Berta Sándor

A várható árcsökkenés ellenére beszáll az SSD piacra az AMD

A processzorgyártó hamarosan elkészítheti és bemutathatja az első SSD-termékcsaládját annak ellenére, hogy több gyártó is áresésre számít.

Az új eszközök az AMD és a Toshiba együttműködésében készülnek majd. Miután a japán társaság tavaly decemberben felvásárolta az OCZ-t, ezért gyakorlatilag minden egy ilyen projekthez szükséges alkatrésszel és technológiával rendelkezik már. A kiszivárgott információk alapján az AMD-nél egy külön csoport foglalkozik a készülékek technikai specifikációinak kidolgozásával és azzal, hogy az új termékcsaládot beleillessze a konszern jelenlegi portfoliójába. A Toshiba várhatóan az általa kifejlesztett 19 nanométeres gyártási eljárással készülő NAND-chipeket és az OCZ egyik (Barefoot-)vezérlőjét használja majd fel.

Az AMD-nek nem célja kiemelkedő piaci részesedés vagy jelentős nyereség elérése, sokkal inkább az, hogy az SSD-it összekapcsolhassa a többi termékével, a grafikus kártyáival, memóriáival és processzoraival. Így ugyanis az eddiginél sokkal kedvezőbb helyzetbe kerülhetne az OEM-partnereivel folytatott tárgyalásokon, hiszen egy komplett ajánlattal keresheti meg őket, mindössze csak az alaplapok hiányoznának a kínálatból. A tervek szerint két modell lesz kapható, egy 120 és egy 240 gigabájtos típus. Évekkel ezelőtt AMD grafikus kártyák és memóriák piacra dobásának hírét szkeptikusan fogadta a szakma, most viszont már nem igazán van nyoma a kétkedésnek.

Az AMD épp jókor akar belépni az SSD-meghajtók piacára, hiszen április elején Larry Martinez-Palomo, a Toshiba tárolóeszközökért felelős marketingmenedzsere azt mondta, hogy a kereslet rendkívül gyorsan nő, de ezzel párhuzamosan a flashmemória-gyártási kapacitások is növekednek, így várhatóan tovább fog csökkenni az SSD-meghajtók ára.


Ez utóbbi hírnek a Samsung nyilvánvalóan nem örül, a dél-koreai társaság illetékese úgy vélte, hogy nem éri meg árharcot folytatni más gyártókkal. Sun Spornraft, a Samsung menedzsere közölte: osztja azt az álláspontot, hogy az SSD-meghajtók a közeljövőben még olcsóbbak lesznek. Hozzátette, hogy új technológiák is segíthetnek majd abban, hogy az embereknek még nagyobb tárolókapacitást kaphassanak a pénzükért, azt viszont nem részletezte, hogy melyek lehetnek ezek a technológiák.

A Samsung a felhasználóknak TLC-alapú SSD-meghajtókat kínál, többek között a 840 Evo nevű modell is TLC-NAND flashmemóriára épül. Emellett a vállalat - a 3D-NAND flashmemóriák létrehozása kapcsán - számos gyártóval együttműködik, ez a technika jelentheti ugyanis a későbbi 1 terabites flashmemória-chipek alapját. Jelenleg a piacon csak 128 gigabites chipek léteznek. Spornraft szerint az erősen csökkenő árak a megnövekedett kínálatnak köszönhetők. Ugyan az SSD-piac a merevlemez-piachoz képest még kicsi, de a Samsung szemszögéből az SSD-meghajtók "már megérkeztek a tömegpiacra". A dél-koreai óriáscég számára a közeljövőben az jelenti az igazi kihívást, hogy árak és teljesítmény szempontjából tovább optimalizálja a termékeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BrockSamson #10
    Nekem evekig volt Win7 egy 60-as OCZ Vertex 2-n, es meg 15-20 gigat szabadon is tudtam hagyni.
    (Fun Fact: 3 hettel a gari lejarta utan adta meg magat. :D)

    Kivancsi vagyok a 120-as Intel meddig huzza.


  • MsUser #9
    Sajnos az x64 es Win7-8 hamar képes kinőni a papíron 64Gb-os SSD-t :(
    És az sem utolsó szempont hogy az SSD-nél is kell üres tárhelyet hagyni a hosszabb élettartam miatt, mivel automatán átmozgat adatott hogy kímélje a CHIP-eket.
    Egyébként most volt akciós az AQUA-ban a 64Gb-os SATA3 Kingston SSD 14000.-Ft ért.
  • Ahoy #8
    Jah... 2011-ben vettem egy 64-es Samut, és máig biztosan állíthatom, bármennyit költöttem PC fejlesztésre, ez érte meg a legjobban. Isten ments, hogy HDD-s gépre kerüljek mégegyszer :D Ha megtörténik, a hajamat tépem... Azóta majdnem feleződött az ár, mert már 19-ért kapok egy 120-as Samut, akkoriban pedig 25K volt a 64-es. Bőven elég még most is...
  • NEXUS6 #7
    Szerintem rencermeghajtónak már egy 64GB-os is jó volt. Az én gépemben már jó pár éve ilyen csibészkedik.

    Filmeket, meg nyugodtan lehet hagyományos vincsin is tárolni. Szal szerintem már eddig is érdemes volt váltani. A szuperolcsó 1TB-ra meg hülyeség várni.
  • sirpalee #6
    Én decemberben vettem ssdket, akkor ez a típus 200 euró körül volt, most meg már csak 165.
  • Keiichii83 #5
    Fura, idén nem égett még le semmi?! Felháborító!
  • sanyicks #4
    Még mindig csak legenda ez az SDD árcsökkenés, mindig hallok róla, de 1 éve idönként megnézem a boltok árait, és semmiféle csökkenés nincs. 250 gigás ssd-k még mindig 42k-ba kerülnek, mint 1 éve.
  • RAZOR27 #3
    belép még 2-3 gyártó aztán elönti mindet az árvíz, tűz, földrengés vagy megcsúsznak egy banánhéjhon és mindjárt 3x annyiba fognak kerülni
  • Inquisitor #2
    "Jelenleg a piacon csak 128 gigabites chipek léteznek"

    Ez mennyire biztos? Csak mert a 840 EVO 1TB-os kütyüjén (mSATA) kemény 4db chip van összesen, amik darabja 256GB, ami meg 2048 Gigabit-re jön ki nekem.

    "Az alacsony csíkszélesség, illetve a TLC típusú működésnek köszönhető, hogy a Samsung már mSATA formátumon is meg tudta valósítani az 1 TB-os kapacitást, mely összesen négy darab NAND chipből tevődik össze. Ezzel szemben a hasonló kapacitású 2,5"-os modell még nyolc chipet alkalmaz, ugyanakkor a lapkák száma gyakorlatilag megegyezik, csupán az mSATA modell esetében egyetlen chipben kétszer annyi (8 helyett 16) lapka kapott helyet, ergo egy chip kétszer akkora, egészen pontosan 256 GB kapacitással bír."
  • Inquisitor #1
    Persze, hogy esnek az árak, ha nő a kereslet és a gyártókapacitás, de pont ezek miatt most még érdemes belépni a gyártók sorába. Mondjuk AMD márkanév alatt eddig is volt SSD, csak most már ők maguk gyártanák ha jól értem?