Berta Sándor

A webes közösség jól fogadta az Amazon új táblagépét

A legismertebb IT-bloggerek abban szinte kivétel nélkül egyetértenek, hogy a Kindle Fire alapjaiban fogja megváltoztatni a táblagépek világát. A kérdés csak az, hogy ez a változás milyen irányú lesz, hiszen könnyen lehet, hogy nem is az Apple, hanem a Google számára jelent fenyegetést az új termék.

"Az Amazon nemrég megleckéztette a tábla PC piacot. A Fire lehet az első sikeres Androidos táblagép" - írta a Mashable nevű amerikai blog, amelynek szerkesztői természetesen nem feledkeztek meg a hiányosságokról sem, így például, hogy nincs mikrofon és integrált videokamera, a kijelző pedig nem igazi multitouch-képernyő, hiszen egyszerre legfeljebb két ujjat lehet használni. Ennek ellenére a készülék teljesen kielégítő, mivel tartalmak megtekintésére hozták létre, az Amazon kínálatában pedig bőségesen van anyag.

Egy másik blogger, az Apple-lel szimpatizáló John Gruber is el volt ragadtatva az új eszköztől. "A Fire reklámszlogenje gyakorlatilag mindent elmond: Rengeteg tartalom, ultragyors webes böngészés. Ez a legjobb marketingüzenet: egyszerű, megszólítja az embereket és még igaz is. amennyiben valaki vásárolna magának egyet az új tábla PC-ből, akkor nem lesz problémája azzal, hogy miként találja meg az érdekes könyveket, filmeket és alkalmazásokat. Végre választ kaptunk arra a kérdésre, hogy miért kellene valakinek vennie egy ilyen táblagépet. A Kindle Fire azért érdekes, mert olcsóbb az iPadnél és az Amazon egy teljes digitális rendszert kínál, aminek egyáltalán nem kell elbújnia az Apple megoldásai mellett. Az Amazon ugyan kevesebb alkalmazást kínál, de jóval több könyvet" - foglalta össze a véleményét John Gruber.


Az Apple Insider által idézett Gene Munster, a Piper Jaffray piaci elemzője ugyanakkor visszafogottabb volt. Úgy vélte, az Apple az értékesítésben előnyösebb helyzetben van, mivel az Amazon aligha lesz képes néhány milliónál több Kindle Fire-t piacra dobni karácsonyig. Ráadásul az is problémát jelent, hogy az optimalizált Android 2.1 nem teszi lehetővé a Honeycomb-alkalmazások futtatását és az Android Market használatát.

Érdekes véleményt fogalmazott meg Michael Gartenberg, a Gartner munkatársa: "Az igazi vesztes nem az Apple, hanem a Google és az Android ökorendszere. A Kindle Fire pedig nem egy iPad-gyilkos, mivel teljesen más piacot céloz meg. A készülék nagyon sikeres lehet anélkül is, hogy bármit levadászna."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Ruley #13
  Ma volt egy tök ilyen jelenetem a vonaton, a mellettem ülő nő próbált a tabletjével olvasni, árnyékolta a kezével, meg minden, én meg közben elővettem az e-readeremet, és mosolyogva beletartottam az ölembe sütő napfénybe. Pont ez jutott eszembe róla, hogy ez tisztára olyan mint egy reklámban.
 • Komolytalan #12
  Ugyebár én arra válaszoltam, hogy miért a Kindle rontaná az Android piacát. Egyiknek se Magyarország az elsődleges piaca, mondhatni porba fingó kis senkik vagyunk, és legfeljebb ezrelék nagyságrendben befolyásoljuk a piacot azzal, hogy nem Kindle Fire-t, hanem Androidos tabletet veszünk. USAban innen kezdve konkrétan nincs értelme se a Galaxy Tab-nak, se semmi más Androidos tabletnek. Lehet rajta Android 8.0, ha lassabb mint a customizált 2.1, és nincs tartalom, a marketben meg 90% gagyi, 10% használható az arány. Amit az Apple törvénymódosítással meg milliárdos szabadalmi portfólió tarhálással nem tudott elérni (hogy betiltsa az Androidot), azt az Amazon egy csuklómozdulattal elintézte neki (egyelőre USA szinten).
 • Komolytalan #11
  Magyarhont ki nem sz.rja le? Majd lesz itt is kapható 5 év múlva, ha lesz némi üresjárat az Amazonnál, és unalmukból kiterjesztik Magyarországra is a szolgáltatásukat.
 • sanyicks #10
  bizony bizony, lásd az aláírásom :D
 • Sir Ny #9
  Cseszheted, ha nem lesz kapható magyarhonban. Lehet majd nézni, ahogy mindenkit a földbe döngöl az USÁban, és csorgathatjuk majd a nyálunkat.
 • Komolytalan #8
  És melyikhez adnak +79USD-ért 1 évnyi korlátlan filmnézést is? A tablet tartalom fogyasztásra való. Az amazon olcsón adja a tabletet, és olcsón adja hozzá a tartalmat. Más gyártók a HW-t is drágábban adják, tartalmat meg nem is szolgáltatnak (ez utóbbi alól kivétel az Apple).
 • conjurer #7
  Az eink-es kindle-t nem váltja ki.
 • DjDano #6
  WAyteq Xpad 70 kb a Kindle Fire árán van , viszont jóval gyengébb a hardvere... Az Amazon táblagépének egyik nagy hátránya, hogy egy átalakított Android 2.1 van rajta, viszont tutira lesznek majd főzött romok hozzá ás akkor igazán meg fogja érni az árát, még ha olyan dolgokat nélkülöz is mint a HDMI, kamera és beépített mikrofon. Előnye viszont a szolgáltatáskínálat amit az Amazon biztosít mögé.
 • Inquisitor #5
  A tablet szerű megoldás értelme abban van vagy lesz, hogy ma minden igaz nem csak könyveket, hanem egyéb tartalmakat (film? zene? akármi?) is fognak rá árulni, és az eBook meg könyvekhez és zenéhez jó csak.
 • Inquisitor #4
  Tele van olcsó androidos médialejátszó és eBook cuccokkal a piac, miért pont a Fire lenne az ami rontaná az Android piacát? Akinek teljes értékű Tablet kell, az úgy is vesz olyat. Fire árában nem márkás androidos Tablet itthon is kapható. Kint meg a PlayBook most esett 200USD-re ...