Berta Sándor

3D-s videózás különleges szemüveg nélkül

A Faunhofer Társaság Heinrich Hertz Intézetének (HHI) kutatói olyan rendszereken dolgoznak, amelyek lehetővé teszik a 3D-s felvételek valós időben való elkészítését, különleges szemüvegek nélküli megtekintését és továbbítását. Ez eddig nem volt lehetséges.

"A 3D-s televíziózás csak akkor fog áttörést elérni, ha lehetőség lesz a 3D-s felvételek megtekintésére szemüveg nélkül. Jelenleg ez egyszerűen túl kényelmetlen megoldás" - mondta Frederik Zilly, a HHI munkatársa. A német kutatóintézet 12 partnercéggel és -intézménnyel közösen dolgozik a MUSCADE projekt keretében, a céljuk olyan technológiák kifejlesztése, amelyek szemüvegek és más kiegészítők nélkül is biztosítják a kényelmes 3D-s televíziózást.

Az utóbbihoz úgynevezett autosztereoszkópikus kijelzőkre van szükség, amelyeket különleges optikai fóliákkal szerelnek fel. Ezek a kijelzők és a fóliák két különböző képet jelenítenek meg a bal és a jobb szem számára. Ahhoz, hogy a 3D-s televíziózás tökéletes élményt jelentsen és megvalósulhasson minden egyes felvételt 10-12 szögből rögzítenek, így a néző akkor is tökéletesen 3D-s képet lát, ha egy kicsit elfordítja a fejét.


Az európai uniós MUSCADE projektben magyar cég is részt vesz: a Holografika Kft. A program keretében a szakemberek nem a megszokott kétkamerás módszert alkalmazzák, hanem négy kamerával dolgoznak, mindez azonban drágábbá és bonyolultabbá teszi a felvételek rögzítését. Zilly is elismerte, hogy a négy kamera egymáshoz kalibrálása akár több napot is igénybe vehet, a szakember kollégáival együtt éppen ezért egy olyan megoldáson dolgozik, ahol ez az időtartam 30-60 percre rövidíthető le.

Emellett lehetővé kell tenni, hogy a 3D-s felvételek készítése és továbbítása akár valós időben megvalósuljon és szükség van egy hatékony videokódolási eljárásra is. Utóbbira azért van szükség, mivel a négy kamera akkora mennyiségű adatmennyiséget generál, amit tömörítés nélkül gyakorlatilag lehetetlen feldolgozni és a meglévő hálózatok sem lennének képesek ezt az adatmennyiséget zökkenőmentesen továbbítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laza #8
    Mint ahogy az előbb írtam, a kényelmes megoldás a cél. Kényelmetlen már régóta van :)
  • Laza #7
    A cikkben benne van a lényeg:
    "szemüvegek és más kiegészítők nélkül is biztosítják a kényelmes 3D-s televíziózást"

    A mai szemüveg nélküli 3D megjelenítők nézésére mindent el lehet mondani, de azt nem, hogy kényelmes. Mondjuk egy nagy képernyős ilyen TV-t biztosan kényelmesebb lenne nézni, mint pl a Nintendo 3DS képernyőjét, de még akkor is csak egy személy részére nyújt élvezhető 3D-t.
  • endrev #6
    Most nem azért, de az Allee-ban már vagy egy éve van ilyen 3D-s televízió, amihez nem kell szemüveg, reklámok mennek rajta. Egy prizmarendszer szétbontja a két képet és sávosan küldi az egyik illetve a másik szembe: ha rossz helyre állunk, szétesik a térhatás, és a megfelelő és nem megfelelő helyek a készülék előtt vízszintesen sávosan ismétlődnek.
  • glomgold #5
    Előbbi hozzászólásomból kimaradt sajnos a MUSCADE-link a magyar kapcsolatról:
    http://www.holografika.com/R-D-Projects/EU-FP7-Projects.html
  • glomgold #4
    Ez a MUSCADE project valóban nem egy mai dolog és a cikkben említett 12 cég egyikeként ahogyan azt a mellékelt linkem is mutatja ,mi magyarok is képviseltetjük ám magunkat (kár hogy a cikk író erről lehet, hogy mit sem tud...)!

    Idén a Millenárison egyébként már ki lehetett próbálni a szemből vetített szemüveg nélküli 3D mozit, melyet a magyar holografika cég C80-as típusú kijelzője biztosít, ( tudtommal ez volt vállalat első nyilvános - vagyis bárki által megtekinthető - magyarországi bemutatója is, melyre elhozták saját fejlesztéseiket) és valóban olyan volt számomra ez a budapesti dolog, mintha a jövőben járnék a látvány hibátlan és tökéletes és kérdeztem is a gyártó standjánál, hogy ugye a világon nálunk nyílik először ilyen mozi, de sajnos erre nem kaptam választ :-(


    Videó a 2011. május 18. megrendezett budapesti InnotechShow-ról : http://techshow.mmklaszter.com/

    Videó a HOLOVIZIOról a Techshow-n:
    http://www.holografika.com/Videos/3D-glasses-free-cinema-system-Innovation-TechShow-2011-304.html,

  • KopaszIsten #3
    Kíváncsi leszek az első szemüveg nélküli 3D mozivetítésre. Utána meg jönnek majd az ilyen TV-k is idővel. Csak győzzük kivárni. :) A még jobb az lenne, ha a monitorom lenne ilyen. :D
  • kvp #2
    Egy picit le van maradva a cikkiro, mert mar az mpeg2-es szabvanyban benne volt a tobbkameras 3d tovabbitas. Az elso tobb mint 2 kameras 3D rendszert en egy regi jetsons rajzfilmben lattam (kb. a 60-as evekbol). De rengeteg robot van ami ugyancsak tobb mint 2 kamerat hasznal (altalaban 3-at szoktak). A kalibraciot pedig nem a helyszinen szokas vegezni, hanem a gyarban, a rogzito keretre valo felszereles kozben. Jelenleg az osszes kereskedelmi 3d-s rendszer ezt hasznalja, fuggetlenul a kamerak szamatol. Mondjuk a regi szabvanyt is ok talaltak ki, lehet elojonnek valami jobbal...
  • cloud.strife #1
    MHS-FS3
    HDR-TD10

    Ezek már fél éve tudják ezt, igaz nem mozis kamerák.