Berta Sándor

Minden pénzét a Kindle Fire-be öli az Amazon

A kereskedőcég a hardver- és tartalomkínálatával egyre inkább az Apple kihívójává lép elő, azonban a mindent a növekedésnek alárendelő stratégiája meglehetősen kockázatos, ráadásul a befektetők és a részvényesek sem nézik túl jó szemmel.

Bekövetkezett az, amire számítani lehetett: az Amazon nyeresége az elmúlt negyedévben 73 százalékkal csökkent. A fő ok a Kindle Fire piacra dobása. A cég nettó nyeresége az idei esztendő harmadik negyedévében csupán 63 millió dollárt tett ki és ez jóval kisebb összeg annál, mint amire az elemzők számítottak. A hírre az Amazon részvényeinek ára azonnal esett. Az igazi problémát azonban az idei esztendő utolsó negyedéve jelentheti majd, ugyanis akkor a társaság akár 200 millió dolláros veszteséget is elkönyvelhet majd, dacára a karácsonyi forgalomnak. Ezt az eredményt legfeljebb csak az fogja kozmetikázni, hogy közben az Amazon forgalma 44 százalékkal, 10,88 milliárd dollárra nőtt.

Az Amazon amiatt került ilyen helyzetbe, mert egy ideje komoly összegeket fordít a fejlesztésekre és a bővítésekre, valamint reklámokra. A társaság egyrészt szeretné minden eszközzel megvédeni a piacvezető pozícióját az online kereskedelemben, még akkor is, ha ehhez az kell, hogy szinte haszon nélkül kínálja a termékeit, másrészt viszont egyre inkább tartalomszolgáltatóvá válik, ebben a stratégiában pedig kiemelt szerep jut a Kindle Fire táblagépnek. Az Amazon profitálni akar a gyorsan növekvő, de az Apple által uralt tábla PC-piacból.


A legnagyobb pénznyelő a Kindle Fire, amely eddig fejlesztésének költségeivel vitte az Amazon pénzét, a jövő hónaptól azonban már értékesítése is veszteséget okozhat. A táblagép 199 dollárba kerül, viszont a gyártási költségei elemzők szerint elérik a 210 dollárt, azaz minden, az iPad árának feléért eladott masinán 10 dollárt buknak. A szakértők abból indulnak ki, hogy az Amazon a veszteséget is bevállalva próbál meg szembeszállni az Apple-lel. Mindez hosszú távon kifizetődő lehet, mivel a Kindle Fire tulajdonosai valószínűleg a cégnél vásárolnak könyveket és zenéket, így megtérül a veszteség. Addig viszont ez a stratégia okoz néhány álmatlan éjszakát a tengerentúli cég vezetőinek, részvényeseinek és befektetőinek. A másik bevételi forrást a szerverközpontok kiépítése és bérbe adása jelentheti.

Jeff Bezos, a cég vezetője szeptember végén mutatta be az Amazon legújabb táblagépét, amit a webes közösség jól fogadott és amire már az első napokban több százezer előrendelés érkezett. Az Amazonnak nem csak a várható veszteségek miatt kell aggódnia, hanem azért is, mert egy texasi cég szabadalomsértéssel vádolta meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kindle #39
    Tavasszal megjelenik egy újabb verzió, nagyobb kijelzővel, én már azt várom!
  • narumon #38
    Valamit te nagyon össze keversz és látom fogalmad sincs a gyártásról. Ez még összességében nem gond, de akkor kérdezzél. Én pl gyártatok terméket külföldön. Kíváncsi vagy a részletekre? Szívesen leírok egy két dolgot ha igen. Azt pl most mondom, hogy a gyártási ár MAXIMUM a forgalomba helyezés 15-20%-a, mert az hogy le van gyártva neked valami még semmit nem jelent, kb tizenöt-húsz különféle ár rakódik még rá, mire te azt a boltban látod.
    Ezért is írtam az elején; az, hogy látsz egy kínai kis gépet olcsón, vagy egy kínai LCD-t az nagyon messze van egy tablettől, főleg ha minőségi szolgáltatást / terméket akarsz árulni.
  • narumon #37
    Meg egy egyszerű kijelzője van az Amazon IPS/Gorilla Glass kombójához képest. Így hirtelen...
    És még azt sem tudjuk, hogy a lenovo nem-e bukik a tábláján...
  • Jackal #36
    LEnovoba 1 procis chip van, a kindle-ébe 2. annyi a különbség, de lenovo nem a hűdeolcsón adom acer/samsung árazást alkalmazta eddig, gondolom tableteknél se...
  • Jackal #35
    Mondtam egy szóval is hogy máshol ez nem fordulhat elő? Mi köze a kettőnek egymáshoz, mert nem látom hogy egy tablet mitől technikai újítás, sőt elárulom azt se látom mitől került anno 20x többe legyártani anno egy dvd /bluray írót mint most.
    A tabletben semmi, azaz semmi olyan újítás nincs amitől rohadt sokba kerülne összerakni, 7 colos lcd kb 50-60dollár lehet, láttam 25 dollárért pendrive méretű SOC gépet 700mhz 128 ram, webkamera, usb (nem szeretetszolgálatból gyártják/árulják annyiért) egy aksi, kártyaolvasó, wifi kell bele ami szintén pár ezer forintos költség max. + burkolat, csomagolás. Számolsz hol tartunk?
  • narumon #34
    No és akkor most hasonlítsd össze ennek a lenovonak a belső tartalmát a Kindle Fire-ével. És utána ismét megkérdezem, a negyedolyan tudású gépet a lenovo miért adja ugyanannyiért? Úri kedve miatt?
  • Amiga #33
    Igen, a 22-es posztban, te szerencsétlen. :-)

    Az ipar számtalan területén előfordul, hogy veszteséggel adnak el valamit, hogy a kiegészítőkön és a társult szolgáltatásokon kaszáljanak. Miért kell ezzel az egyszerű ténnyel vitatkozni? xD
  • Jackal #32
    Beszélt itt valaki konzolokról?
  • chuky123 #31
    Mondjuk 200 dollárt megér szerintem. De Magyarországon biztos jóval drágább lesz.
  • chuky123 #30
    A gyártóknak azért is vesztesség eleinte a gyártás mert be kell ruházni új gyártósorokba ami rengeteg pénz. Persze kiszámolják hány legyártott termék után lesz nyereséges a gyártás. Addig lehet el kell telnie legalább 1 évnek (szerintem)míg nyereséget termel. Ezt csak nagy cégek tehetik meg.