásul a tábla PC nem mindig érzékeli a kiadott parancsokat, ami pedig elég zavaró. A Silk böngésző meglehetősen lassan tölti be az oldalakat. Pogue szerint aki egy iPadhoz vagy egy Androidot futtató táblagéphez van szokva, a Kindle Fire szoftveres hiányosságai az őrületbe kergetik majd. A tesztelő reményét fejezte ki, hogy az Amazon hamarosan ki fogja javítani a szoftvereket.


A többi tesztelő sem festett jobb képet a táblagépről. Tim Stevens, az Engadget munkatársa ár szempontjából egy nagyszerű ajánlatnak nevezte a Kindle Fire-t és úgy gondolja, hogy talán a legjobb módon valósította meg a digitális tartalmakkal kapcsolatos bevásárlási lehetőségek integrációját egy mobil eszközökön. Nincs külön vásárlást segítő szoftver, hanem az egész termék egyetlen nagy üzlet. A kezelési nehézségek azonban nála is lerontják az összképet, a legutóbb használt alkalmazásokat és tartalmakat összegyűjtő menüpont kezeléséhez például idegesítően precíz mozdulatokra van szükség.


Az akadozó tartalommegjelenítés alighanem a mindössze 512 megabájt memóriára vezethető vissza, emellett az is előfordulhat, hogy mégsem sikerült tökéletesen az Android 2.3 gépre portolása. Szintén problémát jelent, hogy a flashmemória mindössze 8 gigabájt, amit nem lehet bővíteni. Ésszerűbb lett volna egy 16 vagy 32 gigabájtos verzió piacra dobása, mert van, aki nem megosztani akarja a különböző tartalmakat, hanem eltárolná őket. A Kindle Fire összességében a RIM Blackberry PlayBook készülékére hasonlít.


Joshua Topolsky, a The Verge szakértője a legnagyobb hibának a megfelelő alkalmazások hiányát tartotta. Ugyan jelenleg 10 000 program érhető el az Amazon tábla PC-jére, azonban ez a szám az App Store vagy az Android Market kínálatához képest egyszerűen túl kevés, az Android 2.3 pedig már elavult operációs rendszer és ezen az optimalizálás sem segít. A Silk szerinte is túl lassú, viszont a Kindle Fire és az Amazon Store összekapcsolása jól sikerült. Amennyiben stabil WLAN-kapcsolat van, úgy a filmek, e-könyvek, MP3-as számok és más anyagok letöltése gyors és egyszerű.


Végül, de nem utolsósorban a Gizmodo is tesztelte az új jövevényt. Az összegzés alapján a Kindle Fire nagyon egyszerűen és intuitív módon kezelhető, s egyáltalán nem hasonlít a többi Androidot futtató táblagépre, ami szerinte nagyon jó dolog. A tartalmak lejátszása közbeni akadozásra a Gizmodo szerkesztői is felfigyeltek, sőt, a jelenség gyakran még a digitális könyvek lapozása közben is megfigyelhető. Ennek ellenére a Kindle Fire az érte kifizetett pénzt mindenképpen megéri, s bár összességében nem lett iPad-gyilkos, de saját árkategóriájában bőven sikeres lehet.

Az Amazon táblagépét Jeff Bezos, a cég elnöke mutatta be szeptember végén. A Kindle Fire bevezető ára 199 dollár, ezzel gyakorlatilag fele annyiba kerül, mint az iPad. A webes közösség jól fogadta a terméket, amire az első napokban több százezer előrendelés érkezett. Az amerikai vállalat egyébként szinte minden pénzét a Fire-ba öli.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ferrer #12
    Gondolom eBayről azért lehet rendelni.
  • SaGa #11
    Az eddig is volt, csak 0 USD. Mivel a pénzügyérünk elkezdte feszegetni az ÁFA mértékét, rádöbbentek a vámosok is, hogy azt is fizetni kellene így, az Amazon ezt is elkéri.
    Rendelj szlovák vagy német címre és nem kell ezt a 30$-t kipengetni...
  • conjurer #10
    Már nem lehet, "import fees deposit" van, ami a 100 dodós sima Kindle4 esetén 30$.
  • SaGa #9
    Még nem. A Kindle Touch-ot és a Fire-t karácsonyig (vagy kicsit tovább) csak az USA-ban forgalmazzák, hogy elkerüljék a tavalyi kifogyási problémát.
    A Kindle 3-at rögtön elkezdték mindenütt forgalmazni, majd november közepetályán rájöttek, hogy így nem marad odahaza a boltokban elegendő, így január közepéig felfüggesztették a külföldre eladásokat. Meg lehetett rendelni, de január 20.-a körüli szállítással. Ezt akerják elkerülni, így innen még nem rendelhető, csakúgy 2 hónap múlva.
  • Tetsuo #8
    Még egy milliardosnak sem eri meg, ha nem erre van szuksege.
  • passatgt #7
    a sima kindle-t lehet rendelni amazonról, fizetik a vámot meg a postát is ha jól tudom, gondolom ilyet is lehet venni ugyanígy
  • freemanone #6
    utánnajárva 1 kicsit visszább szívom az ellenfele jelzőt :D
    De USA-t tekintve ipad2 500$ míg ez 200$
  • DjDano #5
    Itthon hivatalosan nem jelenik meg, a zugárusok meg ennyiért adják amennyiért nem szégyenlik
  • freemanone #4
    Fele annyiba kerül mint ellenfele: iPad2
    Kategóriájában veszett olcsó. Más kérdés, hogy az ócska forint miatt és az országban élvő átlagfizetéseket nézve nem éri meg a népnek.
  • MaRee #3
    Árgépen 75ezerért van, hát ha ez olcsó akkor nem tudom.