Berta Sándor

Hiányoznak a megfelelő alkalmazások az okostévékhez

Ahhoz, hogy a televíziók egy új szintre lépjenek elsősorban megfelelő programok kellenének, amelyek lehetővé teszik a különböző szolgáltatások használatát akár a nappaliban is. Azonban pont ezek a szoftverek hiányoznak.

Az elmúlt években a mobiltelefonokból multifunkciós okostelefonok lettek. Hasonló folyamat játszódik le majd a következő hónapokban a televíziók piacán is, a televíziók átalakulnak internetes és multimédiás központokká. Legalábbis ezt tervezik a gyártók. Az úgynevezett Smart TV-khez azonban nem csak az eddiginél több funkciót támogató készülékeket kell gyártani, hanem szükség van a megfelelő online alkalmazásokra is.


Elsősorban a Samsung karolta fel a Smart TV-k ötletét. A jövőben - a belépő szintű modellektől eltekintve - az összes Samsung televízió egy olyan kezelőfelületet fog kapni, amely úgy fog kinézni, mint egy okostelefon képernyője. A dél-koreai vállalat a kezelőfelületet Smart Hubnak nevezte el és a segítségével az otthoni hálózatba kötött összes eszköz vezérelhető lesz. Emellett a Smart Hub alkalmas lesz a különböző tartalmak (fotók, zeneszámok, filmek stb.) megosztására, függetlenül attól, hogy ezek a fájlok a számítógép merevlemezén vagy a világhálón találhatók.


A cég egy saját fejlesztésű böngészővel, keresővel és alkalmazásokkal is ellátja majd a készülékeket. A konszern már megállapodást kötött a Real Madriddal és a Berlini Filharmonikusokkal, így a felhasználók az egyesület és a zenekar összes videójához hozzáférhetnek, e felvételek között lesznek exkluzív anyagok is. A probléma csak az, hogy a fejlesztők még nem fedezték fel maguknak ezt a piacot, így nagyon kevés program készül a televíziókhoz. A Samsung mindenesetre kivár és addig is kifejlesztett egy olyan szoftvert, ami a Galaxy S II okostelefonból távirányítót varázsol. A Smart View nevű alkalmazás már letölthető az Android Marketből.


A Philips, az LG, a Toshiba és a Loewe szintén ezt az utat követi; a céljuk az, hogy a televízió legyen a háztartások központi kijelzője, amely minden tartalom lejátszható. A Loewe például egy olyan programon dolgozik, amely segít megkeresni és lejátszani az internetes videókat. A hosszú távú elképzelés szerint a Facebookot, a Twittert vagy éppen a Google Talkot az emberek a televízió képernyője előtt ülve is használhassák, emellett chatelhessenek vagy akár levelezhessenek is. Nem kérdéses, hogy amint a fejlesztők rájönnek arra, hogy új piac nyílt meg előttük, gőzerővel dolgozni kezdenek és egy olyan folyamatnak lehetünk majd szemtanúi, mint nemrég a mobiltelefonok piacán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #18
    Okos TV... miért nem okos mosógép? Nem a megfelelő alkalmazások hiányoznak erre, hanem az igény. Senki se fog egy olyan platformra fejleszteni, amiben nem lát semmi potenciált.
  • tatish #17
    HTPC Os-eket kéne továbbgondolni MythTv, XBMC és a társaik
  • Sir Cryalot #16
    És ezt a konzolos topikban is megmondják majd neked a konzolosok, oly igaz. Akkora trösztpert akasztanék rájuk hogy összeszarnák magukat.
  • Sir Cryalot #15
    CRT óta nem gyártottak tévét, csak áltévét , lettévét, meg half ass bloatware tévét (smarttv).
  • hunwhite #14
    Nagyon jó az ötlet, de akkor pont akkora távírányító is kell hozzá mint maga a készülék mert ugye sokszor már gyengén is látnak :D
    Szoval nekem már régen okos tv-m van! Azt csinálja amit én akarok és nem azt amit a gyártók szeretnének!
    Magyarul rátoltam egy pc-t hálózatba van kötve! Telefonommal vezérelem amikor a pc. képét mutatja amikor a tv megy akkor meg távirányító. Már csak az lenne a jó, ha a távirányítóval tudnám vezérelni amikor a pc. megy rajta.
    Minden tartalmat elérek rajta amit akarok! Ennyire egyszerű :)
    Szoval ez az okostv egy baromság! Így könnyű lesz elérni, hogy több nethasználó eszköz legyen más mint az asztali pc.
  • kvp #13
    "Olyan tévét már nem is akarnak gyártani, amit bekapcsolok, és bejön rajta a kép?"

    Azt monitornak hivjak. Egyebkent biztos lesz ezekhez a fejlett tvkhez is egyszerusitett (idoseknek szant) menu. Pl. azon az erintos taviranyiton mutathatna a csatornak logo-jat vagy az eppen vetitett adas kepet, alatta a musor cimevel. A felhasznalo rabok arra a kepre vagy kimondja a csatorna nevet amelyik neki tetszik es mar oda is kapcsolt. Egyebkent az utobbi otletet a vissza a jovoben 2-ben mar lelottek...
  • B0nFire #12
    Ez jó. Anyám a DVD lejátszót sem képes önállóan kezelni. A tévé bekapcsolása még megy, aztán a DVD távirányítóján már keresni kell neki a piros gombot. Egy lemezt berakni és lejátszani -- ez már túl sok, főleg, ha a film előtt menü is van, úgymint Beállítások, Jelenetek, Lejátszás. Navigálni már nem képes a kurzorvezérlőkkel, mert ő azt nem érti, képtelen átlátni egy egyszerű menüt. Nem. Akkor mit kezdjen majd egy olyan tévével, ami bekapcsolva kiköp neki egy rahedli ikont?

    Olyan tévét már nem is akarnak gyártani, amit bekapcsolok, és bejön rajta a kép?
  • Sir Cryalot #11
    finoman szólva bullshit a lettévé
  • kvp #10
    "de a legtöbb népszerű almazás használ natív (ARM) kódot is, így átírásuk nem egyszerű feladat."

    Kellene egy arm emulator x86-os processzorra. Veletlenul az android devkit-ben van ilyen emulator, szoval barmelyik gyarto belerakhatja az x86-os disztribuciojaba. Onnantol az x86-os library-k nativ modon futnanak, az arm-os library-k emulatorban, mig a java-s kod jni/jit alatt. Ha a fejleszteshez meg tudtak oldani, akkor a leszallitott termekekben is meg lehetne oldani.
  • Thrawn #9
    "A dél-koreai vállalat a kezelőfelületet Smart Hubnak nevezte el és a segítségével az otthoni hálózatba kötött összes eszköz vezérelhető lesz"

    Feltéve, ha az összes eszköz Samsung gyártmány.