Berta Sándor

Európában jövőre lesz elérhető a Google TV

Nehézkesen indult a webes konszern televíziós projektje. Az amerikai televízióadók bojkottálták a szolgáltatást, a Logitech pedig túl kevés beltéri egységet adott el. A Google TV Európában várhatóan csak jövőre lesz elérhető.

Eric Schmidt, a cég korábbi vezérigazgatója és jelenlegi felügyelőtanácsi elnöke egy skóciai filmfesztiválon tartott beszédben tért ki a projektre. A vezetö közlése szerint a szolgáltatásnak nagyon sok problémával kellett megküzdenie és éppen ezért nem is sikeres. A hardverpartnernek kiválasztott Logitech például júniusban arról számolt be, hogy az idei esztendő első negyedévében több beltéri egységet vittek vissza a felhasználók, mint amennyit a három hónap során eladtak - vagyis a korábbi vásárlók is inkább lemondtak a szolgáltatásról. A gyártó ezért kénytelen volt 299 dollárról 99 dollárra csökkenteni az eszköz árát. Ez a lépés a cégnek 34 millió dolláros veszteséget okozott.


Schmidt megerősítette ugyanakkor, hogy a vállalat kitart az Egyesült Államokban tavaly októberben elindított Google TV mellett, amelynek segítségével az emberek a televízióik képernyőjén jeleníthetik meg az online tartalmakat és szörfölhetnek a világhálón. A szolgáltatást tavaly májusban mutatta be a társaság és Schmidt korábban arról beszélt, hogy a világ többi részén 2011-ben indíthatják el. A Google TV-t nem fogadták túl jól a piac szereplői. A projektet eleinte még támogató ABC, CBS és NBC amerikai televízióadók tavaly októberben jelezték: bojkottálják a programot és nem hajlandók elérhetővé tenni műsoraikat az új platform számára.

Schmidt ezt nem is felejtette el és a mostani beszédében kiemelte: megpróbálják támogatni a tartalomipart azáltal, hogy egy nyílt platformot fejlesztenek ki a következő generációs televíziókhoz. Sok cég azonban attól tart, hogy ezáltal a webes vállalat a közvetlen konkurensükké válhat és ezért az elképzelés megvalósulása ellen dolgoznak. A Google azonban elszánt.

"Azt reméljük, hogy pontosan úgy, ahogy az okostelefonok is egy új internetes korszakot vezettek be, úgy a Google TV is egy új korszakot fog bevezetni a televíziózásban. Téves az az állítás, miszerint az a célunk, hogy minden televíziós tartalmat ingyenessé tegyünk. Az árról a tartalmak tulajdonosai döntenek és a nézők döntik el, hogy kifizetik-e a kért összeget az adott tartalomért. A beltéri egységek üzletébe be akarjuk vonni a Motorolát, de ezt a részleget teljesen függetlenül akarjuk kezelni a többi üzlettől. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne kommunikáció és tudáscsere az egyes részlegek között " - szögezte le Eric Schmidt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Etinger #1
    Érdekel a cucc :) Sportesemények miatt élőben... jó lenne. Végre tudnám nézni itt is a PL meccseket, amiket csak a Digi ad, az meg nincs errefelé, max tányéron, de TV-nk meg van 3... ami 3 átalakítót is jelentene....