Berta Sándor

Szabványosíthatják a gesztusvezérlést

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a gesztusokkal való irányítás a közeljövőben világszerte el fog terjedni és nem csak a videokonzolok esetében lesz megszokott.

Piaci elemzők becslése alapján a jelenleg 200 millió dolláros gesztusfelismerési hardver- és szoftverpiac 2015-re a háromszorosára fog növekedni. Mindezt elősegítheti, ha a felhasználók és a televíziók között megvalósulnak a távirányító nélküli interakciók. A Nintendo Wii és a Microsoft Kinect rendszerei által fémjelzett úton a jövőben a televíziógyártók haladnak majd tovább. A gesztusok előnye, hogy minden felhasználó számára természetesek, ugyanakkor tökéletesen képesek helyettesíteni az egeret, a joystickot, a billentyűzeteket és minden egyéb vezérlőeszközt.


A PrimeSense bemutatója a CES kiállításon

"Eddig többnyire a konzoloknál és a videojátékoknál lehetett találkozni gesztusvezérléssel, ez azonban csak a kezdet" - állítja Avaid Maizels, a PrimeSense nevű cég alapítója. "A GoogleTV és más korai, a számítógép, illetve a televízió összekötését célzó kísérletek azon buktak el, hogy mindenképpen szükség volt hozzájuk olyan bonyolult vezérlőegységekre, mint a billentyűzet" - közölte a szakember. A PrimeSense munkatársai több kísérletet is végeztek a Kinecttel, és bejelentették, hogy együttműködnek az Asus céggel a WAVI Xtion nevű megoldás kifejlesztésére.

Maizels véleményét osztja Daniel Simpkins, a Hillcrest Labs vezérigazgatója is, aki szerint a gyártók közül leginkább az LG karolta fel a témát. Az LG Magic - Motion nevű rendszere már támogatja a legújabb televíziókat és átmenetet képez az eddig megszokott vezérlőegységekkel való irányítás és a gesztusvezérlés között. A Magic Motion teljesen a felhasználóra bízza, hogy melyik megoldást választja.


Az LG mozgásérzékelős távirányítója

Természetesen a gesztusvezérlésben rejlő lehetőségek jóval túlmutatnak a televíziók távirányításán. A Walt Disney és más vállalatok már most is a SoftKinetic 3D-s kameráit használják plakátjaik elkészítéséhez. Az EyeSight nevű izraeli cég pedig a gesztusvezérlést meg akarja jelentetni az okostelefonokon és a táblagépeken. A kifejlesztett alkalmazás és a telefonok előoldalán található kamera segítségével a készüléktulajdonosok egyetlen kézmozdulattal elutasíthatják a nem kívánt telefonhívások fogadását.


Az EyeSight reklámja

Maizels szerint a gesztusvezérlés megjelenhet az autókban, a telefonokban és a szórakoztató elektronikai berendezésekben is. A jövőben már a legapróbb, akár az öntudatlan gesztusok is kiértékelhetők lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #14
    A hangvezérlés is azért működhet mert szabványosítva van. A szabvány pedig maga az emberi nyelv. Ha minden készüléknek meg kéne tanulni külön a nyelvét (mindegyikhez azon a nyelven kéne szólni ami a gyártóé, kínaihoz kínaihoz, japánhoz japánul, stb.), akkor nagyon kusza lenne.
  • thsanyi5 #13
    Ha a hangvezérlésnél hátulütő az, hogy nem tudja a gép hogy most neki szóltál-e akkor ennél még inkább. Nem egy olyan embert láttam már aki előszeretettel hadonászik maga előtt a kezeivel miközben beszél. Hangvezérlésnél mi lenne ha nevet adnánk a gépeknek? (mint egy háziállat neve, nekik is úgy szólnak általában hogy mondják a nevüket: "buksi gyere ide") és akkor tudják ha nekik szólunk. Illetve bizonyos dolgok név nélkül is egyértelműen vonatkozhatnak rájuk. Ha olyasmit említünk ami az ő hatáskörük akkor nekik szólt, ha nem akkor valószínűleg nem is tudják végre hajtani. Pl a tévének hiába mondom, hogy hozzon egy sört. De egy erre képes robot hűtőszekrény már ismerheti az utasítást.
  • FlashMaster #12
    Viszont kialakulhat egy új küzdősport, a 'ki dönti el, hogy mit nézzünk' :D
    El tudom képzelni, hogy hadonásznak a családtagok, hogy:
    -Én a barátokköztöt akarom nézni!!
    -Senkit nem érdekel az a sz*r, a másikon kezdődik a rambo 6, azt nézzük!
  • woar #11
    Egy biztos, a kinél van a távirányító mizéria ezzel megszűnik :)
  • mad mind #10
    Ninja! Japó!
    A hangvezérlésnek a legfőbb hátulütője, hogy a gép nem tudja értelmezni, hogy miért mondtad az adott szót, és képes a beszélgetés közben, vagy pont a tvben elhangzott szavakra reagálni.
    A való élet nem Star Trek.
  • samebadi #9
    Az a kib.szott emberi lustaság...
  • thsanyi5 #8
    Azt elfelejtettem mondani, hogy ha ingyen lenne persze nem ellenkeznék. Bármi kis fejlesztés jöhet. Akármilyen haszontalan is legyen. Maximum nem használom. De ha esetleg 500 dollár felárat akarnak egy ilyenért amikor az alap vezérlést gyárilag kapom..
  • thsanyi5 #7
    Kicsit hülyeségnek tűnik a szabványosítás ilyen téren. Mintha azt mondanák, hogy szabványosítják a gépek menüjét. Minden tv, mosógép, dvd menüje ugyanúgy néz ki, vagy minden távirányító egyforma. Az is hülyeség lenne ahogy ez is. Miért ne lehetne mindennek egyedi. Ott a használati utasítás, tessék megtanulni amit a gyártó kínál vezérlés szempontjából. Legyen ez akár gesztusokkal de akkor is ez a helyzet.
    De úgy összegében véve is értelmetlen az ilyen vezérlés. Pár jel bele fér. De nem látom, hogy tudna ez helyettesíteni egy egész távirányítót. A hangvezérlés inkább képes lenne rá. Senkinek nem nehéz megtanulni 10-20 szót amivel irányít egy tv-t. De ugyanennyi kézmozdulatot már nehezebben sajátítana el bárki. Ráadásul mindig ott lenne az, hogy a kamerába kell nézni... Sőt természetesebb érzetet is adna, ha beszélni kéne. Pl azt mondom, hogy kapcsolj a 2es csatornára, mert kezdődik a sorozatom. Ha ezt megérti a tv tökéletes. Ha elé kell álljak és rajzoljak egy 2est a levegőbe akkor már inkább nyomom meg a távirányítón a 2est.
  • samebadi #6
    Már csak egy pálca kell, hogy a gépek tudják mikor szeretnéd utasítani őket és jöhet az -

    Wingardium leviosa!!!
    Tévéusz bekapcsolatusz!!!
    mosasusz elindulusz!!!!
    kocsiusz idejösszusz!!!!

    ösztönösen rajongunk a mágiáért, ha nem is abban a formában, de... miért hagynánk ki. Erről a szabványosításról rögtön ez ugrott be.
  • Etinger #5
    Jó lenne az IS. De mi van a némákkal? : ) Jó lenne ez, csak kellenek alternatívák. Pl távirányító + hangvezérlés IS : )